Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Organi za sprovođenje izbora radili zakonito

118676136_677272333139384_7767579168986154782_n_0
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 14.09.2020. u 11:38

Organi za sprovođenje izbora zakonito su sproveli sve radnje u izbornom procesu, ocijenio je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović i naveo da je transparentnost u njenom radu unaprijeđen.

Ivanović je na konferencije za novinare rekao da je DIK utvrdila konačne rezultate izbora koji su održani 30. avgusta, a prema kojima je koalicija “Odlučno. DPS – Milo Đukanović” osvojila 143.515 glasova, odnosno 30 mandata.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila 133.261 glasova ili 27 mandata, koalicija “Mir je naša nacija” 51.298 glasova, odnosno deset mandata, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata ili 22.679 glasova.

“Bošnjačka stranka osvojila je 16.279 glasova odnosno tri mandata, Socijaldemokrate 16.761 glas ili tri mandata, Socijaldemokratska partija 12.835 glasova ili dva mandata”, naveo je Ivanović.

Jedan mandat ili 6.488 glasova osvojila je Albanska lista “Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu”, dok je koalicija “Jedonoglasno” osvojila 4.675 glasova ili jedan mandat.

On je rekao da izborne liste Hrvatska reformska stranka Crne Gore i “HGI. Svim srcem za Crnu Goru” nijesu osvojile dovoljan broj glasova za poslaničke mandate.

“Hrvatska reformska stranka Crne Gore je osvojila 496 glasova od broja birača koji su glasali, a “HGI. Svim srcem za Crnu Goru” 1.106 glasova”, kazao je Ivanović.

On je istakao da je DIK sve radnje izvršila onako kako je saopštila na početku izbornog procesa, odnosno u skladu sa izbornim kalendarom.

“DIK, opštinske izborne komisije i birački odbori su valjano sproveli sve radnje u ovom izbornom procesu“, ocijenio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, princip transparentosti u radu DIK-a je unaprijeđen.

Kako je naveo, rad u DIK-u, u izbornom procesu, protekao je u duhu tolerancije, profesionalizma i posvećenosti svih članova stalnog sastava, kao i opunomoćenih predstavnika.

“Profesionalizam i posvećenost se neće završiti sa ovim izbornim procesom“, poručio je Ivanović.

On je najavio da kada se DIK vrati u regularne aktivnosti, jedna od prvih aktivnosti će biti rad na izradi nove sistematizacije.

“Primijećeno je da DIK u dosadašnjem periodu nije imao dovoljno personalnih kapaciteta i sada ćemo se posvetiti tom pitanju, kako bi stvorili uslove za neke buduće izbore da se kvalitet rada unaprijedi“, rekao je Ivanović.

On je zahvalio građanima Crne Gore što su svojim ponašnjem doprinijeli da izborni dan prođe u tolerantoj atmsferi.

“Svi oni koji su to željeli da u miru i bez ometanja izraze svoje političko opredeljenje, to su i mogli. Nadam se da će ta praksa biti nastavljena, a i unaprijeđena“, zaključio je Ivanović.

 

Izvor: Mina

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci