Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bez glasanja za razrješenje Kovačevića: „Prezreli smo temu koju DPS pokušava da nametne“

viber_image_2021-07-29_10-13-06-248
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 29.07.2021. u 09:18

Odbornici u lokalnom parlamentu danas nijesu glasali o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića.

Na prijedlog odbornika Janka Milatović (Za budućnost Nikšića) taj prijedlog uklonjen je sa dnevnog reda.

Od prisutnih 38 odbornika, 22 su glasala da se inicijativa o smjeni ne uvrsti u dnevni red parlamenta, dok je za bilo 16 predstavnika opozicije.

Inicijativa je pokrenuta od strane DPS-a, kako je navedeno, zbog Kovačevićevog nерoštovanja usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i nedavnog “uvredljivog i sramnog javnog reagovanja povodom bezumnog čina skrnavljenja spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću na Trgu u Nikšiću”.

Milatović je prije početka stavljanja ove tačke na dnevni red, u svom izlaganju, kazao da je Kovačević u vrijeme srebrenčkog zločina imao četiri godina i zapitao se kako on može biti kriv za nešto.

On se osvrnuo i na obrazloženje DPS-a da je Kovačević „uvredljivo i sramno javno reagovao povodom skrnavljenja spomenika”, pitajući se kako Kovačević može da kontroliše nekog ko to čini.

„Mi dok smo bili opozicija ovo nijesmo radili nijednom predsjednku Opštine iz redova DPS-a, a mogli smo“, kazao je Milatović.

On je kazao i da mladom čovjeku, kakav je Marko Kovačević, treba dati šansu da se dokaže i pokaže.

Kovačević je kazao da je lokalna parlamentarna većina u Nikšiću postupila odgovorno, “jer DPS na lokalnom i državnom nivou želi da nas vraća u prošlost”. Zapitao se i kako iz redova DPS-a nijednom nijesu doveli u pitanje ulogu šefa njihove partije u tim devedesetim godinama, a to rade onima koji su tad bili djeca. 

„Prezreli smo ovu temu koju DPS pokušava da nametne u Nikšiću. Eto njima neka se time bave… Ovo nijesu teme lokalnog tipa. Mi ćemo se baviti realnim stvarima, životima naših građana, da pokušamo nešto dobro da uradimo za njih“, rekao je Kovačević nakon što je prijedlog uklonjen sa dnevnog reda.

On je kazao i da su se u lokalnoj većini složili oko toga kako treba da izgleda budućnost grada, i da će raditi za dobro svih građana, jednako za one koji glasaju DPS i njih.

“Ja mislim da stvari koje ćemo raditi u budućnosti donijeće boljitak za sve građane i da će svi moći to da osjete”, poručio je Kovačević.

 

Muratović je, u ime predlagača, kazao da ga nije iznenadila današnja inicijativa da se prijedlog ukloni sa dnevnog reda, istakavši da je prejudicirao današnji ishod.

„Danas smo vidjeli demokratski kapacitet vladajuće većine u lokalnom parlamentu“, kazao je Muratović.

Konstatovao je i da postoji kriza na lokalnom i parlamentarnom nivou, i da to te mjere raste nepovjerenje unutar vladajuće strukture „da ne smiju dopustiti da se održi glasanje iako imaju stabilnu većinu u lokalnom parlamentu“.

On je kazao da je samo nekoliko dana nakon usvajanja Rezolucije, Kovačević oštro negirao taj zločin i zapitao se zašto donesimo zakone i rezolucije, ako će biti samo slovo na papiru.

„Čak imamo i poslanike iz redova konstituenata vladajuće strukture, prije svega mislim na Demokrate, koje su podržali Rezoluciju o genocidu. Sam predsjednik Demokrata (Aleksa) Bečić je rekao, nakon usvajanja rezolucije, da sa mračnom plošlošću moramo da se suočimo. Žao mi je što Opštinski odbor lokalnog parlamenta odstupa od mišljenja predsjednika svoje stranke“, kazao je Muratović.

On je kazao da je ideja antifašizma i slobodarskog duha utkana u biće svakog Nikšićanina, zbog čega se pokreću ove teme, za koje će neki neki reći da se ”bavimo prošlošću”.

Odbornici su, na inicijativu predsjednika Opštine, sa dnevnog reda Skupštine izostavili prijedlog DPS-a da se raspravlja o Izvještaju o radu predsjednika Opštine i radu organa lokalne uprave i službi za 2020. godinu. Glasalo je 38 odbornika, 22 za, 16 protiv.

Marija Goranović

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Vlada je povukla odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku zato što odluka SO Šavnik o skraćenju mandata lokalnom parlamentu stupa na snagu danom donošenja, rečeno je Portalu RTCG.
Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.