Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Teniska liga u Gvozdenicama: Od rekreacije do takmičenja koje prerasta u tradiciju

viber_image_2020-08-05_08-53-13
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 05.08.2020. u 07:09

Lijep ambijent, idealni tereni i uslovi za igru , kao i sjajna atmosfera i druženje ono su što, po riječima učesnika, karakteriše teniska takmičenja rekreativnog karaktera u Gvozdenicama.

Popularizacija tenisa na ovim prostorima tokom posljednje decenije “otvorila” je put za realizaciju ideje koju sprovodi par entuzijista iz našeg grada, a koja je rezultirala sada već tradicionalnim takmičenjem, koje spada u najozbiljnije ovog karaktera u našoj opštini, ali i šire.

Već osmu godinu zaredom u Gvozdenicama se organizuje liga, koja okuplja najbolje rekreativce iz Nikšića, ali i šera, a glavni krivac za sve je Aleksandar Milić, koji je za naš portal govorio o samoj ideji pokretanja ovog takmičenja.

“Od kada sam počeo da se bavim rekreativno tenisom, igrao sam na terenima u Gvozdenicama jer su tu najbolji uslovi. Od podloge, održavanja terena do cijene. Tenis je tada zbog uspjeha naših tenisera bio baš u ekspanziji pa se dosta igralo. Vlasnici terena su organizovali godišnje turnire za sve koji igraju na tim terenima. Uz povremene turnire koje je poneko organizovao u Nikšiću to je bilo sve što se takmičarskog karktera tiče. Kako svi volimo da se takmičimo, razmišljali smo kako bi valjalo da to bude češće ali i da bude ozbiljnije i sa koninuitetom. Tako smo Nikola Mijušković i ja došli na ideju o ligi koja bi se igrala tokom cijele sezone i čiji bi se rezultati turnira bodovali, sabirali i na kraju formirala finalna tabela za tu godinu. Ideja se dopala i ostatku teniske ekipe i odmah smo krenuli sa realizacijom. Liga je bila otvorena za sve Nikšićke rekreativce ali smo imali i članove iz Danilovgrada i Podgorice”, navodi Milić.

Prema njegovim riječima liga ima svake sezone zavidan broj takmičara, a jedne sezone ih je bilo čak 37.

“Sada taj broj varira oko dvadesetak. U međuvremenu smo promijenili sistem takmičenja pa smo “natjerali” takmičare da budu redovniji. Mnogi se neprijavljuju jer misle da neće moći postići da učestvuju redovno ali smo napravili sistem da se igra svake druge sedmice, samo nedeljom tako da realno treba samo malo dobre volje. Raspored turnira i satnice se takođe znaju unaprijed ima i još varijacija koje omogućavaju svima da uprkos obavezama mogu stići i da odigraju predviđene mečeve”, kazao je naš sagovornik koji je naglasio da veliku pomoć ima od vlasnika terena u Gvozdenicama, koja podrazumijeva obezbjeđivanja reketa, loptica do upola smanjenih cijena za termine održavanja Lige.

Organizatori su zadovoljni i kvalitetom, ali je održavanje lige ove godine bilo pod znakom pitanja zbog koronavirusa.

“Za jedan amaterski nivo mislim da je kvalitet tenisa dobar. Igrači su dosta ujednačeni pa izvlače najbolje jedni od drugih. U zadnje dvije godine su bukvalno poslednji mečevi na završnom turniru određivali plasmane prvih nekoliko takmičara. Ovogodišnja liga je bila upitna, ali su važeće mjere zbog korona virusa baš u periodu početka iste  ukinute i  omogućile su da se krene sa održavanjem. Sa obzirom da je tenis beskontaktni sport na otvorenom, važeće mjere nas i dalje ne ometaju u odigravanju mečeva.

Jedan od najredovnijih učesnika je Dušan Vojinović,, koji je istakao da je konkurencija uvijek jaka, pa su takmičenja veoma zanimljiva.

“Mogu reći da je konkurencija za rekreativni nivo igre veoma jaka i da većina igrača konstantno napreduje. Naši igrači ostvaruju dobre rezultate i na drugim turnirima,  Ne bih izdvajao pojedince jer nema igrača koji se mnogo odvajaju od drugih što dodatno povećava neizvjesnost i draž za takmičenjem. Žao mi je što neki od bivših šampiona ove sezone ne učestvuju i dodatno ne doprinose kvalitetu takmičenja”, navodi Vojinović koji je dodao das u svi veoma ponosni na turnir koji se uspješno održava sve ove godine.

Popularnost tenisa raste među Nikšićanima iz dana u dan, tome su vjerovatno doprinijeli rezultati domaćih i regionalnih tenisera kao i veća mogućnost praćenja turnira na tv ekranima.

Uspješna organizacija turnira sigurno je dokaz da je tenis i te kako ušao u krv Nikšićanima, što dokazuje i Dušanov slučaj.   

“Rastu popularnosti tenisa među Nikšićanima svjedoče i konstantno ispunjeni tereni širom grada, a čemu je doprinio i ovaj turnir. Tenis sam zavolio kao srednjoškolac gledajući turnire na televiziji i početak karijere Novaka Đokovića. Ubrzo sam poželio da probam , da vidim kako to izgleda. Počeo sam da idem na terene u Gvozdenice i tamo upoznao dosta dobrih igrača. Tako se javila želja da naučim da igram tenis. Uživam na terenu i dosta svog slobodnog vremena provodim igrajući tenis”, ističe on.

Po ugledu na ligu u Gvozdenicama, prošle godine organizovano je i slično takmičenje i u Danilovgradu, što je još jedna potvrda da ovo takmičenje u potpunosti ostvaruje svoju misiju, a to je promocija tenisa i rekreacije, odnosno zdravog načina života.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičar TK Glava Zete Pavle Vukosavljević je po prvi put u kategoriji do 16 godina stigao do polufinala na turniru iz kalendara Tennis Europe koji se održao u Podgorici.