Autor: Branko Čupić
Foto: Privatna arhiva
20:53
25.1.2020.

FOTO: Nikšićki i novski alpinisti osvojili zaleđenu Skakavicu

Dvojica naših sugrađana i alpinista iz PSD Javorak, Nikola Loncović i Luka Bijelović, zajedno sa kolegama iz Herceg Novog, Danilom Brajovićem i Igorom Marešom, u petak su popeli zaleđeni vodopad Skakavica u selu Komarnica, kod Šavnika.


Naši sugrađani su se na ovaj korak odlučili čim je prvi put ove godine vodopad Skakavica zaledio i napravio ledopad visine 60 metara.

“Ja i Nikola smo prvi put na ledopadu, al smo peli zimske smjerove gdje je mješovito penjanje stijena, snijeg i led. Osjećaj je nevjerovatan, to je nešto po meni najljepše u alpinizmu. Dugo smo čekali da zaledi taj vodopad da bi ga peli i napokon smo to uradili juče”, kazao je za naš portal Luka Bijelović, ističući da je potreban veliki minus da bi se zaledio vodopad.

“Kad smo počeli penjanje bilo je - 12, a kad smo završili +11 stepeni i počeo se led topiti velikom brzinom tako da smo ugrabili taj "zlatni" momenat da ga popenjemo”, navodi Luka.

On je dodao da je penjanje leda i penjanje na suvoj stijeni velika razlika, ali je isti cilj, a to je popeti taj neki smjer i upisati ga u alpinistički karton.

“Inače, mi smo alpinisti pripravnici jer nam treba određeni broj smjerova da ispunimo da bi polagali za zvanje alpiniste. Za alpinistu treba dosta vremena, treba četiri alpinistička tečaja da se prođu, dva ljetnja i dva zimska, pa onda da popenješ određeni broj zimskih i ljetnjih smjerova da bi polagao za zvanje alpiniste pred komisijom koju čini doktor, alpinista i gorski spasioc”, ističe Luka dodajući na kraju das u ranije sličan podvig izveli njihovi instruktori Đorđije Vujičić, Marko Radonjić i Milimir Cerović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:26
  23.5.2020.

  Vrijeme karantina i izolacije zbog koronavirusa možda je najteže padalo sportistima. Nemogućnost da treniraju u normalnim uslovima odrazila se  na formu svih, pa je vođen time naš sugrađanin i fitnes instruktor Ivan Vuletić došao na ideju da krene sa organizovanjem onlajn treninga na daljinu.

 • 08:04
  23.5.2020.

  Na današnji dan, prije tačno deceniju, naši sugrađani i članovi PSD Javorak Marko Blečić, Đorđije Vujičić i Dragutin Šlagi Vujačić, popeli su se na Mont Everest i tako postali prvi Crnogorci koji su osvojili "vrh svijeta".

 • 12:22
  22.5.2020.

  Velike pobjede i brojne medalje izvojevane na borilištima širom svijeta i požrtvovani nastupi crnogorskih sportista u dresu, kimonu ili kapici sa crnogorskim grbom najbolja su potvrda ispravnosti odluke na referendumu, kazao je direktor Karate saveza Dragoljub Fatić.

 • 15:07
  18.5.2020.

  Najuspješnijim sportistima u studentskom sportu dodijeljene su danas stipendije Ministarstva sporta i mladih i Studentskog sportskog saveza. Za osam studenata koji su ostvarili najbolje rezultate opredijeljeno je iz budžeta 8.000 eura za stipendije.