Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
13:45
9.11.2020.

Rekonstruisana sala OŠ "Olga Golović" nova baza golbala

Golbal reprezentacija Crne Gore i klub Nikšić adaptacijom fiskulturne sale nikšićke Osnovne škole "Olga Golović" dobili su odlične uslove i novu bazu tog tipično paraolimpijskog sporta, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta (POK).


Navodi se da je projekat rekonstrukcije sale realizovanom u saradnji POK, Saveza slijepih Crne Gore i Golbal kluba Nikšić, a uz podršku Ministarstva sporta i mladih.

POK je, kako je saopšteno, preusmjeravanjem sredstava namijenjenih za učešće na Paraolimpijskim igrama i ostalim međunarodnim takmičenjima, uložio 16 hiljada eura u rekonstrukciju sale u Nikšiću.

Predsjednik saveza slijepih, Goran Macanović kazao je da su partnerskim odnosom stvoreni uslovi za kvalitetan trenažni proces, prije svega za golbal, ali i drugih sportova u paraolimpizmu.

“Renovirali smo koja je bila u dosta lošem stanju. Postavili smo tarafleks, podlogu na kojoj se igraju zvanična global takmičenja. Time smo obezbijedili uslove da se reprezentacija Crne Gore na kvalitetan način priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo B divizije u Finskoj. U salu su uložena značajna finansijska sredstva”, kazao je Macanović.

On je pojasnio da je njihova ponuda za zakup sale, na tenderu koji je raspisala škola, bila najbolja.

“Naša ponuda je prihvaćena i salu smo zakupili narednih pet godina. To je dug period u kome ćemo moći da imamo na raspolaganju odlične uslove za trening. Imaćemo prostora i da salu valorizujemo u saradnji sa drugim klubovima i na taj način obezbijedimo dodatna sredstva za funkcionisanje kluba i golbal sporta u Crnoj Gori”, rekao je Macanović, koji je ujedno i predsjednik Skupštine POK.

Selektor Nikola Čurović saopštio je da crnogorska reprezentacija u novoj sali zvanično počela pripreme za šampionat Evrope, B divizije, koji će od 24. do 31. januara biti odigran u Finskoj.

Komentarišući predstojeći šampionat, Čurović je naglasio da crnogorsku selekciju očekuje nikada ujednačenije takmičenje, na kojem će odlučivati nijanse.

“Optimista sam, nadam se da možemo ostvariti cilj koji smo zacrtali. Ekipa je spoj mladosti i iskustva, koja iza sebe ima već tri EP, a momci su i dalje mladi. Tu vidim našu šansu, idemo da pokažemo kako smo i koliko radili. Nadam se da ćemo uspjeti da ostvarimo cilj”, rekao je Čurović.

On smatra da će favoriti biti Češka, Grčka i Švedska, selekcije koje su prošle godine ispale iz A divizije.

“Ne idemo sa bijelom zastavom. Imamo svoje adute, koje ćemo nadam se uspjeti da iskoristimo. Pokušaćemo da iznenadimo”, rekao je Čurović.

Predsjednik Igor Tomić kazao je da je POK, uz konsultaciju i intenzivnu saradnju sa Ministarstvom sporta i mladih, sredstva opredijeljena za odgođena takmičenja preusmjerio na pomoć klubovima, rekonstrukciju sale i nabavku rekvizita i sportske opreme za paraolimpijce.

“U rekordnom iznosu pomogli smo klubove osoba sa invaliditetom, naše osnovne ćelije. Značajna sredstva uložili smo u infrastrastrukturu za trenažni proces naših paraolimpijaca, posebno za renoviranje i adaptaciju fiskulturne sale, koja će u narednih pet godina predstavljati novu bazu crnogorskog paraolimpizma”, rekao je Tomić.

On je podsjetio da je realizovan i projekat nabavke pet specjalizovanih kolica za košarkaše, vrijedan 20 hiljada eura.

“U završnoj fazi je realizacija nabavke kompletne opreme za crnogorske reprezentativce i specijalizovanih kolica za stoni tenis”, rekao je Tomić.

On je uvjeren da će paraolimpijci sa novom infrastrukturom i opremom, njihovim psihofizičkim momentum koji je bez obzira na koronavirus ostao snažan, biti pravi u najavljenoj paraolimpijskoj, 2021. godini.

 

Izvor: Mina

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:27
  19.1.2021.

  U lokalnoj upravi u Nikšiću odlučili su da ove godine iz gradskog budžeta za podršku sportu izdvoje oko 1,5 miliona eura. Od tog iznosa 800.000 eura opredijeljeno je za sufinansiranje rada sportskih organizacija za koje je Opština objavila javni konkurs na koji se mogu prijaviti najkasnije do 31. januara.

 • 08:20
  18.1.2021.

  Ljubav prema futsalu pokrenula je prethodne godine grupu Nikšićana da osnuju klub FK Onogošt. Ideja je postojala nekoliko godina, čekalo se pravo vrijeme da se “kockice poklope” i priča je krenula prije početka tekuće takmičarske sezone. 

 • 11:38
  15.1.2021.

  Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Milan Korać pozvao je sve zainteresovane sportske organizacije da se prijave na Javni poziv za sufinansiranje rada sportskih klubova u Nikšiću. 

 • 07:53
  15.1.2021.

  Opština Nikšić će danas u 9h predstaviti novi Pravilnik o sufinansiranju sportskih organizacija.