Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Gorašević: Prethodni režim zloupotrebljavao dodjele kredita stočarima na teritoriji Nikšića

untitled
GP URA
  • Autor onogost.me
  • 22.02.2021. u 11:05

Kandidat za odbornika i doktor veterine Nebojša Gorašević na današnjoj press konferenciji izborne liste Crno na bijelo – Može Nikšić! kazao je da je otkrio zloupotrebe koje se odnose na dodjelu kredita poljoprivrednicima na teritoriji Opštine Nikšić.

Kako tvrdi, među junicama koje su uvezene prethodnih godina u svrhu poboljšanja rasnog sastava u Crnoj Gori našla su se i grla oboljela od Q groznice, čiji se uzročnik klasifikuje kao najpotentniji agens bioterorizma.

“Uvoz visoko steonih junica u Crnu Goru počinje 2000. godine kada je uvezeno 1050 grla smeđe rase i 100 grla simentalske rase. Koliko se tim prvim uvozom poboljšalo stanje stočarstva posebno je pitanje i pitanje za druge službe”, istakao je Gorašević.

On je naveo da je kod drugog velikog uvoza karantin za životinje bio u Breznima, nedaleko od Nikšića i da su neka od tih grla bila inficirana uzročnikom Q groznice ali da o tome nije bilo zvanične potvrde i dokaza.

 “Drugi veliki uvoz ide 2005. godine kada je uvezeno 250 grla holštajn frizijske rase. Kod ovog uvoza karantin za životinje je bio organizovan u Breznima. Tada sam imao priliku da čujem nepotvrđene informacije da su neka grla bila inficirana uzročnikom Q groznice. Zvanične potvrde i dokaza nema ali se tih godina u izvještajima Instituta za javno zdravlje o zoonozama opet javljaju podaci o ljudima oboljelim od Q groznice, koja se u mjesečnim izvještajima koje na svom sajtu objavljuje UBHVFP klasifikuje kao “opasna bolest”, dodao je Gorašević.

Gorašević je naglasio da se podaci o ova dva prva poduhvata uvoza na internetu gotovo i ne mogu pronaći.

“Od 2015. godine na ovamo kreće Program podrške Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako se već u tom periodu zvalo, za unaprjeđenje stočnog fonda”, kazao je Gorašević i dodao kako je insteresantna koincidencija da uvoz goveda u Crnu Goru ide upravo iz zemalja koje su prethodne godine OiE Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja prijavili da na teritoriji imaju registrovanu Q groznicu ili nijesu dostavljali podatke o ovoj bolesti.

“Pretvaranje UBHVFP u radionicu koja produkuje propise ima za direktnu posljedicu da se sav teret odgovornosti, ako sa uvozom visokosteonih junica bilo šta krene u lošem pravcu prebaci upravo na onoga koji zbog svog teškog posla i nedostatka slobodnog vremena često nije najvještiji u tumačenju tih akata”, dodao je Gorašević i kao primjer naveo slučaj Zorana Todorovića koji je zbog ove situacije pretrpio direktnu štetu u nabavci visokosteonih grla.

“Poseban problem čini i zadnja isporuka steonih junica za koju je i realizacija investicije i povraćaj sredstava od strane MPŠV trebalo da bude završena u septembru prošle godine. Uz sve ostale nejasnoće, odsustvo bilo kakvog nagovještaja nadležnih službi kada bi taj povraćaj mogao biti realizovan sluti na opstrukciju određenih struktura u Ministarstvu poljoprivrede i UBHVFP koje su direktno odgovorne za svu zbrku”, dodao je Gorašević.

U svom programu za poljoprivredu GP URA će nastojati da djeluje kako djeluje u svim ostalim oblastima života i rada. Da poljoprivrednik bude samo još jedan građanin jednak sa ostalima, građanin koji ostvaruje svoja prava i ispunjava obaveze i ne smije biti predmet nikakve a ponajmanje političke manipulacije”, zaključio je Nebojša Gorašević.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novom odlukom Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) poslanici koji su istovremeno i čelnici opština ili lokalnih parlamenata, moraće da se odreknu jedne od pozicija koje pokrivaju.
U vrijeme dok kju (Q) groznica hara Nikšićem, dok je ugroženo zdravlje građana i dok svjedočimo nestajanju stočnog fonda, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica ne odgovara na zahtjeve za slobodan pristup informacijama u vezi sa navedenom temom, saopšteno je iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić.