Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

BSCG: Ishitrena odluka COK-a o suspenziji, nismo napravili nikakav prekršaj

Bokserski savez Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 12.07.2024. u 18:18
Crnogorski olimpijski komitet (COK) na redovnoj Skupštini donio je odluku da uslovno suspenduje Bokserski savez Crne Gore (BSCG).

U tom savezu odluku smatraju ishitrenom, jer, kako kažu, nijesu napravili nikakav prekršaj, te da odluka nije povezana sa aktivnostima BSCG.

Podsjetimo, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i IBA (Svjetska bokserska federacija) su u konfliktu, pa je bokserske kvalifikacione turnire za Olimpijske igre u Parizu organizovao Međunarodni olimpijski komitet.

"Poštovanje prestiža države i zaštita interesa naših sportista - glavni je motiv rada BSCG! Juče se u medijima pojavila vijest Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) o uslovnoj suspenziji članstva Bokserskog Saveza Crne Gore (BSCG ) u COK-u do 2025. godine. Želimo da istaknemo da je BSCG u posljednjih nekoliko godina napravio velike iskorake, kako u postizanju visokih sportskih rezultata, tako i u organizaciji velikih sportskih događaja na kontinentalnom i svjetskom nivou. Dakle, samo u posljednje četiri godine crnogorski bokseri osvojili su više od 20 medalja na evropskim i svjetskim prvenstvima u raznim uzrastima, od kojih je sedam zlatnih", navodi se u saopštenju.

Ističu da je Crna Gora 2020, 2021, 2022. i 2023. godine bila domaćin četiri Evropska prvenstva u boksu, dva Svjetska kupa za mlade i po prvi put Evropskog kupa za seniore.

''BSCG će uz to prvi put u istoriji biti domaćin Svjetskog prvenstva za mlade. Uspješno je organizovano i održano na desetine međunarodnih trening kampova uz učešće najboljih sportista iz cijelog svijeta! Uspjeli smo da Crnu Goru pretvorimo u jedan od značajnih centara evropskog i svjetskog olimpijskog boksa, a grad Budva, u kojem se uglavnom održavaju sve sportske manifestacije, postao je poznat i voljen od strane boksera iz svih zemalja. U tom kontekstu, naši sportisti imaju priliku da treniraju i takmiče se sa elitom svjetskog boksa, pod rukovodstvom domaćih i posebno pozvanih stranih trenera najvećeg nivoa. Iskorak koji smo uspjeli napraviti u protekle četiri godine je nesporan i prema priznanju Evropske bokserske konfederacije (EUBC), mi smo jedan od saveza sa najprogresivnijim razvojem u Evropi", kaže se u saopštenju.

U reagovanju BSCG navodi se da nijedan sportski savez u Crnoj Gori nema tako veliku zastupljenost u rukovodstvima evropskih sportskih federacija, kao što je to slučaj sa organizacijom crnogorskih boksera..

"Broj bokserskih klubova je udvostručen, na Žabljaku je opremljen Olimpijski centar za pripremne kampove, a u Budvi krajem 2024. godine planiran je početak izgradnje “Međunarodne bokserske Akademije”. Predsjednik BSCG Aleksandar Klemenko 2022. godine otvorenim glasanjem delegata svih evropskih bokserskih federacija izabran je u Bord direktora Evropske Bokserske Konfederacije - EUBC, a Marija Čivović za predsjednicu ženske komisije. Takođe, BSCG ima svoje predstavnike u marketinškoj i ljekarskoj komisiji EUBC. Nijedan sportski savez u Crnoj Gori nema takvu zastupljenost u rukovodstvima evropskih sportskih federacija", kaže se u saopštenju.

Među ostalim uspjesima posebno su, kako kažu, ponosni na učinak Bojane Gojković.

"Posebno priznanje i ponos zaslužuje naša bokserka iz Budve Bojana Gojković (šestostruka finalistkinja Evropskih prvenstva u različitim starosnim uzrastima od juniora do seniora) koja je dobila pravo da predstavlja našu zemlju na Olimpijskim Igrama u Parizu!Crnogorski bokseri, usavršavajući svoje sportsko umijeće, redovno učestvuju na mnogim međunarodnim turnirima i trening kampovima širom svijeta. Tako je sada Bojana Gojković sa selektorom Nikolom Ružićem u Olimpijskom trening centru u Italiji, omladinski tim trenira u Moskvi, ekipa od 19-22 godine sprema se za odlazak na visinske pripreme na Jahorini, a ekipa boksera u izrastu školaraca putuje u Srbiju na završne pripreme pred predstojeće Evropsko prvenstvo", kaže se u saopštenju.

Poručuju da nijesu napravili nikakav prekršaj, te da nije povezana sa aktivnostima BSCG.

"Privremena, uslovna suspenzija BSCG od strane COK-a nije posljedica bilo kakvih prekršaja sa naše strane i nije ni na koji način povezana sa aktivnostima BSCG ili uopšte sa sportom, već je izazvana isključivo eskaliranom političkom konfrontacijom između Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) i Svjetske bokserske federacije (IBA), čiji je BSCG jedna od 203 članice. Istovremeno, MOK je, nažalost, odlučio da suspenduje IBA iz učešća na narednim Olimpijskim igrama 2028. godine, planirajući do tada da je zamijeni nekom novom organizacijom2, navoe iz Boskersog saveza i dodaju:

"U vezi s tim, MOK se obratio nacionalnim olimpijskim komitetima svih zemalja sa takvom informacijom i preporukom i mi smo se našli kao taoci situacije. Istupanje iz IBA, kako predlaže MOK,u ovom momentu značilo bi gotovo potpuni prekid međunarodne takmičarske aktivnosti i treninga za naše boksere, sve dok se ne pojavi adekvatna alternativa za IBA".

Ističu da ukoliko se pojavi adekvatna alternativa današnjoj Svjetskoj Bokserskoj Federaciji (IBA), odmah će donijeti noptimalnu odluku.

"A s obzirom na podatak da IBA ima više od vijeka istorije i objedinjuje 203 zemlje, uopšte nije jasno da li će MOK uspjeti da joj nađe adekvatnu zamjenu u bliskoj budućnosti. Stoga su sada gotovo sve zemlje zauzele stav da sačekaju na rasplet situacije i uzimaju činjenicu da preporuka Međunarodnog olimpijskog komiteta ne ukazuje na hitnu diskvalifikaciju nacionalnih bokserskih federacija koje se nisu povukle iz IBA. Obavijestili smo i COK, da ćemo se prilikom donošenja tako važnih odluka uvijek rukovoditi isključivo interesima naših sportista i čuvati ugled države Crne Gore. Ukoliko se pojavi adekvatna alternativa današnjoj Svjetskoj Bokserskoj Federaciji (IBA) , odmah ćemo donijeti našu optimalnu odluku", poručuju oni.

Suspenzija je, dodaju, napravila brojne probleme u funkcionisanju saveza.

"Sada ne možemo odbiti učešće na velikim takmičenjima, kao što su Evropsko i Svjetsko prvenstvo u 2024. godini, jer su naši bokseri prošli sve faze priprema, a BSCG je već utrošio značajna sredstva koja su ujedno i predviđena planom i programom rada za tekuću godinu. Takođe, posebno i za pripremu organizacije Svjetskog prvenstva za mlade, koje će se održati u Budvi u oktobru 2024. godine, a za koje se očekuje da bude jedan od najznačajnijih sportskih događaja u istoriji Crne Gore. Inicijativa rukovodstva COK-a da se uslovno suspenduje članstvo BSCG je po našem mišljenju u najmanju ruku ishitreno i nije opravdano nikakvim zakonskim okvirom i trenutno nema praktičnog značaja. Zapravo, naš Savez i naši sportisti i treneri prvi su u regionu i Evropi koji su suspendovani od strane sopstvenog nacionalnog olimpijskog komiteta,a pritom kao najuspešniji savez u Crnoj Gori2, navodi se.

Iz BSCG upitali su kako je članstvo u COK-u suspendovano neposredno pred predstojeće Olimpijske igre, ako je Bojana Gojković dobila pravo učešća u Parizu.

"Čak i Ukrajinski bokserski savez i njihov Olimpijski komitet, koji, kao i Međunarodni olimpijski komitet, najviše kritikuje IBA (to je zbog činjenice da u rukovodstvo IBA postoje predstavnici Rusije), trenutno je odbacio preporuke MOK-a za povlačenje iz IBA uz argument da bi takav čin trenutno doveo do djelimične ili potpune izolacije ukrajinskih boksera na neodređeno vrijeme. Takođe, nije sasvim jasno kako nam članstvo u COK-u može biti suspendovano neposredno pred predstojeće Olimpijske Igre u Parizu, ako je naša bokserka Bojana Gojković dobila pravo učešća na njoj", kaže se u saopštenju.

Suspenzija je stvorila negativnu sliku za BSCG, poručuju iz tog saveza.

"Istovremeno, poruka COK-a u medijima o suspendovanju BSCG i privremenom prestanku njegovog članstva u COK-u, stvara potpuno nezasluženu negativnu reklamu našem savezu.BSCG je poslednje dvije godine prema statistici i na osnovu postignutih rezultata i osvojenih medalja nauspješniji sportski savez u Crnoj Gori od svih olimpijskih sportova. Bokserski savez zasluženo sebe smatra sastavnim dijelom olimpijskog pokreta, a Crnogorski olimpijski komitet nam je uvijek bio i ostao pouzdan partner. Iskreno se nadamo da će ova apsurdna situacija u bliskoj budućnosti naći svoje logično rješenje, a sportski uspjesi naših sportista, iznova i iznova podizati i jačati sportski imidž naše zemlje na svjetskoj olimpijskoj sceni", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Pobjeda naših vaterpolista protiv Rumunije za kraj takmičenja na Igrama u Parizu. Glavna tema nakon rane eliminacije je status selektora Vladimira Gojkovića kojem završetkom olimpijskog ciklusa ističe ugovor sa Vaterpolo i plivačkim savezom.