Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:21
22.2.2022.

Tvoj biznis: Zavirite u Nadin svijet podmorja

Želeći da skrene pažnju mlađim generacijama na (ne)čistoću mora i podmorja, Nada Tadić iz Nikšića, zajedno da svojom drugaricom Tanjom Šošić iz Hrvatske, prije oko dvije godine počela je da šije igračke od prirodnih materijala. Zamisao je bila sašiti za prijatelje, tek tako, da bi danas Nada bila uspješna preduzetnica i vlasnica malog carstva igračaka Duga toys.


“Mi smo ekolozi čistači, Tanja roni i čisti podmorja, a ja sam planinar i čistim planine. Smatramo da je najzagađenija more, da je najzagađenija voda i da najviše pažnje treba skrenuti mlađim generacijama na čistoću mora i podmorja. Takođe, nekako smo htjeli da skrenemo pažnju roditeljima da djeca koristi igračke od prirodnih materijala”, priča Nada za portal Onogošt.

Ipak, pravi “bum” je nastao kada je svjetski rekorder u hodanju pod vodom Boris Milošić kupio hobotnicu i potom sliku izbacio na društvene mreže.

“Tada baš počinje potražnja”, kaže Nada.

Pamuk, sirova svila, kašmir, to su materijali sa kojima Nada radi, i koji pružaju, kaže, najljepši miris i najprijatniji dodir.

Obično kombinuju da jedan materijal bude grublji, da ima teksturu, a drugi da bude gladak da bi beba osetila razliku na dodir i da bi samim tim manja djeca mogla da razvijaju čulo dodira.

“Sve igračke imaju patent, unutra su sašivene od 100 osto pamuka ili žutice. Ove igračke imaju predivan miris, pogotovo kada se peglaju. Na primjer sirova svila ima najljepši miris kukuruznog brašna”, dodaje Nada.

O svakoj sitnici se vodi računa pa tako se čak ni ne prišivaju plastične oči, već od prirodnih materijala kako ih beba ne bi mogla očupati, progutati… Sve to čini da se kupuju od rođenja, za babine, krštenje rođendane. Kupuju i odrasli.

“Koriste ih recimo kao jastuke za bebu prvih dana, da se bebe ne bi okretale, prevrtale, tako kao podupirač, a imaju nešto prirodno kod svog djeteta. One se peru tako da mogu da mogu da održavaju higijenu”, naglašava kreativna Nikšićanka.

Nadin svijet igračaka je u svega par boja, onih najnježnjih, najprijatnijih – bojama pijeska, boji neba i mora, nema drečavosti i napadnosti jer su prirodni materijali upravo tako nježni.

Ne može reći koliko joj vremena treba vremena za jednu igračku jer navodi da nekad za jedan dan uradi nekoliko igračaka, a nekad joj se desi da nekoliko dana ne uradim nijednu igračku. I nikada ne radi iste igračke, promijeni makar zenicu, oko…

Ipak, duže od pet dana, kaže, nećete čekati.

“Uglavnom dosad nam mi je bila online prodaja. Uvijek dobijamo pohvale jer obično kupci ne mogu da ih zamislietako sa slika iako ste mi trudimo da odradimo profesionalne fotografije i da ih fotografišemo sa decom otprilike uzrasta mlađeg i starijeg, čak i sa odraslima da bi ljudi imali predstavu”, objašnjava Nada.

Kako su samim ulaskom u priču željeli da skrenu pažnju na ekološki faktor, tako je on dominantan u samoj izradi igračaka. Naime, svaka igračka ima etiketicu sa nazivom “DUGA”, takođe svaka ima svoj ceger od prirodnog pamuka. Na svakom tom cegeru otisne se pečat sa nazivom firme, kao i na etiketi, a sve kako ne bi koristili plastiku.

 “Svakoj igrački prikačimo špagom razglednicu, svaka životinja ima svoju poruku. Imamo određene i slikovnice, tako da imamo kompletnu priču”, dodaje Nada.

Cijene, navodi, nisu tajna – najjeftinija igračka je 50 eura, a najskuplja stotinu jer su sami materijali od kojih se igračke izrađuju skupe i u Crnoj Gori se teško nalaze.

“Na Facebooku smo DUGA TOYS, na Instagram-u smo duga_toys i imamo webshop Duga play. Takođe na mail sa broj telefona, potpuno smo dostupni”, ističe.

Najviše Nadinih igračaka je kupljeno u Zagrebu, od tamo stiže i najviše pohvala i posjeta na web shop-u.

Kada je riječ o Crnoj Gori, prednjači Tivat, a u Nikšiću su prve dvije igračke prodali posle čak dvije godine.

Potvrda posebnosti igračaka stigla je opet iz Hrvatske, pa su one, osim što je više hrvatskih medija je pisalo Duga toys-u, krajem prošle godine u izboru Glorije izabrane među najkvalitetnijim u regionu.

Nada nastavlja da šije, da stvara i proširuje ovo carstvo, toliko da dođe i do šumskih životinja.

U martu mjesecu njene igračke moći ćete naći u Delta city-ju kao nagradu koju je dobila od glavnog grada Podgorice, opet jer priču Duga toys-a čini kvalitet i posebnost.

Video priču možete pogledati na našoj Facebook stranici.

 

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta "Tvoj biznis" koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija.

 

Ostale vijesti iz kategorije

  • 13:40
    31.5.2022.

    Uz podršku granta koji je u posljednjem pozivu dodijelio Zavod za zapošljavanje Crne Gore u vidu bespovratnih sredstava, naša sugrađanka Svetlana Papović, uz pomoć svog supruga otvorila je radnju Aqua-Nik - trgovinu vodoinstalacionim materijalom, opremom za kupatila, bojama, lakovima, elektromaterijalom, majstorskim alatom…

  • 07:57
    24.3.2022.

    Priča o mljekari za porodicu Miličić je prije šest godina, kada su počeli sa proizvodnjom mlijeka, bila samo želja. Danas je ta želja ostvarena, iako je sama mini farma zamišljena tako da se radi prerada, te da se zaokruži proces.