Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kovačević: Teže i od nemaštine to što je komunikacija Srba iz Crne Gore sa Srbijom proglašavana za jeres

parlament.gov.rs
  • Autor onogost.me
  • 10.01.2023. u 17:12
Predsjednici opština Nikšić, Berane i Mojkovac, Marko Kovačević, Vuko Todorović i Vesko Delić, kao i predsjednici skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat, Velimir Đoković, Ivan Otović i Miljan Marković učestvovali su u decembru na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

Osim javnih funkcionera, učestvovali su i Emilo Labudović iz Srpske kuće, Momčilo Vuksanović iz Srpskog nacionalnog savjeta, urednik IN4S Gojko Raičević…

Na sjednici se razgovaralo o položaju i perspektivi Srba u Crnoj Gori.

“Ne možemo da prihvatimo da

je naš narod u Crnoj Gori u inostranstvu”

Sjednica je održana 13. decembra prošle godine, a predsjednica Odbora je Milica Đurđević Stamenkovski iz desničarske stranke Zavetnici.

Ona je kazala da je to vjerovatno prvi put da se u “Domu Narodne skupštine okupe gotovo svi Srbi predsjednici opština i predsjednici skupština opština iz Crne Gore”.

Dodala je da srpski narod u Crnoj Gori “već dugo živi teško”.

Ona je kazala da predstavnici zakonodavne vlasti i rukovodstvo Srbije poštuju suverenitet Crne Gore, ali da ne mogu da prihvate da je “naš narod u Crnoj Gori u inostranstvu”.

Ministar Vlade Srbije bez portfelja, zadužen da predlaže mjere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević, poželio je dobrodošlicu svim gostima pozdravivši ih riječima: „Dobrodošli u svoju kuću”.

“Za Republiku Srbiju je od vitalnog interesa briga o svom narodu ma gdje on bio, a politika Vlade Republike Srbije usmjerena ka Srbima koji žive u regionu je jedna od ključnih stubova djelovanja naše spoljne politike”, zaključio je Milićević.

O položaju Srba u Crnoj Gori je svoj sud dao i Arno Gujon direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i rekao je da je položaj nezadovoljavajući, “iako je bolji od onog kakav je bio.”

“Politička situacija u Crnoj Gori stvara neprijatnost srpskom narodu, i dovodi se i u pitanje vjera i indentitet srpskog naroda. Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je finansirala veliki broj projekata u Crnoj Gori, između ostalog, jedan od njih je i škola srpskog jezika za strance u Nikšiću”, kazao je Gujon.

Naglasio je da je budžet za dijasporu i Srbe u regionu za 2023. godinu, tri puta veći u odnosnu na 2022. godinu.

Kovačević: Bilo bi nas više da su fomirane vlasti

Nekadašnji poslanik i direktor “Srpske kuće” Emilo Labudović je kazao da predstavnici srpskog naroda ne mogu da budu dio vlasti na državnom nivou u Crnoj Gori jer neće da se odreknu, kako je rekao, tri najveće svetinje – Srbije, Rusije i Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je poručio da bi sjednica bila brojnija da je završen proces formiranja vlasti i u drugim opštinama u Crnoj Gori gdje će “srpski političari biti predsjednici opština i skupština opština”, ali da će svakako dolaziti opet.

On je dodao da je teže i od nemaštine to što je komunikacija Srba iz Crne Gore sa Srbijom i Srbima iz Srbije “proglašavan za jeres.”

Kovačević je istakao da Srbi u Crnoj Gori imaju poseban sentiment prema Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, a da su shvatili da današnja Crna Gora nije ta država, već da većinu tih elemenata koji su im bili značajni iz prošlosti ima upravo država Srbija.

On je kazao da je Srbija matica svih Srba.

“Vratili smo trobojke”

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić je kazao da nema manjeg mjesta koje je dalo više srpstvu od Mojkovca i podsjetio na Mojkovačku bitku iz Prvog svjetskog rata.

On je zahvalio na pomoći koju je Srbija pružala Crnoj Gori i pozvao da se ta pomoć nastavi.

Delić je naveo da su po preuzimanju vlasti vratili da Dan opštine Mojkovac bude opet 7. januar, a da je prethodni datum 13. avgust bio “budalaština”.

Dodao je da je vratio trobojku u kabinet i grad.

I predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović se pohvalio da ima trobojku u kabinetu, a da je trobojku u kabinet stavio dva dana nakon izbora je istakao i predsjednik SO Danilovgrad Velimir Đoković.

Đoković je predložio da se na nekoj od narednih sjednica sretnu sa predstavnicima Srba iz drugih država.

Predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović je kazao da je Herceg Novi uvijek imao “jasan predznak srpskog grada” i da su uvijek gledali na Srbiju kao maticu.

Izvor: vijesti.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    1

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci