Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

INFOGRAFIKA: Analiza uspona i padova političkih partija kroz izborne cikluse u Nikšiću

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 20.03.2023. u 07:52
Nakon juče završenih Predsjedničkih izbora Crna Gora će u drugom krugu birati između kandidata DPS-a Mila Đukanovića i kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, koji je u trku ušao kao kandidat partije koja još uvijek nije parlamentarna.

Redakcija portala Onogošt donosi analizu glasanja u tri prethodna izborna ciklusa koji pokazuju kako se drastično mijenjala percepcija biračkog tijela u Nikšiću za nepune tri godine od parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine.

Ukupno gledano tri najače partije na posljednjim lokalnim izborima, DPS, ZBCG i Demokrate, izgubile su na jučerašnjim izborima nevjerovatnih 17.273 glasa, od čega se očigledno prelilo Pokretu Evropa sad, koji je predvodio Jakov Milatović – 11.894. Razliku od 5.379 glasa čine apstinenti i činjenica da je samo za godinu u Nikšiću 1.507 manje birača upisanih u birački spisak.

U grafikonu koji se vidi, najveći pad bilježe Demokrate u odnosu na prošlogodišnje izbore, za 6.578 glasova. Zatim DPS za 6.154 glasa i ZBCG 4.541 glas.

Podsjetimo, naša redakcija je u februaru prošle godine preko online anketnog alata, koji smo dobili kroz projekat Media for all, uz podršku Britanske ambasade i BIRN-a, sprovela anonimno istraživanje koje je pokazalo veoma precizne podatke u podršci partijama čiji su kandidati juče osvojili najviše glasova.

Drugi krug izbora zakazan je za 2. april.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    2

    1. Brine me činjenica da je Jakov SPC poslušnik, pored toga sto nas je zadužio milijardu i ogromnog nepotizma.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci