Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
13:57
4.3.2021.

Damjanović: Fokus programa Evropskog tima za Nikšić zapošljavanje mladih i razvoj preduzetništva

Program Evropskog tima za Nikšić je ambiciozan i realno sprovodiv, a fokusiran je na otvaranje najmanje 2.000 novih radnih mjesta i podsticaj preduzetništva odnosno dinamične i zelene ekonomije, saopštila je sinoć nosilac liste Evropski tim za Nikšić Sanja Damjanović.


Ona je navela da su svjesni da su biračima najvažniji za rješavanje ekonomski problemi odnosno stopa nezaposlenosti, posebno izražen u aktuelnom trenutku epidemije Covid 19.

"Program Evropskog tima za Nikšić je najvećim dijelom fokusiran da napravi impuls razvoju ekonomije i da se otvori što više radnih mjesta. Kreiraćemo dvije hiljade radnih mjesta tako što ćemo podržati dinamičnu ekonomiju", rekla je Damjanović koja je govorila na tribini gdje je predstavila program mladim simpatizerima koalicione liste.

Ona je najavila podsticaje za mikro, mala i srednja preduzeća jer je to lokomotiva razvoja u razvijenim državama Evrope.

"To ćemo raditi kroz razne podsticajne mjere i na taj način kreirati atraktivan biznis ambijent. Nama je zelena ekonomija ogromna šansa, rekla sam da je Crna Gora regionalno čvorište, a znamo da je Nikšić najveći proizvođač energije. I tu imamo cilj i konkretne projekte kako to da istaknemo Nikšić kao reprezentativan grad zelene energije",  kazala je Damjanović.

Prema njenim riječima, sektor IT u naredne četiri godine pod vlašću Evropskog tima za Nikšić biće izuzetno važna oblast.

"Pametna poljoprivreda i zelena ekonomija nije moguća bez IT sektora i tih informacionih vještina. Želimo da nam IT sektor bude važna horizontalna platforma, ali i prepoznatljiva privredna grana", najavila je Damjanović.

Ona je podsjetila da su potrebe za digitalnim rješenjima beskonačne i da svaka zemlja ima šansu za unaprijeđenje te oblasti, podsjećajući na uspješne primjere koje su napravile države poput Estonije, Malte i Luksemburga.

Kao jedan od projekata je da se Dom revolucije pretvori u Digitalni centar evolucije.

"Želimo da postojeći Tehnopolis proširimo. Imamo biznis plan i na raspolaganju već 1000 kvadratnih metara. Taj kutak biće ambijent mladih ljudi u kojima će oni biti lideri. To je projekat koji jedva čekam da se realizuje, a to će biti ključna alatka za razvoj poljoprivrede. Vjerujem u hrabrost našeg Nikšića, vjerujem u pobjedu 14. marta, jer nakon toga mi idemo prema Evropi pošto naša mladost tamo pripada", zaključila je Damjanović.

Ostale vijesti iz kategorije