Autor: onogost.me
Foto: vijesti.me
13:50
12.7.2019.

Grbović: U lokalnim upravama se na troškovima najviše može uštedjeti

Za prvih šest mjeseci ove godine investicioni budžet Opštine Nikšić ostvaren je nepuno deset odsto, odnosno 380.000 od planiranih 4,2 miliona eura. 


Razlog su, kako je na sjednici lokalnog Parlamenta kazala Sanija Fatić, sekretar Sekretarijata za finansije, loše vremenske prilike pa su mnogi radovi morali da sačekaju ljetnji period. 

Zato su primici realizovani 67 odsto u odnosu na planirano (14,78 miliona), odnosno 46 odsto ukoliko se odbiju 6,4 miliona eura prenijetih sredstava iz prethodne godine.

Kada je u pitanju 2018.godina Opština Nikšić je, prema riječima Fatić, istu završila sa 21,6 odsto više prihoda u odnosu na plan (4,3 miliona eura više prihoda).

"Budžet je ostvaren sa suficitom što govori da smo se trudili da naplatimo sve moguće prihode, a rashodi su manji od programiranih. Trudili smo se isplatimo sve što je realno, a da pokušamo gdje je moguće da rashode smanjimo. Na troškovima se najviše može u lokalnim upravama uštedjeti. Neke nove prihode da dobijemo, to je skoro praktično nemoguće“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Prema njegovim riječima takva finansijska situacija je omogućila da se planirani projekti realizuju, novi planiraju, a posebno je dobro, kako je kazao, što je stopa nezaposlenosti u gradu pod Trebjesom sa 18 odsto smanjena na 12,53 odsto, očekujući da se taj trend smanjenja, sa realizacijom novih investicija, kako opštinskih tako i onih koje realizuju brojni privredni subjekti, nastavi.

"Mi smo 2018. godine imali povećanje prihoda za porez na napokretnost, prije svega za vjetrenjače na Krnovu, gdje smo obezbijedili 900.000 eura. To je prihod koji će nam godinama ići. Kada je budžet planiran nijesmo ni sanjali da to toliko može biti, a nijesmo ni znali koliko su investitori utrošili sredstava da bi mogli da ocijenimo koliki će biti prihodi od toga. To nam je značajna stavka. I EPCG je prošle godine isplatila dug od milion eura pa je samo po ova dva osnova budžet povećan dva miliona“, istakao je Grbović.

Uskoro će, prema njegovim riječima, biti raspisana dva tendera za dva prostora u Domu revolucije koji, kako je kazao, postaje "ogromni kapacitet Nikšića". 

Rekonstrukcija zgrade Opštine je u toku, očekuju i tendere za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole i "Zahumlja", a posebno mu je drago što je "dugogodišnja 'crna rupa' kod pijace" konačno prestala da to bude pa će poslovni objekat koji se završava biti otvoren 18.septembra, na Dan Opštine.

Odbornici su usvojili Odluku o zaradama i drugim primanjima opštinskih službenika i namještenika, kao i osnivanje društava sa ograničenom odgovornošću, Vodovod i kanalizacija i Komunalno, a transformcija pomenutih prduzeća bi trebalo da omogući njihovo efikasnije poslovanje.

 

izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:02
  5.7.2020.

  Naša namjera nijednog trenutka nije bila da prebrojavamo, dijelimo i pravimo različite spiskove naših sugrađana. U tu igru upustio se neko drugi, neko kome su podjele, suprostavljanje jednih drugima, dijeljenje na vas i nas, osnovna platforma djelovanja, saopštio je prof. dr Boris Nikolić, član IO DPS Nikšić i direktor Gimnazije "Stojan Cerović".

 • 11:36
  5.7.2020.

  Socijalisti Crne Gore formirali su Koordinacioni odbor SCG u Nikšiću.

 • 10:07
  30.6.2020.

  Lidija Ognjenović nova je predsjednica Foruma žena SDP-a  Nikšić, odlučeno je na sjednici te partije, dok je za zamjenicu predsjednice izabrana Marija Mijušković Kastratović, a za sekretarku Edita Šabotić.

 • 12:08
  27.6.2020.

  Da svi crnogorski ljekari liječe predsjednika Opštine Nikšić - Veselina Grbovića, izliječili ga ne bi, jer je partijska bahatost pomiješena sa obrisima fašizma i nečovještva zaraznija od korone, a strogi karantin za njega i većinu DPS funkcionera bila bi najbolja opcija kako za tu partiju tako i cijelo društvo, poručio je danas Goran Šućur, potpredsjednik nikšićke URE, reagujući na jučerašnje izjave Veselina Grbovića.