Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:23
13.5.2019.

Kopriva tjera ovih 10 zdravstvenih problema

Kopriva je poznata po svojim listovima koji “žare”, ali naizgled neprijatna biljka ima zaista čudesne moći.

Njene zdravstvene prednosti su višestruke, te spada u jednu od najkorisnijih i najljekovitijih biljaka iz prirode.

Čisti tijelo od toksina

Kopriva je prepuna korisnih nutrijenata, te je savršena biljka za čišćenje tijela od toksina, ali na nježan i siguran način.

Njeno diuretsko djelovanje dodatno pospješuje pročišćavanje organizma. Takođe, pospješuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu, te se brine da probavni sistem dobro funkcioniše, sprečavajući taloženje otrova.

Takođe, poboljšava rad limfnog sistema tako što pomaže tijelu da se oslobodi viška toksina i u bubrezima.

Pomaže u trudnoći

Kopriva se smatra prirodnim lijekom za žene u trudnoći i tokom porođaja, te se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj. Sprečava preveliko krvarenje jer djeluje kao koagulant.

Zatim, pospješuje proizvodnju mlijeka i čini laktaciju lakšom.

Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva pozitivno utiču na žensko zdravlje zbog brojnih aktivnih komponenti. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a, te može da smanji obilnost krvarenja.

Ženama koje prolaze kroz menopauzu olakšava promjene koje se događaju u tijelu i okrepljuje, što će hormonalne “turbulencije” učiniti podnošljivijima.

Poboljšava cirkulaciju

Kombinacija vitamina C i gvožđa je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih ćelija. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina.

Povećavajući broj crvenih krvnih ćelija i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tijela dobijaju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za podizanje nivoa potrebne energije.

Zato se često preporučuje za smanjenje umora i liječenje anemije, čiji simptomi uključuju opštu slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Sprečava pojavu bubrežnih kamenaca

Poznati je diuretik, ali na bubrege djeluje i na drugi način – tako što razbija kamenac u bubrezima i žuči.

Na taj način može se spriječiti pogoršavanje simptom, te hirurško uklanjanje kamenaca. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomjernog zadržavanja tečnosti.

Osim toga, efikasna je kod infekcije mokraćnog sistema, pa se tako koristi i kod upale bešike.

Djeluje protivupalno

Pomaže kod reumatoidnog artritisa i hroničnih bolova u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci ishrani na bazi koprive djeluju i kod liječenja gihta.

Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, elemenat koji pomaže u zadržavanju kalcijuma u kostima, što znači da kopriva pomaže u sprečavanju osteoporoze. Takođe, reguliše hormone u tijelu.

Pomaže kod problema s disanjem

Olakšava razne respiratorne poteškoće, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske alergije. Takođe, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovno konzumiranje čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za liječenje astme.

Štiti zdravlje srca

Čuva zdravlje srca, a brojna istraživanja su dokazala da redovno konzumiranje čaja od koprive pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska, te da smanjuje napetost i stres kardiovaskularnog sistema.

Poboljšava izgled kože

Zahvaljujući antioksidacijskom djelovanju pospješuje zarastanje rana, smanjuje pojavu ožiljaka i mrljica od akni, te smanjuje bore i staračke mrlje.

Izvor: Stil

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:09
  20.7.2019.

  Svi koji su mislili da jedna rakijica ili pivo smanjuju stres, prevarili su se, tako barem kažu njemački naučnici.

 • 22:00
  19.7.2019.

  Konzumacija kafe mogla bi aktivirati odbranu tijela od masnoće, što je otkriće koje bi moglo služiti za borbu protiv gojaznosti i dijabetesa.

 • 21:28
  18.7.2019.

  Jeste li znali da tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D koliko se može naći u 200 čaša mlijeka?

 • 22:21
  17.7.2019.

  Doktori su ljudima preporučivali more kao terapiju još od 18. vijeka. Poznati škotski ljekar Vilijam Bakan (1729-1805) je u svojim djelima redovno navodio medicinske benefite odlaska na more, a zahvaljujući njegovom uticaju sagrađeno je više bolnica na obalama mora.