Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

DPS Nikšić: Ne možemo slaviti 18. septembar sa onima od kojih moramo braniti slobodarski i antifašistički duh Nikšića

OO DPS Nikšić
  • Autor onogost.me
  • 18.09.2024. u 17:07
Iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (OO DPS) poručili su povodom Dana oslobođenja Nikšića da grad danas bije, kako su naveli, bitku da se vrijednosti za koje su se borili naši preci sačuvaju.

”Da se sačuva antifašistički i slobodarski duh našeg grada. Paradoksalno, ali ove vrhunske civilizacijske vrijednosti moraju se čuvati upravo od onih koji su na njegovom čelu. Od onih koji nipodaštavaju antifašizam, koji ne osuđuju skrnavljenje spomenika narodnim herojima, onih koji negiraju zločine i genocide, onih koji ne poštuju simbole i praznike države Crne Gore, onih  koji pozivaju na obračun sa neistomišljenicima, onih koji odlaze na parastos Draži Mihailoviću, od koga su upravo naši preci 18. septembra oslobodili Nikšić”, naveli su iz OO DPS-a.

U saopštenju DPS-a ističe se da je danas dan za sjećanje na 18. septembar 1944. godine.

”Nikšić danas slavi svoj praznik, slavi slobodarska pregnuća i antifašističku borbu naših predaka. Slavi one koji su u iskonskoj snazi i upornosti ćutke umirali, prkosili bajonetima, ostajali nepokoreni u okovima, vjerni Crnoj Gori i njenoj slobodi. Dan je za sjećanje kada su borci VI crnogorske i II dalmatinske brigade učinili kraj okupaciji našeg grada”, kazali su i dodali da ovaj datum zahtijeva od svih duboko poštovanje za 11 hiljada boraca nikšićkog sreza koliko ih je učestvovalo u NOB-u, za 501 nosioca partizanske spomenice i 48 narodnih heroja.

”Njima pripadaju naše pamćenje i zahvalnost”, stoji u saopštenju.

Ističu da današnji Nikšić bije bitke da ostane na putu savremenih, evropskih i antifašističkih ideja.

”Današnji Nikšić bije druge bitke. Da sa vlasti odu nasljednici Draže Mihailovića i njegove ideologije, da se Nikšić vrati sebi i svom slobodarstvu”, dodali su.

Grad pod Trebjesom, upozoravaju, suočen je sa ogromnim ekološkim, ali i drugim problemima.

”Smećem u Željezari, i na ulicama, smetlištima u koritima rijeka, divljim deponijama, skandalom u vezi sa  Q groznicom, komunalnim neredom, mrakom i psima lutalicama na nikšićkim ulicama. Naš grad pogađa i najveća  inflacija od sticanja nezavisnosti, porast nasilja u porodici, katastrofalno stanje u zdravstvenom sektoru… Energetski sektor je pred raspadom, gdje EPCG bilježi rekordne gubitke. Nema  započetih kapitalnih projekta i oni koji su nekad započeti ne završavaju se godinama. Sport i kultura se sistemski uništavaju, a djeci se oduzima pravo na bavljenje sportom. Samo partijsko zapošljavanje i nepotizam, javašluk, neznanje i nerad”, stoji u saopštenju.

Iz OO DPS-a poručili su da nijesu prisustvovali današnjoj svečanoj sjednici povodom Dana oslobođenja grada.

”Zbog navedenog, kao i odnosa lokalne vlasti prema crnogorskoj istoriji i tradiciji, prema simbolima i državnim praznicima odbornici Evropskog tima za Nikšić neće prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine opštine, a ovim putem  sugrađanima i sugrađankama čestitamo praznik Opštine, uz želju da naš Nikšić živi vječno”, navodi se u saopštenju.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Milojko Spajić, premijer Crne Gore, i Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić, poigravaju se sa građanima i prebacuju odgovornost sa Vlade na lokalnu samoupravu i sa lokalne samouprave na Vladu, ne želeći da im nešto tako očigledno, a po njima „trivijalno“, poput Q groznice, zarazne bolesti koja desetkuje crnogorski stočni fond i ugrožava zdravlje ljudi, remeti politički rejting, saopštila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Sonja Milatović.