Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:05
1.7.2020.

Kako da obuzdate želju za poslasticama

Kada želite da smanjite unos šećera, možete se suočiti s jakom željom prema poslasticama. Slatka hrana nas iskušava na svakom koraku, a za mnoge od nas konzumiranje te hrane je dugogodišnja navika koju povezujemo s udobnošću ili slavljem. I ne pomaže uvijek našoj energiji, zdravlju i životnom vijeku.


U knjizi Sugar Free 3 publicistica Mišel Promaljako sarađivala je s vrhunskim stručnjacima kako bi stvorili jednostavan program u trajanju od tri sedmice a koji je trebalo da pomogne ljudima da eliminišu šećer, rafinirane ugljene hidrate i zaslađivače. Svoja iskustva podijelila je s magazinom Men's Health.

"Samo zato što imate "žudnju" ili "želite" nešto slatko, ne znači da morate da jedete šećer pa čak ni zamjenu za šećer, poput voća", tvrdi ona.

Kako se oduprijeti želji za šećerom

Možete postati otporniji na šećernu žudnju ako razumijete šta vam se zapravo događa. Katkad se želja može otkriti ako pobliže pogledate šta jedete i kada to radite.

1. Napravite strategiju za užinu

Ako vam se popodne jede nešto slatko, uvedite popodnevnu užinu u svoju rutinu. Probajte gvakamole umak s čipsom od krastavca, rikota sir s pečenim višnjama ili čak tvrdo kuvana jaja s nekim zanimljivim začinom.

2. Pravilno uskladite svoje obroke

Možda će biti potrebno malo dodatnog angažmana, ali važno je da planirate svoj prehrambeni ritam. Ovo vam može pomoći da spriječite pregladnjivanje tokom dana, što dovodi do nezdravog grickanja i prejedanja.

3. Prilagodite svoje obroke

Ustanovite u koje doba dana osjećate umor ili želju za hranom. Nakon nekoliko dana posmatranja, mogli biste, na primjer, zaključiti da vam se oko 15 sati svakog dana potroši energija, imate želju za šećerom i osjećate veliku glad. Ovo bi mogao biti signal da dodate neku grickalicu punu proteina u ovo doba dana kako biste obnovili energiju - možda šejk ili dva tvrdo kuvana jaja, ili šaku orašastih plodova, ili kriške jabuke s kikiriki maslacem. Ne samo da ćete se odmah osjećati bolje, već će vam to omogućiti i bolje veče, bez prejedanja prije spavanja.

4. Začinite stvari

Moguće je da se zarobite jednoličnom ishranom, jedući iste jednostavne obroke svakog dana jer znate da su "sigurni". Raznolikost je začin života, a začin je spasitelj kada se želite riješite šećera. Neki od najboljih jedinstvenih ukusa dobijaju se iz lako dostupnih začina koji ne sadrže dodati šećer.

5. Otkrijte svoje favorite

Ako jedete salatu s piletinom na žaru i to vas ne zadovoljava potpuno, poslijepodne ćete željeti nešto slatko. Možda biste mogli probati neku drugu zdravu salatu kojom biste bili zadovoljniji. Potrudite se da  shvatite šta volite kako se ne biste osjećali uskraćeno. Izaberite dva doručka, dva ručka i dvije večere svake sedmice kako biste mogli ostati dosljedni.

6. Budite radoznali

Istražite nove recepte, isprobajte voće i povrće za koje nikada niste čuli ili kombinujte različite sastojke da biste stvorili nova jela. Mijenjanjem onoga što jedete iz dana u dan možda ćete naći novo ukusno jelo zbog kojeg ćete se radovati večeri.

Izvor: klix.ba

Ostale vijesti iz kategorije