Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kovačević: Ne čine državu samo simboli, zakoni, institucije već ljudi, neće nas obeshrabriti da se borimo za bolju Crnu Goru

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 09.07.2023. u 21:17
Grupa građana večeras je šetala u znak podrške predsjedniku opštine Nikšić Marku Kovačeviću protiv koga je tužilaštvo podnijelo krivičnu prijavu zbog “krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore”.

Okupljanje je počelo je u 19.30 časova, na Trgu Šaka Petrovića, zatim su u krenuli u protestnu šetnju do zgrade policije Nikšić, a onda i do zgrade nikšićkog tužilaštva. Tu su održali minut ćutanja za tu, kako su naveli „posrnulu instituciju“, a zatim im se obratio Kovačević.

On je zahvalio okupljenima što su odlučili da izađu na ulice Nikšića.

„Ne čine državu samo simboli, zakoni, institucije već državu čine ljudi i kako se ophodimo prema ljudima koji je čine. I kako se ta država ophodi prema njima, ona je toliko država. Vidjeli smo nažalost u prethodnom periodu da oni koji od nas brane državu žele da kontrolišu naše misli, naše damare, da uskrate svaku ljudsku slobodu“, kazao je Kovačević.

Kako je istakao, nekad su pitali, kad himna svira, zašto sjedite, što ne stojite, pa onda zašto prisustvujete, a onda kada ustanemo, što ste tako ustali.

"Znači, šta god mi uradimo neće valjati i to je poruka, iako smo se samo mi trudili u prethodnom periodu da pošaljemo poruke pomirenja i kompromisa. Zato je važno da ovaj progon koji se trenutno dešava izdržimo da bi se ovo društvo oporavilo. Isto onako kako smo izdržali pred istim ovim sudom i onda kada smo čekali sadašnjeg mitropolita Joanikija“, rekao je Kovačević.

Takođe je naveo da će nam svima biti bolje kad počnemo da moramo da mislimo jedni na druge kao ljude.

„Onda će doći i zakoni, i poštovanje, a poštovanje mora i da se zasluži. A ovi što čine ne pomažu nam u tome da zasluže naše poštovanje, ali nas neće obeshrabriti da se borimo za bolju Crnu Goru i za Crnu Goru svih nas“, kazao je Kovačević i istakao da je Crna Gora ovoga puta na ispitu.

„Vi ste večeras taj ispit položili. Mi nastavljamo dalje, znamo kako se radi u Nikšiću ovo dvije godine, znaju svi Nikšićani vrlo dobro da nikoga ne dijelimo ni po kojoj pripadnosti već da se trudimo da svakome pomognemo“, zaključio je Kovačević.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima „Crnoj Gori treba pravda a ne zakon ambasada“, kao i Njegoševim stihovima „Sv’jet je ovaj tirjan tirjaninu, a kamoli duši blagorodnoj“.

Želidrag Nikčević je kazao sa su se večeras okipilo da podrže Kovačevića, "jednog od najčestitijih, najperspektivnijih političara kojeg ima ova naša Crna Gora, koji je izložen sramnim klevetama i progonu".

"To je naš povod, a suština je nažalost dublja, ozbiljnija i zlokobnija. Koliko god apsurdan i tragikomičan ovaj slučaj sa himnom, i sa satom i sa prstima, može nam pomoći da jasnije sagledamo vampirski karakter režima za koji smo pomislili da je pao avgusta 2020. godine. Nažalost, zahvaljujući mlitavoj i kukavičkoj novoj vlasti, ostaci tog vampirskog režima su osjetili šansu da se oporave i zbog toga su ovako podivljali. Mržnja, zloba i zavist, to su njihova oružja, a mi moramo da odgovorimo razumno, saborno i u duhu naših veličanstvenih, opštenarodnih litija“, rekao je Nikčević.

Pjesnik Blagoje Baković kazao je da bi bolje bilo da su vidjeli Kovačevićev kažiprst.

"Koji je posle 30 godina njihovog lopovluka i kriminala pokazao u Nikšić i rekao: Kraj je kriminalu, evo mene, evo Nikšićana, sloboda Nikšiću. To su trebali da vide“, poručio je Baković.

Među okupljenima su bili i funkcioneri Nove srpske demokratije (NSD) Milutin Đukanović i Janko Milatović, kao i Veljko Vasiljević iz Pokreta za promjene (PzP).

Podsjetimo, Kovačević je držao ispružen srednji prst ruke tokom intoniranja državne himne 3. jula na svečanosti obilježavanja 13 godina rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom Nikšić.

Tokom saslušanja Kovačević je kazao da u položaju njegovih prstiju nije bilo skrivene namjere već da je namještao kaiš na satu.

Klub odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) pokrenuo je proceduru za smjenu Kovačevića zbog, kako su naveli, nepoštovanja Ustava, povrede ugleda države Crne Gore i javnog izlaganja poruzi Crne Gore i njenih simbola.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    3

    1. kome ovaj može i ima šta da reče??? jel moguće da ga još drže u fotelju?? sve može u ovoj zemlji sve baš sve, divno!!!!

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je da su danas, u 14.42 sati, registrovali zemljotres manje jačine, sa epicentrom šest kilometara jugozapadno od mjesta Čarađe, u opštini Nikšić.
    Crna Gora je u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila stopu realnog rasta BDP-a od 4,4%, svrstavajući se među vodeće zemlje po stopi rasta u Evropi.