Autor: Branko Čupić
Foto: Milan Šapurić
14:13
8.7.2020.

Sezona uzbudljiva, duga i teška

Evropska avantura, promjenljive igre u prvenstvu, prekid zbog koronavirusa, promjena na mjestu predsjednika, plasma u polufinale Kupa, početak izgradnje zapadne tribine, konačan prekid… Ovo su samo neke od stvari koje su obilježile vjerovatno najdužu i najneobičniju sezonu kraj Bistrice ikada.


Prije skoro godinu dana, tačnije 10. jula, fudbaleri Sutjeske odigrali su prvu utakmicu u sezoni 2019/20,  koja je zvanično završena juče, i to nakon odluke Fudbalskog saveza da se zbog situacije sa koronavirusom prekinu sva takmičenja.

Sve je počelo kao u najljepšoj bajci, a taj početak sada djeluje tako daleko. “Plavi” su u prvom duelu na evropskoj sceni, u kvalifikacijama za Ligu šampiona, nakon dva meča i penal ruleta eliminisali favorizovani Slovan i napravili najveći podvig u Evropi.  Pecovi izabranici u dva meča pružili su hrabru igru, pokazali neosporan kvalitet, bili najpribraniji kada je to bilo najpotrebnije i podarili svim svojim navijačima i sugrađanima ogromnu radost.

Nakon toga uslijedili su dueli sa kiparskim Apoelom i Linfildom iz Sjeverne Irske. Oba rivala bila su bolja od crnogorskog šampiona, ali u taboru Nikšićana su nakon svega prikazanog na evro sceni bili zadovoljno.   

Slijedila je odbrana titule. Jesenji dio sezone i pored nekoliko kikseva, obilježile su dobre partije, a savladan je i najveći rival pod Goricom sa ubjedljivih 1:4. Ekipa Nikole Rakojevića je prikazanim igrama pokazivala da nije slučajno osvojila prethodna dva šampionata, ali je podgorička Budućnost, koja je u crnogorskom klasiku kraj Bistrice uzvratila trijumfom od 0:2, ipak prezimila na čelu tabele.

Pauza u prvenstvu iskorišćena je za početak najvećeg infrastrukturnog projekta kraj Bistrice. Uslijedilo je rušenje stare zapadne tribine i početak izgradnje nove, a radovi za sada teku planiranom dinamikom i već naredne godine očekuje se njihov završetak.

“Plavi” su se u međuvremenu spremali sa drugi dio sezone, osvojivši još jednom turnir u Gabeli, gdje su već tradicionalni učesnici, i ne sluteći da ih čeka dugo proljeće. Već nakon tri kola i ubjedljivog poraza u Pljevljima, čovjek koji nosi najveće zasluge za osvajanje Kupa 2017, kao i šampionskih titula 2018. i 2019, Nikola Peco Rakojević ponudio je ostavku na mjesto šefa stručnog štaba, koja je ekspresno odbijena.

Odigrana je nakon toga još jedna utakmica, a onda je lopta stala. Situacija sa koronavirusom naložila je da se stopiraju sva sportska takmičenja, a bilo je neizvjesno da li će se šampionat uopšte nastaviti. Ipak, nakon nešto više od dva i po mjeseca pauze donesena je odluka da lopta opet krene.

Sutjeska je u još jednom derbiju protiv Budućnosti poražena, a taj meč je umnogome odredio novog šampiona. Odmah nakon toga, uslijedila je reakcija prvog čovjeka kluba, Ranka Jovovića, koji podnosi ostavku, a na njegovo mjesto dolazi Ilija Ašanin.

Sutjeska je poslije toga odigrala pet mečeva, ali je novo pogoršanje situacije sa koronavirusom ponovo zaustavilo sve i to pet kola prije kraja, a Nikšićani će u narednoj sezoni Crnu Goru predstavljati u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Ipak, veliki žal na samom kraju ostaje zbog prekida takmičenja u Kupu. “Plavi”, koji su dogurali do polufinala, trebali su da se bore za drugi pehar u najmasovnijem takmičenju, a za šesti ukupno, pa bi se eventualnim trijumfom izjednačili po broju trofeja sa pljevaljskim Rudarom, koji je dva puta bio šampion i četiri puta osvajač Kupa Crne Gore.

Sada slijedi pauza, niko sa sigurnošću ne zna do kada, ali se nadamo da će naredna sezona makar proteći regularno, odnosno bez prekida, a uz novu tribinu da će donijeti i neki pehar. Sutjeska je makar na to navikla svoje navijače…

Ostale vijesti iz kategorije