Autor: onogost.me
Foto: OSCG
08:38
4.2.2020.

Odbojkaši 39. na svijetu, odbojkašice na 51. mjestu

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) objavila je nove rang-liste nacionalnih reprezentacija po novom sistemu bodovanja.


Ženska odbojkaška reprezentacija Crne Gore po novom bodovanju zauzima 51. mjesto, dok je muški nacionalni tim na 39. poziciji.

Na prvom mjestu kod odbojkašica je selekcija Kine, dok je u muškoj konkurenciji prvi Brazil.

Na novim rang-listama FIVB računaju se rezultati sa zvaničnih takmičenja i to: Olimpijskih igara i kvalifikacija za OI, svjetskih prvenstava i kvalifikacija za SP, Lige nacija i Kupa izazivača (kvalifikacija za Ligu nacija), Svjetskog kupa, kontinentalnih prvenstava i kvalifikacija (prvenstvo Evrope i kvalifikacije za EP).

FIVB će priznati i računati i rezultate sa međunarodnih takmičenja, računajući i godišnja takmičenja sa minimum četiri reprezentacije učesnice.

Prilikom bodovanja se koriste dosadašnji međusobni rezultati dvije reprezentacije, a algoritam izračunava svih šest mogućih rezultata (od 3:0 do 0:3).

Akutelni rezultat meča se zatim upoređuje sa očekivanim ishodom na osnovu prethodnih rezultata. Ako je selekcija premašila očekivanja, odnosno pobijedila favorita, osvojiće bodove za rang-listu, a ako je poražena od autsajdera izgubiće bodove na rang-listi.

Kako se dodaje, nijedna selekcija ne može da izgubi bodove ukoliko pobijedi, s tim što trijumf protiv autsajdera, odnosno očekivana pobjeda, donosi manji broj poena.

FIVB je objavio i rang liste reprezentacija po kontinentalnim konfederacijama uzimajući u obzir rezultate selekcija iz iste Konfederacije. Međutim, nije poznata svrha rang lista kontinentalnih konfederacija, pogotovo što se Evrope tiče, jer Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) već ima svoj sistem određivanja plasmana, odnosno rang-liste.

 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:08
  28.3.2020.

  Iz Španije nam se javio i naš sugrađanin i reprezentativac Mile Mijušković koji se nalazi u Santanderu gdje brani boje Sinfina.

 • 14:09
  28.3.2020.

  Crnogorski paraolimpijci, kao i do sada, spremno će dočekati sve nove izazove, novi termin Paraolimpijskih igara (POI) i ostalih velikih takmičenja, eventulane dopune i izmjene kvalifikacionog momenta, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

 • 08:14
  24.3.2020.

  Našeg sugrađanina i rukometnog reprezentativca Branka Vujovića situacija sa koronavirusom zatekla je u Poljskoj gdje igra za RK Vive Kjelce.

 • 08:53
  16.3.2020.

  U trenutku kada sportska borilišta u svijetu postaju sve praznija i praznija iz razloga dobro poznatog cijelom svijetu i kada je pitanje kada će se sportska planeta ponovo “zavrtjeti“ punom snagom, naš bokserski tim doživio je “nokaut”, a da se nije ni pojavio u ring.