Autor: onogost.me
Foto: Sport Klub
11:52
13.6.2019.

Porodica Gardašević – džudo kao stil života

Roditelji uglavnom nastoje da ne nameću svoje životne snove djeci. Ako primijete da imaju sklonost i dar za nešto, logično je da ih usmjeravaju u tom pravcu. Porodica Gardašević iz Nikšića je jedna velika džudo porodica.


Vjerovatno to niko nije planirao, ali Gardaševići su dobili četvoro djece i svo četvoro je izabralo džudo kao način života, kao sport kojim će se baviti. Prva je sve počela najstarija kćerka Valentina. Ostvarila je izuzetno zapažene rezultate na državnom i evropskom nivou, a oprobala se i u rvanju na pijesku gdje je osvojila drugo mesto na Svjetskom prvenstvu.

Braća blizanci, Nikola i Nebojša, trenutno se bore za plasman na Olimpijske igre u Japanu, imaju po 24 godine, a nedavno su kući donijeli četiri medalje sa Igara malih zemalja. Zlato i bronzu u pojedinačnoj, odnosno dva zlata u ekipnoj konkurenciji.

Najmlađa Tamara sigurnim koracima grabi ka evropskim i svjetskim vrhovima, a nedavno je postala šampionka Balkana u juniorskoj konkurenciji.

„Džudo je zaista stil i način života u našoj porodici. U svijet ove plemenite i izuzetno zahtjevne borilačke vještine uvela nas je sestra Valentina, a mi sada nastojimo da nastavimo stazama uspjeha, da branimo ugled kluba Akademik, grada Nikšića i Crne Gore. U narednom periodu nam predstoje borbe za plasman na Olimpijske igre. Mnogo toga će biti jasnije posle Evropskih igara u Minsku, dva Gran pri mitinga koji slijede posle toga i Svjetskog šampionata“, naglasio je za Sport Klub Nebojša Gardašević i nastavio:

„Evropske igre u Minsku su, što se džudista tiče, Evropsko prvenstvo i ogroman broj bodova će biti na tatamiju. Imam problema sa povredom, ali se nadam da ću biti spreman.“.

Što se Nikole Gardaševića, Nebojše Gardaševića i sestre Tamare tiče, oni mogu da sanjaju i zajednički nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

„Svijet je mnogo ljepši kada sanjate, kada imate cilj kojem težite i koji želite da ostvarite. Jako je teško izboriti plasman na Olimpijske igre. Konkurencija je paklena, ali slagao bih kada bih rekao da ne sanjamo Japan. Iluzorno je trošiti riječi kakav bi uspjeh bio kada bi u Parizu svo troje učestvovali na Igrama. Realno to izgleda kao nemoguća misija, ali ponavljam, niko nam ne može zabraniti da sanjamo jer je svijet ljepši kada imate san, ili cilj. U svakom slučaju, idemo korak po korak. Sada smo fokusirani na Tokio, a ima vremena za priču u Parizu“.

Na kraju razgovora Nebojša Gardašević se u ime Nikole i Tamare zahvalio klubu Akademik iz Nikšića, terepeutskom timu na čelu sa Petrom Matijaševićem, kondicionom treneru Dejanu Ivanoviću, Zoranu Raičeviću, treneru Rajku Mrvaljeviću i Dragomiru Bečanoviću, ljudima koji su bili i sada su velika podrška i pomoć porodici Gardašević na putu ka uspjesima.

 

Izvor: Sport Klub

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:58
  27.10.2020.

  Nakon sedam mjeseci bez takmičarskih aktivnosti, najuspešniji takmičar Karate kluba Fokus, Lazar Potpara, na međunarodnom turniru “Trofej Bijeljine” osvojio je tri medalje.

 • 12:29
  25.10.2020.

  Slađana Perunović dominira u krosu. Članica AK Nikšić juče je na 62. prvenstvu Crne Gore u krosu 14. put uzastopno slavila i postala šampionka države u krosu.

 • 08:14
  17.10.2020.

  Ljubitelje prirode i adrenalina okupiće još jedna kajakaška avantura na rijeci Zeti.

 • 17:24
  15.10.2020.

  Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG prof. dr Stevo Popović sastao se danas sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori,  NJ.E. Veselkom Grubišićem.