Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
11:46
6.1.2021.

Iz Opštine najavljuju izdvajanje značajnijih sredstava za sportske klubove

Budžetom Opštine Nikšić za tekuću godinu značajno su uvećana izdvajanja za podršku sportskim organizacijama, sa namjerom sveobuhvatne pomoći razvoju nikšićkog sporta, najavio je Milan Korać sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.


Kako je pojasnio, pored klubova čiji je osnivač ili suosnivač lokalna samouprava, Opština će sufinansiranjem podržati programa rada organizacije koje su postigle značajne rezultate u prethodnom periodu. Takođe, Korać je najavio i izradu novog Pravilnika za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija.

“Siguran sam da će ta sredstva značiti klubovima u ovim otežanim uslovima, i da će doprinijeti još boljim rezultatima, uprkos problemima koje je izazvala pandemija korona virusa na sport kod nas i svijetu. S tim u vezi, nadležni sekretarijat za sport pristupio je izradi novog Pravilnika za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, sa definisanim kriterijumima, koje su sportske organizacije u obavezi da ispune kako bi njihovi programi rada bili sufinansirani. Kriterijumi koji će biti uzeti u obzir za bodovanje i vrjednovanje programa rada su da je u pitanju olimpijski sport, zatim karakter i rang takmičenja, potom uspjesi takmičarskih selekcija u prethodnom periodu, kao i društveni značaj sportske organizacije i postojanje muške i ženske selekcije u jednom klubu” pojasnio je Korać.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja biće posvećena klubovima koji u svojim redovima imaju državne reprezentativce i posvećeno rade sa mlađim kategorijama kroz angažovanje stručnog kadra. Korać je pozvao sportske organizacije da se aktivno uključe u izradi Pravilnika.

“Namjera lokalne uprave je da Pravilnik bude urađen na najsveobuhvatniji način koji ce biti u zajedničkom interesu. Ovo je prilika da pozovem sportske organizacije iz našeg grada da se aktivno uključe u njegovo kreiranje tako što će svoje predloge i sugestije poslati na mejl Sekretarijata za kulturu, sport,mlade i socijalno staranje:[email protected]”, dodao je Korać.

Najavio je da će nakon donošenja novog Pravilnika, oko 15. januara, biti raspisan Javni poziv za sufinansiranje programa rada.

“Javni poziv će trajati 15 dana, a biće objavljen na veb sajtu Opštine Nikšić, kao i lokalnim medijima. Prijavni obrazac i neophodnu dokumentaciju, razmatraće tročlana Komisija koja ce nadležnom sekretarijatu za sport predložiti sufinansiranje Programa rada najbolje vrednovanih i izbodovanih sportskih organizacija. Potpisivanje Ugovora, kao i uplata sredstava prema klubovima biće realizovana u prvoj polovini februra” istakao je Korać.

Prethodne godine za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija izdvojeno je 562.000 eura, dok je za 2021. godinu planirano da taj iznos bude do 800.000 eura.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:13
  26.2.2021.

  Od 2001. godine i nastanka ‘Fap mašine’, kao grupa nikad nijesmo učestvovali u bilo kakvim političkim akcijama. Naša priča je oduvijek bila inspirisana ljubavlju prema klubu koji je za sada 'umiren'. Danas, kad je politika u našem gradu uzela maha, kada polako ali sigurno ulazi u sve pore društva, pa tako ne čujemo đecu da pričaju o fudbalskom derbiju, već o izborima, kad se ne igra za 'gol' nego za glas više, odluka da naša grupa bude van svih tih dešavanja ispostavila se u potpunosti ispravnom, navodi se u saopštenju navijača nekadašnjeg Fudbalskog kluba „Čelik“, „Fap mašina“.

 • 08:24
  24.2.2021.

  Opština Nikšić donijela je Odluku na osnovu koje je izdvojila 88.000 eura za sufinansiranje programa rada 40 sportkih klubova koji su registrovani u našem gradu, a 562.000 eura je obezbijeđeno i za četiri kluba čiji je osnivač ili suosnivač lokalna uprava. 

 • 08:22
  20.2.2021.

  Prvi zimski maraton u Nikšiću biće održan danas i sjutra, a organizuju ga NVO Ljubitelji prirode, Opština Nikšić i Turistička organizacija Nikšić.

 • 09:35
  14.2.2021.

  Karatistima Fokusa na međunarodnom karate turniru "BiH Valentinovo“ 2021. u Tuzli pripalo je pet medalja u šest kategorija.