Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:18
21.11.2019.

Borovnice i avokado idealne za rad mozga

Mozak je organ ljudskog tijela koji u prosjeku troši najviše energije. Samo na njegov rad u toku dana potroši se oko 20 posto unesenih kalorija tako da on treba kvalitetno "gorivo" u vidu zdrave ishrane kako bi optimalno funkcionisao.

Mnogi od nas znaju da je riba namirnica koja napaja naš mozak, a neki idu i korak dalje kada su u pitanju morski plodovi te sve češće posežu za masnim vrstama riba, znajući da su one zaista dobre i zdrave.

Međutim, sigurno riba ne može biti jedina vrsta hrane koju naš mozak treba da bi funkcionisao na optimalan način. Sigurno je i našem mozgu potrebna raznolikost kada je riječ o vitaminima i mineralima koje dobija iz različitih namirnica.

Kako što je već rečeno, riba je jako dobar izbor ako želite poboljšati rad mozga pošto ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pospješuju protok krvi u mozgu te poboljšavaju kognitivne funkcije.

Isto tako, nešto veća količina kakaa koju možemo pronaći u tamnoj čokoladi takođe može spriječiti opadanje kognitivnih funkcija koje dolazi sa starenjem.

Borovnice su bobičasto voće koje ima jako dobra antioksidansna svojstva te uveliko poboljšavaju komunikaciju među moždanim ćelijama, piše Health24.

S druge strane, smeđa riža u sebi sadrži veliku količinu vitamina E, koji je koristan u sprječavanju nastanka Alchajmerove bolesti. Osim vitamina E, koristan je i vitamin B koji se nalazi u jajima.

Avokado je "dar prirode" jer je zdrav izvor nezasićenih masti, a dokazano je da je doba i za regulaciju krvnog pritiska i poboljšanju rada mozga.

Izvor: klix.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:00
  7.7.2020.

  Građani su prošle godine najčešće koristili ljekove za kardiovaskularna oboljenja i terapije za metabolizam i digestivni trakt. U izvještaju o potrošnji humanih ljekova, koji je uradila Agencije za ljekove i medicinska sredstva, navodi se da je prošle godine za ljekove utrošeno oko 100 miliona eura.

 • 21:24
  6.7.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo o više epidemioloških mjera kako za cijelu Crnu Goru tako i za Sjeverni region posebno.

 • 19:17
  6.7.2020.

  Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je saopšteno, povodom sve češćih pitanja o korišćenju klima uređaja i opasnosti prenosa koronavirusa da se klima uređaji generalno mogu koristiti uz redovno održavanje prema preporukama proizvođača.

 • 17:05
  6.7.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 511 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 60 rezultat bilo pozitivno. Radi se o pacijentima iz: 
  Podgorice 37
  Petnjice5
  Tivta4
  Ulcinja4
  Rožaja3
  Bijelo Polje2
  Budva2
  Berane2
  Cetinje1