Autor: onogost.me
Foto: gov.me/S. Matić
14:30
31.5.2020.

Ministarstvo sporta sufinansira do 70 odsto članarine za djecu koja se bave sportom

Ministarstvo sporta i mladih sufinansiraće do 70 odsto iznosa članarine za djecu koja se bave sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova.


Sufinansiraće se članarina za djecu rođenu 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. i 2011. godine, koja za vrijeme važenja ove Odluke mogu najviše tri puta promijeniti vrstu sporta ili sportski klub.

Sportski klubovi u okviru kojih će se sufinasirati članarina izabraće se putem javnog poziva, koji će biti raspisan u roku od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

"Pravo prijave na javni poziv ima sportski klub, nakon proteka roka od jedne godine od dana osnivanja, ako obavlja sportsku djelatnost u sportu koji je razvrstan u I i II kategoriju sportova koji su na programu Olimpijskih igara, i to: vaterpolo, atletika, košarka, boks, odbojka, jedrenje, rukomet, karate, fudbal, skijanje, džudo, tenis. Pravo prijave ima i klub koji ima najmanje jednu seniorsku ekipu u kolektivnom sportu, odnosno najmanje jednog seniora takmičara u pojedinačnom sportu, koji učestvuju u sistemu takmičenja koje organizuje nadležni nacionalni sportski savez, sastavljenu od sportista registrovanih kod tog saveza. Takođe i oni koji u odnosu na broj djece koju prijavljuje za sufinansiranje ispunjava zakonske uslove u pogledu prostora, kadra i opreme", pojašnjavaju u Ministarstvu sporta.

U sportskom klubu koji se sufinansira, kako se dodaje, mjesečna članarina ne smije biti veća od prosječne mjesečne članarine tog kluba u prethodnoj godini. Ukoliko je prosječna mjesečna članarina u prethodnoj godini veća od šest procenata prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini., smatraće se da je u tom klubu prosječna mjesečna članarina u prethodnoj godini iznosila 6 odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini. Mjesečna članarina neće se sufinasirati ako u prethodnih šest mjeseci taj klub nije naplaćivao članarinu, odnosno ako je članstvo bilo besplatno.

"Sredstva za sufinansiranje članarine obezbjeđuju se u budžetu Ministarstva sporta i mladih, a sportskom klubu uplaćuju se u tekućem mjesecu za prethodni, nakon što taj klub dostavi dokaze da se dijete u okviru tog kluba bavilo sportskim aktivnostima u periodu za koji se isplata sredstava vrši. Ovom inicijativom želimo da proširimo bazu naših sportista, omogućimo djeci da se još više bave sportom, pružimo pomoć roditeljima, a ujedno i damo podršku sportskim klubovima. Uvjeren sam da na ovaj način gradimo zdravu i blistavu budućnost naše države, kao i da formiramo nove crnogorske šampione", istakao je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

Iz Ministarstva takođe podsjećaju da uskoro slijedi i javni poziv koji će biti objavljen u roku od 30 dana od objavljivanja Odluke na sajtu Ministarstva sporta i mladih, odnosno od juče.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:27
  19.1.2021.

  U lokalnoj upravi u Nikšiću odlučili su da ove godine iz gradskog budžeta za podršku sportu izdvoje oko 1,5 miliona eura. Od tog iznosa 800.000 eura opredijeljeno je za sufinansiranje rada sportskih organizacija za koje je Opština objavila javni konkurs na koji se mogu prijaviti najkasnije do 31. januara.

 • 08:20
  18.1.2021.

  Ljubav prema futsalu pokrenula je prethodne godine grupu Nikšićana da osnuju klub FK Onogošt. Ideja je postojala nekoliko godina, čekalo se pravo vrijeme da se “kockice poklope” i priča je krenula prije početka tekuće takmičarske sezone. 

 • 11:38
  15.1.2021.

  Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Milan Korać pozvao je sve zainteresovane sportske organizacije da se prijave na Javni poziv za sufinansiranje rada sportskih klubova u Nikšiću. 

 • 07:53
  15.1.2021.

  Opština Nikšić će danas u 9h predstaviti novi Pravilnik o sufinansiranju sportskih organizacija.