Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:37
11.6.2021.

Vuković najavio osnivanje Fonda za podršku poljoprivredi, nove građanske servise, budžetske linije za mjesne zajednice

Dovođenje kredibilnih insvetitora jedan je od načina putem kojeg nova opštinska vlast planira nova zapošljavanja. U planu je osnivanje Fonda za podršku poljoprivredi, a mjesne zajednice mogle bi da dobiju posebne budžetke linije. Novi servisi, koji će građanima olakšati funkcionisanje, uskoro bi mogli biti dostupni.


Sve ove projekte, a i brojne planove i ideje, danas je na događaju „Kafa sa predsjednikom“ saopštio predsjednik Skupštine opštine (SO), Nemanja Vuković. Događaj je bio intereaktivnog tipa, a građani su predsjeniku mogli da postave pitanja.

Upitan da prokomentariše koji su koraci koje će preduzeti kako bi smanjili nezaposlenost, Vuković je kazao da je potreban period kako bi došli do novih radnih mjesta.

„Na prvom mjestu mislim na dovođenje kredibilnih investitora čistog kapitala, ali svakako Opština u svim tim radnjama mora biti postavljena kao partner, a ne kao ucjenjivač. Dakle, da bismo doveli kredibilne investitore, Opština mora otvoriti vrata za takve ljude, a samim tim doći ćemo do novih radnih mjesta. Ne kažem da jednom kapitalnom investicijom rješavamo problem nezaposlenosti u našem gradu“, kazao je Vuković.

On je prilikom izlaganja iznio podatak da smo u periodu od 2001. do 2019. godine izgubili devet hiljada radnih mjesta, što, prema njegovim riječima, pokazuje kakve su bile politike u prethodnim godinama, ali i sa kakvim se problemom saočavaju danas.

„Dug opštine je preko 30 miliona eura, određena preduzeća su u potpunom kolapsu i to je nešto sa čime se suočavamo. Takođe, problem deponije Mislov do koji je aktuelan posljednjih dana jeste veliko opterećenje i obaveza za novu lokalnu vlast. U tom dijelu imam najveću satisfakciju, kao neko ko se najviše bavio pitanjem deponije, da pronađemo rješenje“, dodao je Vuković.

Konstatovao je i da će put oporavka privrede biti izuzetno težak, a, kako je kazao, postoje određene ideje da se otvore neke nove mogućnosti samozapošljavanja.

„Mi smo planirali da osnujemo Fond za podršku poljoprivredi, ali i formiranje zadruga i lanaca, snabdijevanja od proizvođača do potrošača, kako bi proizvođači mnogo lakše plasirali proizvode“, kazao je Vuković.

Kada su u pitanju start-ap linije za mlade i žene, u cilju pokretanja biznisa, Vuković je kazao da će o tome moći precizno govoriti kada prođu određene finansijske revizije i utvrdi se stanje budžeta.

Ako ne bude tokom ove godine, najavljuje da je potrebno budžetom za narednu godinu jasno definisati sredstva u ove svrhe.

Pomaci u transparentnosti Opštine, otvoreni za sve građane

Vuković je kazao da se primjećuje poboljšanje kada je u pitanju transparentnost nove lokalne uprave. Kao dobar primjer navodi to što je Skupština počela da prenosi uživo sjednice, primjenjuju kaže i potpuno drugačiji pristup sa medijima, nevladinim sektorom, građanima. Poručio je da su njegova vrata otvorena za sve građane, i uputio kritike prethodnoj vlasti na tom polju.

Kazao je da planiraju novi model elektronske opštine koji bi omogućio građanima da putem sajta ili određene mejla adrese, pošalju pitanja, sugestije, kako bi se procedure komunikacije skratile.

U planu je i uvođenje sistema 48, putem kojeg će građani prijavljivati probleme, koji se nalaze u domenu Opštine i opštinskih preduzeća, a nadležni će imati 48 sati da preuzmu konkretne radnje u otklanjanja tog problema.

Novina će biti i gradski uslužni centar, što znači da bi građani na jednom mjestu mogli da izvade svu neophodnu dokumentaciju, dozvole...

Vuković je kazao da će inicirati okrugle stolove, sastanke sa građanima, kako bi animirali građane da se uključe u rad, i svojim idejama, i rješenjima povećajaju rad lokalnih mjesnih zajednica.

U centru interesovanja posebno će biti mjesne zajednice, najavio je predsjednik SO. Ocijenio je da je taj segment komunikacije zapostavljen, a najavio je i bolju saradnju sa čelnicima mjesnih zajednica.

„Vjerujem da ćemo u narednom periodu sazvati zbor u mjesnim zajednicima, gdje su istekli mandati i pokušati da depolitizujemo izbore“, dodao je on.

„Planiramo da mjesnim zajednicama prepustimo mogućnost predloga projekata i da predložimo im mogućnost apliciranja iz budžetskih sredstava. Oni bi mogli da apliciraju sa konkretnim rješenjima, i dobiju sredstva iz budžeta koji će biti određen za tu mjesnu zajednicu“, najavio je Vuković.

Lokalni događaj „Kafa sa predsjednikom“ realizovanje je kao jedna od aktivnosti u okviru projekta "VALID" koji se finasira iz fonda Evropa za građane, a jedan od partnera je i Opština Nikšić.

Marija Goranović

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:46
  12.6.2021.

  Nakon svih lomova i slomova koje su Crnoj Gori i Nikšiću priredili, opet se javlja poznata družina jeftinih demagoga iz crtanog filma “Braća Dalton”. Ovog puta tužni i bez poleta, dakako, jer smo ih razvlastili i potukli gdje god je bilo prilike, pa sad saopštenja puna besprizornih laži moraju pisati bez poznatih nadoknada u vidu “koncesija” nad imovinom građana, navodi se u reagovanju Demokrata na današnje saopštenje OO DPS Nikšić.

 • 13:34
  12.6.2021.

  Demagozima udario trenutak slave u glavu, pa vide sebe čak i u Ligi šampiona. Gospodo populisti, ne ulazi se u Ligu šampiona sa kadrovima kao što je Marko Mitrović, nesposobni doktor i univerzalni “ekspert”. To su kadrovi za ispadanje u niži rang takmičenja, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • 16:48
  11.6.2021.

  Predsjednik Skupštine Aleksa Bečića zakazao je za 24. jun Osmu - posebnu sjednicu Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2021. godini.

 • 16:07
  11.6.2021.

  Demokrate su nas ponovo uvjerile da u Nikšiću nemaju boljeg i stručnijeg kadra od Marka Mitrovića, “univerzalnog eksperta”, novog predsjednika FK Sutjeska. Istog onog Mitrovića koji je na sva zvona kritikovao bivšeg direktora Iliju Ašanina što određeno vrijeme provodi na fudbalskom terenu, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Nikšić i poručuju da nije tragično bilo bi smiješno.