Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dobijen pozitivan IBAR: Optimizam da možemo u EU do 2028.

RTCG
  • Autor onogost.me
  • 26.06.2024. u 18:13
Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib rekla je da je počastvovana što je prisustvovala tako važnom događaju danas kojim Crna Gora pravi veliki korak naprijed u pregovorima sa EU. To je rekla nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, čime ulazi u finalni proces pregovora sa EU u oblasti vladavine zakona.

Labib je rekla da je Crna Gora posljednjih mjeseci pokazala istinsku volju i rezultate. Usvojila je niz važnih zakona i pokrenula korake ka stvaranju depolitizovanih i snažnih institucija.

"Progres omogućava Crnoj Gori da krene u privremeno zatvaranje nekih poglavlja", rekla je Labib, ističući da IBAR prepoznaje sve napore Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić čestitao je svim građanima Crne Gore, evropskim partnerima, ali i zemljama u regionu koje su pomogle, posebno Hrvatskoj i Sloveniji.

"Tu nadu i evrooptimizam koji smo ponovo probudili nadam se da niko neće ugasiti", kazao je Spajić.

On je rekao da je danas važan dan, ali i da će svaki idući biti mnogo kompleksniji jer moramo ispuniti važne zadatke.

Kazao je i da je sve što je urađeno daje optimizam Crnoj Gori da može postati članica EU do 2028.

Odgovarajući na pitanja TVCG, premijer je rekao da Crna Gora ima planove za ubrzanje procesa, te da sa velikim optimizmom gleda dalje prema EU.

"Ovo je kao Berlinski kongres, što se tiče vladavine prava u Crnoj Gori. Drago mi je što su naši napori konačno prepoznati. Očekujem novi optimizam i novu energiju cijele Vlade, a očekujem da nas parlament sa novom energijom i snagom giura ka istim cilju", dodao je Spajić.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je plan Crne Gore veoma ambiciozan, te da očekuje da u narednih šest mjeseci može da se zatvori veliki broj poglavlja.

"Očekujem da do kraja godine vidimo zatvoren kritičan broj poglavlja", rekao je Varhelji.

Na pitanje hoće li biti usvojena rezolucija o Jasenovcu u petak u Skupštini Crne Gore i zašto se u jeku otvaranje evropskog puta vraća tema Drugog svjetskog rata, Spajić je zahvalio na podršci Hrvatske crnogorskom evropskom putu.

"Imam mnogo rezolucija koje se pominju. Nažalost, ušli smo pomalo u ciklus sa mnogim rezolucijama. Pomalo to skreće fokus sa ekonomije, vladavine prava i evropske integracije. Mi ćemo osuditi sve zločine. Naravno uključujući i one iz tamnih '90-ih. Što se tiče parlamenta, koliko sam shvatio, ta rezolucija još nije na dnevnom redu. Ali, ipak je to pitanje za parlament, jer kao što znate, ja tamo ne određujem dnevni red", kazao je Spajić.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci