Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Partije dužne da otvore nove žiro račune u kampanji

  • Autor onogost.me
  • 05.08.2022. u 08:25

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisane su obaveze, ograničenja i zabrane u izbornoj kampanji za organe vlasti, političke subjekte i subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja, kao i nadležnosti Agencije za sprječavanje korupcije u toku kampanje.

Predsjednik Crne Gore je 2. avgusta 2022. godine posebnom odlukom obustavio izvršenje ranijih odluka o raspisivanju izbora za odbornike, a zatim raspisao redovne lokalne izbore u 11 opština i Glavnom gradu Podgorica, te prijevremene izbore za skupštine opština Tivat i Budva, koji će biti održani 23. oktobra.

“Po slovu Zakona, od dana raspisivanja izbora počinje izborna kampanja, a sve obaveze se primjenjuju na sve obveznike bez obzira na radnje koje su preduzimali u prethodnom periodu. To znači da su politički subjekti dužni da otvore nove žiro račune u kampanji, dok su pružaoci medijskih usluga u obavezi da dostave nove cjenovnike izbornog oglašavanja”, saopšteno je iz ASK-a.

Od dana raspisivanja izbora, odnosno od 3. avgusta, teku rokovi za organe vlasti da objavljuju i dostavljaju Agenciji izvještaje sa računa koje imaju u svom posjedu, izvode iz državnog trezora i analitičke kartice o potrošnji budžetske rezerve, podatke o raspodjeli socijalnih davanja, odluke o zapošljavanju i druge dokumente, u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa u toku kampanje.

“Obaveza objavljivanja relevantnih podataka je propisana na sedmodnevnom nivou. Dan za objavu je ponedjeljak, počev od 8. avgusta”, ističe ASK.

Agencija skreće pažnju organima vlasti na obavezu dostavljanja svih odluka o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, sa kompletnom pratećom dokumentacijom, u roku od tri dana od dana donošenja odluke, kao i na obavezu poštovanja limita mjesečne potrošnje u skladu sa članom 38 Zakona (za većinu budžetskih jedinica određen limit u nivou prosjeka mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci).

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.