Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
19:18
8.11.2021.

Miljanić: Iz biračkog spiska izbrisano 8.438 lica

Iz biračkog spiska od 4.decembra 2020. godine do danas, 8.novembra 2021. godine, po osnovu zakonom utvrđene procedure izbrisano je 8.438 lica. To je za Portal RTCG saopštio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić. 


"U cilju tačnosti i ažurnosti vođenja biračkog spiska, a povodom prethodnih izbora za odbornike u skupštinama opština Nikšić i Herceg Novi, formiran je tim na nivou Ministarstva, čiji je zadatak praćenje, usmjeravanje i organizacija realizacije obaveza MUP-a koje proizilaze iz izbornih zakona, za vrijeme izbornog procesa. Ministarstvo je tada prvi put aktiviralo AFIS sistem, odnosno proceduru deduplikacije fotografije otisaka prstiju birača u biračkom spisku i tom prilikom nijesu utvrđene nepravilnosti", rekao je Miljanić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kako on tvrdi, uređenje registara uzelo kao jedan od prioriteta u radu, uključujući i birački spisak, a u skladu sa obećanjima datim na početku mandata.

"U okviru potrebe ažuriranja, odnosno uređenja registara, je i obavezno ažuriranje registra prebivališta, samim tim i biračkog spiska, u cilju čega je u januaru formirana Radna grupa za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta i nju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. Javni poziv upućen je i nevladinim organizacijama za učešće u toj Radnoj grupi, kao i u izradi samog Nacrta, ali nije bilo zainteresovanih", ukazuje Miljanić.

Po njegovom mišljenju, osnovni zadatak Radne grupe su izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta u cilju unapređenja zakonodavnog i regulatornog okvira kontrole, odnosno propisivanje pravnog osnova radi provjere tačnosti podataka u registru prebivališta.

"Krajnji cilj je uređenje registra prebivališta, odnosno tačan, precizan i ažuran registar prebivališta. Nakon dostavljanja Nacrta članovima Savjeta za kontrolu biračkog spiska, održane su dvije sjednice Savjeta za kontrolu biračkog spiska i članova Radne grupe za izmjenu zakona, na kojima je tema bio upravo Nacrt. Učesnici sjednica, uključujući i predstavnike NVO sektora, iznijeli su sugestije i komentare, a koji su implementirani u tekst nacrta", pojašnjava Miljanić. 

Naš sagovornik kaže da je na posljednjoj sjednici Savjeta za kontrolu biračkog spiska od 29. sepetmbra, kojoj su prisustvovali i članovi Radne grupe, donijet i zaključak o potrebi organizovanja okruglih stolova na temu izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta. 

"Poziv će, radi učešća, biti upućen predstavnicima NVO sektora, predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore, kao i predstavnicima političkih partija. Na tim skupovima biće prezentovan Nacrt navedenog zakona, te omogućiti iznošenje sugestije i komentara u cilju transparentnosti postupka i izradi preciznih zakonskih odredbi, zbog ažurnog vođenja registra prebivališta. Shodno obavezama ovog Ministarstva, okrugli stolovi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, biće organizovano krajem ovog mjeseca.  Javnost, zainteresovani pravni i politički subjekti, te NVO sektor, biće blagovremeno obavješteni o detaljima, rekao je Miljanić.

On ističe da se centralni problem nalazi  u neurednom Registru prebivališta i boravišta.

"Izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta su pred poslanicima, kao polazna osnova za njihov dalji rad zbog njihovog insistiranja da se izborno, i sa njim povezano zakonodavstvo, treba tretirati kao njihova primarna i isključiva nadležnost. Javnost obavještavamo i da smo po prvi put krenuli u dublju provjeru svih registara koje ovo Ministarstvo vodi. Tako na primjer, iz Registra stranaca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori u ovom periodu izbrisano je oko 2.000 lica", navodi Miljanić. 

Kako je rekao, trenutno se vodi postupak za gubitak crnogorskog državljanstva za 206 lica.

"Za koja smo, uvidom u evidenciju prelazaka državne granice, identifikovali da su istu prešli sa identifikacionim dokumentima druge države. Paralelno sa tim, kao primarnu grupu provjere uzeli smo oko 16.000 lica, koja od 2008. godine nisu vadila ili mijenjala lična dokumenta, te u tom smislu organizacione jedinice ovog Ministarstva započele su postupak slanja poziva za građane kojima je rok važenja lične karte istekao", naveo je Miljanić. 

On je rekao da se poziv šalje i građanima koji nijesu ni nakon isteka roka od tri mjeseca od punoljetstva podnijeli zahtjev za izdavanje lične karte. 

Miljanić ukazuje da se - shodno preduzetim aktivnostima od oko 16.000 građana koji ne posjeduju ličnu kartu izdatu nakon 2008. godine - oko 2.000 građana odazvalo upućenom pozivu i regulisalo svoje lične karte.

"Takođe, za građane, koji se nijesu odazvali upućenom pozivu, vrši se provjera prelaska državne granice, u cilju utvrđivanja da li su se isti prilikom prelaska državne granice identifikovali dokumentom druge države, te vođenja daljeg postupka i utvrđivanja drugih činjenica. Od 4.decembra 2020. godine do danas 8. novembra 2021. godine, po osnovu zakonom utvrđene procedure iz biračkog spiska izbrisano je 8.438 lica", zaključio je Miljanić.

Izvor: rtcg.me

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:55
  27.11.2021.

  Nešto više od polovine građana (51,8 odsto) uglavnom smatra da su izbori u Crnoj Gori fer i slobodni, dok nešto manje od trećine njih (31,9 odsto) smatra da izbori nijesu fer i slobodni, pokazalo je "Istraživanja o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori", koju je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela agencija Damar. 

 • 18:44
  26.11.2021.

  Lokalna uprava Nikšića i ove godine pristupila je ukrašavanju gradskih ulica i trgova u susret novogodišnjim praznicima, saopštio je šef Kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić" Boris Muratović. Kako je kazao "tu ne bi bilo ništa čudno niti sporno, da ti isti, koji su sada na čelu lokalne administracije, godinama nijesu osuđivali svoje prethodnike zbog "driješenja kese" za novogodišnju dekoraciju".

 • 08:42
  25.11.2021.

  Premijer Zdravko Krivokapić odgovaraće danas u Skupštini Crne Gore na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

 • 16:07
  20.11.2021.

  Čestitam 20. novembar, Međunarodni Dan djeteta svoj djeci Crne Gore! Briga o djeci je briga o budućnosti, stoga apelujem na sve društvene činioce da zajednički krenemo u poboljšanje položaja djece u našoj zemlji, ali i u rešavanje svih njihovih problema, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.