Autor: onogost.me
Foto: FSCG
07:38
7.8.2020.

Ašanin i Begić upoznali kolege iz klubova sa mjerama koje će biti na snazi

U prostorijama Fudbalskog saveza juče su održani sastanci sa doktorima klubova Telekom 1.CFL i Druge lige Crne Gore, kojima su prezentovane mjere i preporuke koje će biti sastavni dio Smjernica za organiziaciju utakmica tokom pandemije COVID-19.


Predsjednik Medicinske komisije FSCG dr Ilija Ašanin i dr Senad Begić, pomoćnik direktora Insituta za javno zdravlje Crne Gore, upoznali su kolege iz klubova sa mjerama koje će biti na snazi prilikom organizacije trenažnog procesa i utakmica svih takmičenja u organizaciji Fudbalskog saveza.

Prilikom izrade mjera i prepopruka akcenat je stavljen na prevenciju inficiranja novim Korona virusom, odnosno svakodnevnom epidemiološkom skriningu igrača, trenera i klupskog osoblja. Mjere i preporuke usaglašene sa Institutom za javno zdravlje biće integralni dio Smjernica za organizaciju utakmica tokom pandemije COVID-19 i biće obavezujuće za sve klubove koji se takmiče u Telekom 1. CFL, Drugoj, Omladinskoj i Kadetskoj ligi Crne Gore.

"Medicinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore je, uzimajući u obzir trenutnu epideimološku situaciju, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje radila na pripremi dodatnih mjera koje će se primjenjivati tokom naredne takmičarske sezone. Prilikom usaglašavanja svih preporuka, odnosno usvajanja obaveznih mjera, vodili smo se procjenama rizika od mogućeg inficiranja tokom trenažnog procesa i prilikom odigravanja utakmica, kao i realnim mogućnostima i potrebama za testiranjem svih učesnika takmičenja. Saglasni smo u ocjeni da je rad na prevenciji – svakodnevni epidemiološki skrining – mjera koja je u ovom trenutku najbolja moguća i u tom smislu klubovi će biti u obavezni da svakodnevno izvještavaju Savez o zdravstvenom stanju igrača svih takmičarskih kategorija. Mogućnost periodičnih tesitranja poslužiće kao dodatna mjera u prevenciji inficiranja učesnika fudbalskih takmičenja, čime će se obezbijediti nesmetano odvijanje istih", rekao je Ašanin.

Ujedno, doktor Ašanin se u ime Medicinske komisije i Fudbalskog saveza Crne Gore zahvaliio Institutu za javno zdravlje na izuzetnoj komunikaciji i doprinosu u usvajanju adekvatnih prototkola koji će se primjenjivati u ogranizaciji takmičenja.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Dr Senad Begić istakao je da je posebna uloga medicinskih timova klubova koji se takmiče u Telekom 1. CFL i Drugoj ligi da upoznaju igrače i članove stručnih štabova sa svim rizicima koje nosi ponašanje na a posebno van fudbalskog terena jer su to mjesta na kojima se najveći broj sportista u svijetu i zarazio.

"Cilj protokola je da rizik od zaraze svedemo na najmanji mogući nivo koji će obezbjediti bezbjednost svih učesnika u takmičenju, čime bi se omogućili uslovi za nesmetano odigravanje utakmica. Protokol predviđa čitav niz mjera koje podrazumjevaju kontinuirani zdravstveni nadzor učesnika takmičenja od strane medicinskih timova uz redovan temperaturni skrining i ljekarski pregled, uz pravovremeno postupanje i razmjenu informacija između klubova, Saveza i zdravstvenog sistema. Nasumična testiranja igrača su takođe predviđena kako bi se pratila epidemiološka situacija i dodatno smanjivao rizik od infekcije. Iskustvo nam govori da sportski tereni, generalno gledano, nijesu bili mjesta sa povećanim rizikom, već da je ponašanje mimo terena, prije i poslije utakmice, ključ prevencije pri čemu se tu mora djelovati proaktivno i edukativno upoznajući i podsjećajuči igrače sa izvorima rizika ali i mjerama prevencije", kazao je Begić.

Početak takmičenja u Telekom 1. CFL zakzan je za 15. avgust, dok će se prvo kolo Druge lige odigrati sedam dana kasnije. 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:56
  21.9.2020.

  Jedna ozbiljna šansa za 90 minuta igre ili 90 minuta ničega, kratak je opis blijedog Sutjeskinog izdanja u sinoćnjem susretu protiv Zete iz Golubovaca. I to na svom terenu.

 • 20:23
  20.9.2020.

  Fudbaleri Zete pobijedili su danas u Nikšiću ekipu Sutjeske 2:0, u premijernoj utakmici petog kola Telekom Prve crnogorske lige.

 • 08:03
  20.9.2020.

  Fudbaleri Sutjeske danas će u duelu protiv Zete imati priliku da osvoje treću vezanu pobjedu u meču petog kola Telekom Prve crnogorse fudbalske lige.

 • 16:44
  18.9.2020.

  Uzbudljiva je bila i prva utakmica Sutjeske kraj Bistrice, Petrovac je ubjedljivo vodio, pa Nikšićani preokrenuli… (na kraju je bilo 3:3), ali preksinoćnji meč sa Iskrom tek je donio dramu.