Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

FOTO: Nikšićki i novski alpinisti osvojili zaleđenu Skakavicu

glavna
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 25.01.2020. u 19:53

Dvojica naših sugrađana i alpinista iz PSD Javorak, Nikola Loncović i Luka Bijelović, zajedno sa kolegama iz Herceg Novog, Danilom Brajovićem i Igorom Marešom, u petak su popeli zaleđeni vodopad Skakavica u selu Komarnica, kod Šavnika.

Naši sugrađani su se na ovaj korak odlučili čim je prvi put ove godine vodopad Skakavica zaledio i napravio ledopad visine 60 metara.

“Ja i Nikola smo prvi put na ledopadu, al smo peli zimske smjerove gdje je mješovito penjanje stijena, snijeg i led. Osjećaj je nevjerovatan, to je nešto po meni najljepše u alpinizmu. Dugo smo čekali da zaledi taj vodopad da bi ga peli i napokon smo to uradili juče”, kazao je za naš portal Luka Bijelović, ističući da je potreban veliki minus da bi se zaledio vodopad.

“Kad smo počeli penjanje bilo je – 12, a kad smo završili +11 stepeni i počeo se led topiti velikom brzinom tako da smo ugrabili taj “zlatni” momenat da ga popenjemo”, navodi Luka.

On je dodao da je penjanje leda i penjanje na suvoj stijeni velika razlika, ali je isti cilj, a to je popeti taj neki smjer i upisati ga u alpinistički karton.

“Inače, mi smo alpinisti pripravnici jer nam treba određeni broj smjerova da ispunimo da bi polagali za zvanje alpiniste. Za alpinistu treba dosta vremena, treba četiri alpinistička tečaja da se prođu, dva ljetnja i dva zimska, pa onda da popenješ određeni broj zimskih i ljetnjih smjerova da bi polagao za zvanje alpiniste pred komisijom koju čini doktor, alpinista i gorski spasioc”, ističe Luka dodajući na kraju das u ranije sličan podvig izveli njihovi instruktori Đorđije Vujičić, Marko Radonjić i Milimir Cerović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.