Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Opozicija potpisala sporazum: Nema izmjene državnih simbola, ni povlačenja priznanja Kosova

119049083_1360549724148818_1566410898032765835_o
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.09.2020. u 11:38

Lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke izmjene državne zastave, grba i himne, ali ni povući priznanje Kosova.

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” rekao je da će se držati potpisanog, te da je sporazum znak da su krenuli putem koji neće biti promjenjen. Poručio je da će odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, unaprijediti saradnju s NATO-om i nastaviti sa reformama neopphodnim za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

“Imali smo medijsku blokadu prema zapadu koja je rezultirala ovim našim sporazumom. Ovo je nov odnos u djelovanju partijskih subjekata u Crnoj Gori. Sporazumom smo se obavezali da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodne priznate obaveze i realizovati sve reforme neophodne za članstvo u EU”Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku… Želimo da poštujemo sva prava a pogotovo ono esencijalno – njegovu slobodu”, naglasio je Krivokapić.

On je poručio da  se neće povući proznanje Kosova, da će poštovati Ustav i neće pokretati bilo kakve inicijative koje bi rezultirale promjenu zastave i himne.

Krivokapić je kazao da će omogućiti učešće manjinskim partijama u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

“Poštujući evropske stanarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku”, kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li će on biti predsjednik ili potpredsjednik vlade, kazao da ne žele da eksponiraju bilo koga i bilo čije ime.

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić kazao je da je ovaj sporazum najbolji odogovor na sve pokušaje “podmetanja i fabrikovanja”.

“Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore”, istakao je Bečić.

Bečić je rekao da je optimista kada je u pitanju dalja saradnja sa manjinskim partijama.

“Sa Bošnjačkom strankom smo partneri i imamo odličnu komunikaciju i bez obzira na konačan format djelovanja, siguran sam da ćemo pojačati saradnju”, poručio je Bečić.

Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović rekao je da je ovim sporazumom poražena Crna Gora iz devedesetih, te da ovo predstavlja novu stranicu u istoriji naše zemlje.

“Signal jedne nove ponude u regionu, osjećaja da građani mogu da vrate svoj suverinet i vrate stvari na bolje.Čekaju nas veliki problemi i borba proriv korupcije i organizovanog kriminala. Mi želimo da izađemo iz čeljusti balkanske politike i da probamo nešto novo. Ovo je veliki korak unaprijed”, istakao je Abazović.

U narednom periodu, kako je kazao, političari i crkva će obavljati svoje funkcije.

“Dakle crkvu je u državu uveo DPS. Ukoliko budemo imali moderan, antidiskriminatorski zakon, ja očekujem da će crkva u narednom periodu obavljati svoju funkciju, političari svoju”, rekao je Abazović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.