Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
09:05
11.2.2020.

Crkveni odbor Župe: Pozivamo braću Župljane da ne nasijedaju na razne provokacije i izmišljotine

Crkveni odbor Župe Nikšićke zahvalio je svim učesnicima litije od manastira Svetog Luke do Hrama Svetog Vasilija u Nikšiću održane u nedjelju 9. februara, zbog masovnog učešća u molitvenom hodu, koji je protekao u miru, dostojanstveno, kako i dolikuje jednoj crkvenoj litiji, navode iz Odbora.


Učešće u ovoj, prema njihovim riječima, veličanstvenoj litiji uzelo je nekoliko hiljada vjernika iz Župe Nikšićke, a pleme župsko pokazalo je slogu, nevjerovatno jedinstvo i sabornost i odanost crkvi i njenim svetinjama.

„Ovo veličanstveno sabranje zasmetalo je nekim minornim pojedincima koji u ime jednog ideološkog antihrišćanskog i antipravoslavnog  projekta žele da skrenu pažnju na sebe  saopštenjima o tzv "fijasku u Župi" koje je ništa drugo nego običan pamflet usmjeren protiv pravoslavne crkve, Župljana i sloge u Župi. Tvorci ovog pamfleta  prepunog laži i izmišljotina, žele da sebi daju infuziju pokušavajući da prežive u političkom smislu potcjenjujući inteligenciju Župljana koji su masovno prisustvovali litiji, što se može lako provjeriti zahvaljujući modernim tehnologijama, video snimcima, fotografijama koje se mogu naći preko društvenih mreža na internetu“, poručili su iz Crkvenog odbora Župe Nikšićke.

Na samom molitvenom hodu, kako podsjećaju, nije bilo nikakvih nacionalnih i političkih obilježja već isključivo crkvenih barjaka, krstova i ikona kako dolikuje jednoj duhovnoj manifestaciji.

Učešće u ovoj svetoj litiji, prema njihovim riječima, uzeli su ljudi različitih političkih opredjeljenja i svih uzrasta.

„Slijedeći put svojih predaka Nikšino pleme se pokrenulo pod Župskim barjakom, koji je dobijen od Svetog Petra Cetinjskog 1796. godine i tako pokazalo da su dostojni svojih predaka koji su svojim životima branili vjeru pravoslavnu u teškim istorijskim vremenima. Pozivamo braću Župljane da ne nasijedaju na razne provokacije i izmišljotine već da zajednički i saborno nastavimo da živimo u ljubavi i slozi okupljeni oko majke crkve i velikih Božjih ugodnika Svetog Stefana Piperskog i Župskog, Svetog apostola i jevangeliste Luke, Svetog Save i Svetog Vasilija Ostroškog“, poručili su oni.

Ostale vijesti iz kategorije