Autor: onogost.me
Foto: Skupština CG
15:30
21.1.2022.

Predata inicijativa za razrješenje Bečića

U Skupštinu Crne Gore stigao je predlog da se predsjednik parlamenta Aleksa Bečić razriješi sa te dužnosti. Predlog su potpisali poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno. 


Skupština Crne Gore, kako se navodi u predlogu, za vrijeme mandata Bečića, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako ocjenjuju poslanici opozicije, nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

"Negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja je ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen, a značajan doprinos takvom Izvještaju i takvoj dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika", dodaje se. 

Kao razlog za smjenu navode i da je u toku trajanja ovog saziva Skupštine, Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava, a najveći razlog tome je, kako navode, nespremnost i odsustvo političke volje aktuelnog predsjednika Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čeinih funkcija u pravosudnom sistemu.

 

Ostale vijesti iz kategorije