Sa dodjele nagrada najboljima u 2020. godini
Autor: onogost.me
Foto: COK
11:09
1.1.2021.

"Uložiti maksimalan napor za oporavak sporta"

I sportski svijet, nakon burne 2020, čeka svoj oporavak u novoj godini. Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović kazao je da je izazovna godina pred nama i da treba uložiti maksimalan napor da oporavak crnogorskog sporta bude što brži i kvalitetniji


Nakon svega što se desilo u 2020. godini, više se ni za šta ne može tvrditi 100 odsto, ali sport očekuje da prebrodi krize izazvane pandemijom koronavirusa, pošto su mnoga velika takmičenja odgođena za predstojeću godinu.

Godina je bila teška, sa malo sporta, i to malo što je bilo, bilo je sa dosta improvizacija.

"Ovo je zaista loša godina za sport, napravila je puno štete sportu i te posljedice će se vjerovatno i godinama osjećati, jer kad prekinete sa nekim uobičajenim ritmom treniranja, naročito kada je riječ o sportistima u poznijim sportskim godinama, to je teško vratiti. Mlađi će to na neki način brzo nadnoknaditi, ali sportisti koji su već na zalasku karijere to teško", kazao je Simonović.

S druge strane, ističe da je bilo puno sportista koji su planirali odlazak u sportsku penziju nakon Olimpijskih igara, a one su odgođene.

"Neki sportisti su otišli u penziju, neki neće imati šansu da se pojave na OI i to jeste tužno. Nijesu ostvarili ono što su svih ovih godina u olimpijskom ciklusu vrijedno radili i vrijedno se spremali", ističe Simonović.

Sport se ne vrti samo oko novca, ali ne smije se zaboraviti finansijki momenat. Zbog pandemije i pada ekonomije zanemarena je vrijednost aktivnog odnosa prema sportu.

"Mnogi sponzori su odustali od finansiranja i sponzorisanja sportskih kolektiva, što je predstavljalo problem i COK-u, a vjerujem i savezima i klubovima. Mi smo uz pomoć nekih starih, a u zadnje vrijeme i nekih novih sponzora, kao i uz pomoć MOK-a, uspjeli da saniramo finansijsku situaciju i ispoštujemo sve što smo planirali. Neke stvari smo odgodili, neke nije bilo potrebe ni finansirati. Bilo je dosta komlikovano sve to izvesti , ali smo uspjeli sve da završimo. Nadamo se i novim sponzorima naredne godine, stalnoj podršci MOK-a koji nas je snažno podržao, i saradnji sa državom", naveo je Simonović.

Potrebno vrijeme za oporavak sporta

A za funkcionisanje sportskih kolektiva u Crnoj Gori, s obzirom da smo mali sistem, potrebna je saradnja sa Vladom, odnosno sa Upravom za sport i mlade.

"Ako svi budemo posvećeno i odgovorno radili mislim da neće biti problema u saradnji. Mi ćemo htjeti da sarađujemo, vjerujemo da možemo. Još nijesmo imali nikakve razgovore ali ih očekujem u januaru", kazao je Simonović.

Kako je istakao, potrebno je s Upravom i savezima, napraviti zajednički plan akcija kako bi oporavak crnogorskog sporta bio što brži i kvalitetniji.

"Tema naših prvih razgovora sa Upravom za sport i mlade - kako pomoći sportu, kako operativno reagovati kako bi sport imao ta sredstva u prvom kvartalu. Ako budemo čekali april ili maj to bi bilo pogubno za sport", napominje Simonović.

Ocijenio je da će trebati dosta vremena za oporavak crnogorskog sporta i sporta uopšte.

"Vjerujem da moramo imati razumijevanje i pomoć, prije svega, države, jer zavisimo dosta od tih sredstava", dodao je Simonović. 

"Ajkule", "lavice" i zlatni mladi bokseri

Što se crnogorskog sporta tiče, u 2020. bilo je nekih značajnijih rezultata, što je, kako je kazao naš sagovornik, sumirano dodjelom nagrada COK-a za najbolje u protekloj godini.

Istakao je bronzanu medalju vaterpolista sa Evropskog prvenstva, kao i dobar nastup rukometašica, jednog podmlađenog tima, takoše na šampinatu Starog kontinenta.

"Takođe, dobili smo dva juniorska šampiona Evrope u boksu, u muškoj i žesnkoj konkurenciji, i to je nešto što nas hrabri i daje nam nadu da i u nekom narednom periodu možemo napraviti neki dobar rezultat"m nagalsio je Simonivić.

Zadovoljan je zbog načina organizacije tog bokserskog turnira, u zahtjevnim uslovima.

"Mislim da mladi bokseri imaju sjajnu perspektivu. Stalno ističem da se dobro radi u Bokserskom klubu Budva. Grad Budvu smo ranije prepoznavali po odbojci i vaterpolu, a sada i po boksu. Mislim da se radi na kvalitetan način, da se stvaraju mladi talenti", kazao je Simonović i istakao da je Bojana Gojković već treću godinu zaredom izabarna za najbolju mladu spotiskinju Crne Gore, dok je za njenog klupskog kolegu Petra Liješevića kazao da konstantno napreduje i da je dominantno došao do evropskog zlata.

"Imam utisak da su naši sportisti pratili trendove koje je imao i svjetski sport - da nijesu izostali iz treninga, kakvog takvog, i brzo se uključuju u sva takmičenja koja su bila na programu", dodao je Simonović.

Podrška sportistima u olimpijskoj godini

Iako je godina bila puna izazova, COK je nastavio sa stipendiranjem sportista i u ljetnjem i u zimskom programu.

"Stipendiramo dosta sportista - devet ljetnjeg programa i šest iz zimskog, potom troje mladih sportista i jednog sportistu koji je iz mlađe kategorije ali ga podržavamo duže vrijeme zbog rezultata koje ima. Smatramo da je to jedan ozbiljan pristup u pojedinačnim sportovima, kao i kada je riječ o mladim sportistima. Osim toga, imamo grantove koje ćemo opredijeliti, ponovo ćemo podržati žensku rukometnu reprezentaciju, kao i vaterpoliste, kako bismo imali dobar odnos prema takvim timovima u olimpijskoj godini", kazao nam je Simonvić.

"Pomagali smo u u drugim slučajevima kada je to trebalo, to nijesu bili veliki iznosi ali savezima, klubovima i pojedincima je to značilo i čini mi se da smo uspjeli da situaciju koja nas je zadesila saniramo na određeni način i pripomognemo", dodao je.

Uspješne Olimpijske igre - simbol pobjede nad pandemijom

Najveći sportski događaj naredne godine svakako da su Olimpijske igre, koje će se održati od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju. Pošto je koronavirus pomjerio datum održavanja Igara i ostavio publiku i učesnike masovnih okupljanja širom svijeta izolovane kod kuće, Igre mogu biti svjetlo na kraju tunela.

"Olimpijske igre će biti pod oreolom pobjede nad pandemijom jer vjerujem da ćemo imati opipljive rezultate u borbi za virusom, s obzirom da je počela vakcinacija", kazao je Simonović.

Zvanični troškovi odgođenih Igara porasli su za 22 odsto, na vrtoglavih 15,4 milijarde dolara, ali Međunarodni olimpijski komitet i japanske vlasti uvjeravaju da će sve biti spremno za nove događaje za pamćenje.

"Igre će svakako biti u drugačijem formatu u odnosu na dosadašnje. Vjerujem da Japan, zajedno sa MOK-om učiniti sve da, uz konsultacija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Igre proteknu u bezbjednoj atmosferi. U ovom trenutku još se ne zna na koji će način to ostvariti, organizacioni odbor OI nas uvjerava da ćemo imati i publiku na tribinama, ali siguran sam da će biti ograničen broj gledalaca", naveo je Simonović i dodao da svi u olimpijskoj porodici s optimizmom gledaju na održavanje OI.

Pitanje je da li će sportisti i delgacije morati da se vakcinišu prije doilaska u Tokio ili će dovoljni biti negativni testovi kao što je to sada slučaj sa međunarodnim takmičenjima.

"Rečeno nam je da MOK neće insistirati da sportisti imaju prioritet u procesu vakcinisanja, nego da u prvoj fazi proritet imaju najranjivije kategorije stanovništva. Kada se budu organizovale Igre, to će biti već poodmakla faza vakcinacije", kazao je Simonović, koji ne isključuje mogućnost da će vakcinacija biti obavezna vakcina, ali napominje da do sada to pitanje nije razmatrano u krugu olimpijske porodice.

Glavni fokus COK-a biće na Igrama u Tokiju, ali odmah nakon njih slijede pripreme za još jedno veliko takmičenje - Zimske olimpijske igre u Pekingu.

"Nama su sada najbitnije kvalifikacije za Olimpijske igre. Nakon Tokija, relativno brzo nas očekuju i Zimske olimpijske igre, koje su na programu na samom početku 2022. godine. Tako da ćemo, praktično bez predaha, nastaviti da pripremamo i naš zimski olimpijski tim. Vjerujem da ćemo i u Kini imati predstavnike, jer, iako nijesmo sila u zimskim sportovima, mislim da nam se uvijek isplati i vrati to što ulažemo", dodaje Simonović.

www.rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije