Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
20:29
12.2.2020.

"Na djelu pokušaj zastrašivanja crnogorskog naroda, ovo je borba za suverenu Crnu Goru"

U sali Nikšićkog pozorišta večeras je, u organizaciji Crnogorskog pokreta organizovan skup sa ciljem da se javno iskaže protest protiv, kako je navedeno, urušavanja državnog poretka i multietničkog i građanskog društva svetosavskim litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve.


Sreten Zeković, akademik, kazao je na početku da večerašnji skup nije partijski, nego, kako je istakao, opšte crnogorski.

“Dragi Nikšićani, ponosan sam što sam ovdje noćas sa vama i što vidim i osjećam iskrenu i pozitivnu energiju i patriotizam koji je kod vas uvijek postojao, posebno kada treba odbraniti crnogorske nacionalne interese. Jedino ovako možemo sačuvati ovu novu suverenu Crnu Goru”, kazao je Zeković i dodao da nema suverene Crne Gore bez suverenističke vlasti i obrnuto.

“Osnovna pretpostavka ovog zakona je nezavisna Crna Gora. Možemo da se ljutimo što se to nije ranije krenulo, ali objektivno nije moglo dok smo bili u zajedničkoj državi. Samo neznavenim nije jasno da iza litija stoje političke partije sa velikosrpskom ideologijom u koordinaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i strukturama države Srbije sa jasnim vjekovnim namjerama prema Crnoj Gori”, jasan je Zeković.

Advokat sa Cetinja, Nikola Belada, ističe da danas u Crnoj Gor hara virus velikosrpskog nacionalizma.

“Čuju se fašistički ispadi i pozivi na otkopavanje oružja, pozivi na smrt crnogorskoj naciji, imamo plasiranje poluistina, fabrikovanje laži i pokušaj zastrašivanja crnogorskog naroda, a javni izvršilac ovih djela je Srpska pravoslavna crkva, tačnije njene eparhije u Crnoj Gori”, istakao je Belada, zaključujući da je više od 30 godina Mitropolija Crnogorsko-primorska paralelna vlast u Crnoj Gori.

“Dosta je više. Zloupotrebljavajući narod žele da ostvare prevlast duhovnog nad svetovnim i to, ponavljam, manipulacijom naroda, što je izuzetno opasno. Posebno je nedopustivo manipulisanje rodno osjetljivom populacijom, mladima, što predstavlja kršenje međunarodnih dokumenata”, kazao je on i naglasio da ne postoji država u svijetu koja je toliko popustljiva i koja je pokazala toliko tolerancije kao što je Crna Gora uradila prema mitropolitu Amfilohiju.

Zoran Mugoša smatra da danas od velikosrpskih poklonika ponovo gledamo i slušamo ono što smo gledali slušali 90-ih godina i kasnije - nevjerovatnu manipulaciju istorijskim činjenicama.

“Pratimo sve što radite i budite sigurni da nas ima mnogo više da zaštitimo Crnu Goru. Očigledno da neki nijesu shvatili poruku koju je Crna Gora poslala 21. maja 2006. godine, da u njoj ima mjesta za sve dobronamjerne ljude, ma kojoj vjeri i naciji pripadaju, ali i poruku da se o Crnoj Gori nikad više neće odlučivati van Crne Gore”, poručio je Mugoša.

Mlada sugrađanka, studentkinja prava i pjesnikinja, Sonja Milatović, poručila je da nije došla na skup, kako je istakla, da bi objelodanila svoje političko uvjerenje.

“Živimo u demokratskoj zemlji gdje se poštuju ljudska prava, a među njima je široko pravo na slobodu koje podrazumijeva slobodu mišljenja, govora ponašanja. Religija nije nešto što zahtjeva priče i pričanja na sav glas, religija je nešto što se vjeruje i čuva duboko u srcu, osjećaj živi. Ovdje sam da bih pokazala kako i koliko bi trebalo voljeti našu zemlju, zato neću govoriti o politici, religiji, već ljubavi prema zemlji ,na čijem kamenu je rođen moj prađed, pod čijem nebom su rođeni moji roditelji, gdje sam ja odrastala i sada moja braća odrastaju”, kazala je Milatović koja je ispraćena burnim aplauzom, zaključivši da napad na svoju zemlju doživljava kao napad na kućni prag.

Vladan Šturanović, student psihologije, istakao je da saosjeća sa svima prisutnim.

"Znam šta svi trpimo, slušamo i gledamo u našoj Crnoj Gori, Crnoj Gori u kojoj je Crnogorac uvijek bio domaćin spreman da posljednje parče hleba podijeli sa strancem bilo koje vjere i nacije. Ova okupljanja mogu se nazvati raznim imenima, samo se ne može reći da je to litija. Litija je molitva, a zatim i povorka koja se organizuje usljed velikih vjerskih praznika, ali i molitva u slučaju suša, poplava i rata. Kažu tamo je mladost Crne Gore. Razočaraćemo ih po ko zna koji put, jer je mladost Crne Gore večeras ovdje u ovoj sali. Tu smo da zaokružimo onu borbu koja je kao ideja nastala 1918. godine, tu smo da obezbijedimo život svakom u Crnoj Gori bilo koje da je vjera i nacije, čak i njima koji su danas na suprotnoj strani, ali da se odužimo Crnoj Gori tako što ćemo je voljeti, poštovati kao jedinu domovinu koju ćemo ikada imati”, poručio je Šturanović.

Slične poruke poslao je i Aleksa Pavlićević, učenik četvrtog razreda gimnazije.

“Jedina ideologija koja treba da nas vodi je ljubav prema Crnoj Gori i čovjeku. Stari Grci su govorili da ljubav vodi države prema sreći. Mi mladi šaljemo poruku mira i ljubavi i na taj način čuvamo naše rajsko naselje, savremenu, građansku Crnu Goru, državu doslovno svih građana”, kazao je on.

Domaćin večerašnjeg skupa, Dragan Nikčević, podsjetio je šta se dešava na crnogorskim ulicama posljednjih nedjelja i mjeseci .

"Šta nam nude, crkveno pojanje po našim ulicama, beskonačne litije pod plaštom molebanskog, ali potpuno neprimjerenog, nose sasvim druge poruke. Pa kažu brane njihove svetinje, od koga ih brane kad ih niko ne napada. Mi ne bismo mogli gledati se odobravanjem kako gori nijedna zastava koja simbolizuje neki narod. Mi hoćemo mir, mi hoćemo bezbjednost. Crna Gora je zemlja Crnogoraca, ali i svih građana koji je vole i poštuju, ali i onih nesrećnika koji su zavedeni i šetaju litijama po ulicama. Ali Crna Gora nikad, ali nikad, neće biti zemlja onih koji žele da joj zatru svaki trag. To nećemo dozvoliti”, poručio je on.

 

Ostale vijesti iz kategorije