Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:55
21.10.2020.

Ako tijelo ne dobija dovoljno magnezijuma: Dešava se ovo

Znakovi nedostatka magnezijuma su, prije svega, grčevi u nogama tokom noći, poremećaji u menstrualnom ciklusu, naročito izražen PMS, gastrointestinalni grčevi i migrene. Ako primijetite ove simptome, to je može biti znak da je vrijeme da svom tijelu obezbijedite, odnosno nadoknadite manjak magnezijuma.


Do grčeva u mišićima najčešće dolazi za vrijeme sna, a toliko su bolni da prouzrokuju buđenje. Čak i kada sâm grč prođe, ostaje neprijatan osjećaj napetosti u nogama, kao i strah od ponovne pojave grča. Njima su najviše pogođene žene, sportisti, starije osobe i oboljeli od šećerne bolesti.

Kako više od 30 odsto trudnica pati od grčeva u mišićima, preporučuje se redovino uzimanje magnezijuma od početka trudnoće. Uz neprijatne grčeve, nedostatak ovog minerala manifestuje se i putem migrena, bolnih memstruacija i izraženog predmenstrualnog sindroma.

Osjećaj napetosti u grudima, kao i predmenstrualni grčevi su najkarakterističniji simptomi PMS-a. PMS karakterišu i povećana nervoza i razdražljivost. Većina simptoma PMS-a mogu se smanjiti dovoljnim unosom magnezijuma u drugom dijelu ciklusa.

Kako magnezijum smanjuje otpuštanje neurotransmitera u nervnim ćelijama, dolazi do smanjenja provođenja nervnih impulsa, što je vrlo korisno u situacijama povećane napetosti i stresa. Zbog toga je magnezijum poznat i kao „prirodno sredstvo za smirenje“.

Pravilnom ishranom možete obezbijediti dovoljne količine magnezijuma, a nalazi se u ribi, zelenom lisnatom povrću, orasima, mlijeku, žitaricama punog zrna i sjemenkama. Potreba za magnezijumom povećava se kod ljudi koji su pod stresom, koji su razdražljivi i skloni depresivnim stanjima, koji imaju problema s grčevima u mišićima, žgaravicom i usporenim varenjem, kao i kod sportista.

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:02
  28.11.2020.

  Čaj od kamilice su dugo koristi u liječenju nesanice, ali istraživanja pokazuju da ova čudotvorna biljka pomaže i u ublažavanju osjećaja tjeskobe, te kod održavanja zdravlja kostiju.

   

 • 17:59
  28.11.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 2274 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 618 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.

 • 12:00
  28.11.2020.

  U Opštoj bolnici u Nikšiću preminula su dva pacijenta zbog komplikacija izazvanih Covid infekcijom.

 • 21:48
  27.11.2020.

  Prolazimo kroz period realne prijetnje za zdravlje, suočavamo se sa virusom koji je za kratko vrijeme izmijenio našu svakodnevicu iz korijena. Pomiješane emocije, strah, isfrustriranost, prirodne su i očekivane. Naša sposobnost da se prilagodimo prolazi vjerovatno jedan od najtežih testova.