Autor: onogost.me
Foto: vijesti.me
13:50
12.7.2019.

Grbović: U lokalnim upravama se na troškovima najviše može uštedjeti

Za prvih šest mjeseci ove godine investicioni budžet Opštine Nikšić ostvaren je nepuno deset odsto, odnosno 380.000 od planiranih 4,2 miliona eura. 


Razlog su, kako je na sjednici lokalnog Parlamenta kazala Sanija Fatić, sekretar Sekretarijata za finansije, loše vremenske prilike pa su mnogi radovi morali da sačekaju ljetnji period. 

Zato su primici realizovani 67 odsto u odnosu na planirano (14,78 miliona), odnosno 46 odsto ukoliko se odbiju 6,4 miliona eura prenijetih sredstava iz prethodne godine.

Kada je u pitanju 2018.godina Opština Nikšić je, prema riječima Fatić, istu završila sa 21,6 odsto više prihoda u odnosu na plan (4,3 miliona eura više prihoda).

"Budžet je ostvaren sa suficitom što govori da smo se trudili da naplatimo sve moguće prihode, a rashodi su manji od programiranih. Trudili smo se isplatimo sve što je realno, a da pokušamo gdje je moguće da rashode smanjimo. Na troškovima se najviše može u lokalnim upravama uštedjeti. Neke nove prihode da dobijemo, to je skoro praktično nemoguće“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Prema njegovim riječima takva finansijska situacija je omogućila da se planirani projekti realizuju, novi planiraju, a posebno je dobro, kako je kazao, što je stopa nezaposlenosti u gradu pod Trebjesom sa 18 odsto smanjena na 12,53 odsto, očekujući da se taj trend smanjenja, sa realizacijom novih investicija, kako opštinskih tako i onih koje realizuju brojni privredni subjekti, nastavi.

"Mi smo 2018. godine imali povećanje prihoda za porez na napokretnost, prije svega za vjetrenjače na Krnovu, gdje smo obezbijedili 900.000 eura. To je prihod koji će nam godinama ići. Kada je budžet planiran nijesmo ni sanjali da to toliko može biti, a nijesmo ni znali koliko su investitori utrošili sredstava da bi mogli da ocijenimo koliki će biti prihodi od toga. To nam je značajna stavka. I EPCG je prošle godine isplatila dug od milion eura pa je samo po ova dva osnova budžet povećan dva miliona“, istakao je Grbović.

Uskoro će, prema njegovim riječima, biti raspisana dva tendera za dva prostora u Domu revolucije koji, kako je kazao, postaje "ogromni kapacitet Nikšića". 

Rekonstrukcija zgrade Opštine je u toku, očekuju i tendere za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole i "Zahumlja", a posebno mu je drago što je "dugogodišnja 'crna rupa' kod pijace" konačno prestala da to bude pa će poslovni objekat koji se završava biti otvoren 18.septembra, na Dan Opštine.

Odbornici su usvojili Odluku o zaradama i drugim primanjima opštinskih službenika i namještenika, kao i osnivanje društava sa ograničenom odgovornošću, Vodovod i kanalizacija i Komunalno, a transformcija pomenutih prduzeća bi trebalo da omogući njihovo efikasnije poslovanje.

 

izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:09
  15.1.2020.

  Ko silom ili prijetnjom ili na drugi protivpravan način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili finansiranje političkog subjekta, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ako djelo učini javni funkcioner, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina, navodi se u Zakonu o dopunama Krivičnog zakonika, koji je parlament usvojio krajem godine.

 • 18:07
  11.1.2020.

  Bestidna manipulacija vjerom obilježila je početak ove za nas i našu državu izuzetno i dalekosežne i važne godine. Cilj je homogenizacija protivnika crnogorske države i njenih građanskih i evroatlanskih opredjeljenja, smatra predsjednik OO DPS-a, Ivan Mitrović.

 • 12:07
  11.1.2020.

  Političkim subjektima zabranjeno je primanje materijalne, finansijske pomoći ili nenovčanih priloga drugih država, privrednih društava i kompanija van teritorije Crne Gore, fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo, anonimnih darodavaca, javnih ustanova, firmi i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica, nevladinih organizacija, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću.

 • 18:27
  10.1.2020.

  Nema kraja bahatosti, saobraćajnoj nekulturi i nepoštovanju zakona Crne Gore od stranog prvog čovjeka Nikšića, saopštili su danas iz opštinskog odbora URA Nikšić, dostavljajući medijima slike nepropisano parkiranog službenog automobila Veselina Grbovića u blizini,kako tvrde, jednog ugostiteljskog objekta u Podgorici.