Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
16:34
10.6.2019.

Parlament izglasao: Novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne

Crnogorski parlament usvojio je izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore. Za usvajanje Zakona glasala su 43 poslanika, a uzdržanih i protiv nije bilo.


Predviđene su novčane kazne od hiljadu do 20 hiljada eura za pravno lice koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do dvije hiljade eura, za fizička lica od 300 do dvije hiljade, a za preduzetnike od 300 do šest hiljada eura.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.

Poslanici nijesu usvojili amandman poslanika Liberalne partije Andrije Popovića kojim je bilo predviđeno da političke partije, koje djeluju u državnom i lokalnom parlamentu, na svojim stranačkim prostorijama ističu državnu zastavu.

 

Izvor: Mina

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:16
  6.4.2020.

  U sklopu mjera podrške privredi i građanima, Građanski pokret URA uputio je svim crnogorskim lokalnim samoupravama i Zajednici opština novi predlog daljih aktivnosti, u cilju ublažavanja posljedica pandemije izazvane koronavirusom (COVID 19).

 • 19:16
  4.4.2020.

  Pandemija je razotkrila i zaoštrila duboku i složenu socio-ekonomsku krizu i u Nikšiću, i prijeti da proizvede sunovrat. Broj socijalno ugroženih koji nemaju ni za jedan obrok dnevno rapidno je porastao za 60 odsto, što je nezabilježeno ne samo u Crnoj Gori nego i šire. Ukoliko se ne desi hitna reakcija, u Nikšiću će se desiti dramatičan socio-ekonomski kolaps, koji može dodatno produbiti i krizu u cijeloj državi, navode iz Demokratske Crne Gore.

 • 14:02
  4.4.2020.

  Klub odbornika i sekretar OO Demokrata Plužine, donirali su pakete osnovnih životnih namirnica Crvenom krstu Plužine, kako bi dali svoj doprinos za pomoć građanima u ovim teškim vremenima, saopštili su iz ove partije.

 • 14:07
  2.4.2020.

  Da totalitarni režim aktuelnu situaciju koristi za obračun sa neistomišljenicima, govori i podatak da su, dok su poslanici i odbornici Demokrata hapšeni zbog dijeljenja humanitarne pomoći ugroženim građanima, predstavnici i vlasnici firme „Uniprom“ iz Nikšića dijelili pomoć RE populaciji, a o čemu svjedoči informacija i fotografije preuzete sa portala „Onogošt“, saopštile su danas Demokrate.