Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:51
1.12.2021.

"Brže do ljekara" štedi vrijeme i pacijetima i doktorima

Novi centralni sistem zakazivanja pregleda "Brže do ljekara" štedi vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.


Ona  je na predstavljanju novog centralnog sistema zakazivanja pregleda "Brže do ljekara", kazala je da on pacijentima štedi vrijeme, novac i živce.

"Kada specijalista u bolnici, nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. Taj pacijent se više, dakle, ne vraća kod izabranog ljekara samo zbog uputa. Tako štedimo vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima.

Ona je dodala da su se s druge strane, izabrani ljekari godinama žalili da skoro 50 odsto radnog vremena troše samo na pisanje uputa.

"S obzirom na to da smo ih rasteretili dobrog dijela, očekujem da će svaki izabrani ljekar, dnevno, od sada imati makar tri sata više da se posveti radu sa pacijentima", kazala je ministarka.

Ona je ohrabrila građane da, kako je kazala, podignu ljestvicu očekivanja od svojih izabranih ljekara.

"Oni nijesu, kako ih dio javnosti doživljava samo put do specijaliste, već su nadležni da tretiraju makar 70 odsto zdravstvenih problema pacijenata. Jasno mi je, u isto vrijeme, da smo specijaliste i medicinske sestre koji ih prate, dodatno opteretili. Ipak, i sami specijalisti će imati kompletan uvid u stanje pacijenta kog će redovno pratiti i neće više biti bilo kakve blokade ili kočnica u tim odnosima", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala i da je produženo vrijeme za prvi pregled kod specijalista u domovima zdravlja, u opštim bolnicama i KCCG sa 15 na 20 minuta a vrijeme pregleda kod izabranog ljekara, sa 10 na 15 minuta.

"Na taj način i ljekaru i pacijentu omogućavamo podrobniji pregled i, u konačnom, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu", kazala je ministarka.

 

Izvor: rtcg.me

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:23
  17.1.2022.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (nedjelja 16.01.2022. godine) završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2.997 uzoraka na novi koronavirus.

 • 12:09
  17.1.2022.

  U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) životno je ugroženo 47 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

 • 10:37
  17.1.2022.

  Odobrenje za uvoz Modernine vakcine protiv Kovida-19 izdato je prošle sedmice i ona će, zahvaljujući donaciji Slovenije, biti na vakcinalnim punktovima ove nedjelje.

 • 08:40
  17.1.2022.

  Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zoran Terzić kazao je da nijesu tačni navodi o obustavljanju zakazanih operativnih zahvata u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji, te da operacione sale rade non-stop.