Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:18
21.11.2019.

Borovnice i avokado idealne za rad mozga

Mozak je organ ljudskog tijela koji u prosjeku troši najviše energije. Samo na njegov rad u toku dana potroši se oko 20 posto unesenih kalorija tako da on treba kvalitetno "gorivo" u vidu zdrave ishrane kako bi optimalno funkcionisao.

Mnogi od nas znaju da je riba namirnica koja napaja naš mozak, a neki idu i korak dalje kada su u pitanju morski plodovi te sve češće posežu za masnim vrstama riba, znajući da su one zaista dobre i zdrave.

Međutim, sigurno riba ne može biti jedina vrsta hrane koju naš mozak treba da bi funkcionisao na optimalan način. Sigurno je i našem mozgu potrebna raznolikost kada je riječ o vitaminima i mineralima koje dobija iz različitih namirnica.

Kako što je već rečeno, riba je jako dobar izbor ako želite poboljšati rad mozga pošto ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pospješuju protok krvi u mozgu te poboljšavaju kognitivne funkcije.

Isto tako, nešto veća količina kakaa koju možemo pronaći u tamnoj čokoladi takođe može spriječiti opadanje kognitivnih funkcija koje dolazi sa starenjem.

Borovnice su bobičasto voće koje ima jako dobra antioksidansna svojstva te uveliko poboljšavaju komunikaciju među moždanim ćelijama, piše Health24.

S druge strane, smeđa riža u sebi sadrži veliku količinu vitamina E, koji je koristan u sprječavanju nastanka Alchajmerove bolesti. Osim vitamina E, koristan je i vitamin B koji se nalazi u jajima.

Avokado je "dar prirode" jer je zdrav izvor nezasićenih masti, a dokazano je da je doba i za regulaciju krvnog pritiska i poboljšanju rada mozga.

Izvor: klix.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:29
  14.12.2019.

  U domovima zdravlja u Crnoj Gori već nekoliko dana nema vakcina protiv gripa jer je potrošeno 22.700 doza koje je putem tendera nabavila apotekarska ustanova Montefarm i isporučila početkom novembra. 

 • 22:05
  13.12.2019.

  Iako je jutarnje tuširanje odličan način da se razbudite, dermatolozi tvrde kako bi, ipak, trebalo da se tuširate uveče prije spavanja.

 • 21:59
  12.12.2019.

  Prekomjerna masnoća u krvi može uzrokovati oštećenje organa, rezultati su nove studije sprovedene u Njemačkoj.

 • 21:58
  11.12.2019.

  Nema ništa ljepše i zdravije nego dojiti svoju bebu i uživati u tome. Ipak, dok nekim majkama dojenje od prvog dana ide bez problema, druge muku muče s bolnim ragadama ili vjeruju kako nemaju mlijeka.