Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
13:08
18.10.2019.

Demokrate: Ideja Markovića je da plaćamo da nam ne diraju rijeke, URA: Pobjeda građana

Vlada Crne Gore juče je objavila da se raskida nekoliko ugovora za gradnju malih hidroelektrana u nekoliko opština, te da će rijeke Bistrica u Bijelom Polju, tri rijeke u Plavu, kao i Bukovica u Šavniku i Trepačka rijeka u Andrijevici biti zaštićene.


Tim povodom oglasile su se Demokrate, ali i URA.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović, premijer Marković je rekao da je ovaj razvojni zamah imao propusta koji bi nanijeli štetu prirodi, te da bi taj konflikt razvoja u pojedinim slučajevima promašio svoj cilj, unapjeđenje  kvaliteta života u tim opštinama koji se ne može odvojiti od očuvanja jedinstvene i zdrave životne sredine na tim lokalitetima.

“Nakon objave ove vijesti u medijima, siguran sam da je veliki broj građana pozdravio takav stav, međutim da li je zaista tako kako je premijer Marković rekao i da li ima mjesta slavlju i pohvalama? Gospodin Marković nije rekao da su na medijski najviše eksponiranoj Bukovici planirane dvije male hidroelektrane, a na Bistrici, takođe. Mislim da bi premijer trebalo da javno odgovori na pitanje da li će biti raskinuti ugovori i za Bukovicu 1 i za Bukovicu 2, ili jedna ostaje i biće izgrađena dok se ugovor raskida samo za Bukovicu 2? Da li je u tom slučaju zaista sačuvana životna sredina i Bukovica u cijelosti ili samo napola?”, pitao je on.

Nadalje, podsjetio je da je premijer kazao da je Vlada naložila Ministrastvu ekonomije da „za početak, počne pregovore o Sporazumnom raskidu ugovora“ o gradnji male hidroelektrane na Bistrici.

“Dakle premijer govori u jednini, a elektrana je više! Sporazumni raskid ugovora predviđa da se Vlada i investitori sporazumiju, tj. da investitori odustanu od gradnje, a da ih, naravno, Vlada obešteti, u nekom iznosu. Tako možemo doći u situaciju da na Bukovici ipak nikne jedna mala hidroelektrana, a da za drugu investitor dobije obeštećenje, i to ono što je stvarno genijalno od Vlade i premijera Markovića, prvo – životna sredina i rijeka neće biti zaštićena, i plus će građani investitoru platiti zato što malo manje uništava  životnu sredinu i rijeku koja svakako pripada građanima”, smatra on.

Na kraju je uputio i pitanje premijeru.

“Gospodine Markoviću, da li će biti raskinuti svi ugovori i zaustavljeni svi devastatorski projekti u pomenutim opštinama i lokalitetima u Vašem jučerašnjem obraćanju i da li ćemo plaćati investitorima da ostave naše rijeke da netaknuto teku? To su pitanja na koja dugujete odgovore”, poručio je on.

Naprasna odluka Vlade Crne Gore na čelu sa Duškom Markovićem da se raskinu ugovori o izgradnji više mHE na rijekama širom sjevera Crne Gore pokazuje da niko ne može protiv volje građana i da je glas naroda jači od bilo čega, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni u ovakvoj odluci Vlade vide “važnu pobjedu građana koji su se ujedinili zarad očuvanja svog najvrednijeg bogatstva – životne sredine”.

“Pokazalo se ovim činom i da zelena politika, čiji smo promoter na političkom nivou u Crnoj Gori, sabira ljude oko viših vrijednosti i ciljeva i da ta politika mora odnijeti pobjedu. Pobjedu nad interesima grupice ljudi, koji su u ovom slučaju htjeli da devastiraju životnu sredinu i prirodna bogatstva države zarad svojih novčanika, i to uz pomoć najviših državnih funkcionera u zemlji, sa kojima su nerijetko i rodbinski vezani”, ističu oni.

Ukazuju i da je ovaj potez Vlade dobar iako je, kako kažu, licemjeran, jer se šteta već trpi i da potez dolazi kasno.  Cilj mu je, smatraju, da pokaže da Vlada tobože brine o glasu naroda dok u praksi imamo da na svakom koraku Crne Gore građani moraju da gerilski brane ustavnu odrednicu po kojoj je Crna Gora ekološka država socijalne pravde.

“Vlada Crne Gore pokazuje svojim djelima da ne poznaje šta je javni interes, već samo pod pritiskom javnosti shvata njegov značaj. To pokazuju i konstantni protesti građana zbog odluka Vlade Crne Gore koja nije u stanju da prepozna interese svojih građana, štaviše najčešće radi protiv njih”, dodaju iz URE.

Zaključuju i da su rijeke kao što je Bistrica i mnoge druge odbranjene zahvaljujući snazi udruženih građana, NVO aktivista,  ali i evropskih partnera i da je Vladi sa Žabljaka već prije gotovo godinu poslata poruka koju treba da prime kao realnost – “Dalje nećeš moći!”.

Ostale vijesti iz kategorije