Autor: onogost.me
Foto: screenshoot
18:00
7.4.2020.

Mugoša: Koliko će virus trajati zavisi od toga kako ćemo se ponašati

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša kazao je da lijepo vrijeme asocira na izlazak i kretanje, prirodu, i sve ono što utiče da čovjek koji je zatvoren poželi da izađe iz izolacje.


On je istakao da svako rizično ponašanje može da ovaj teret pretvori u dugu patnju, sa velikim brojem inficiranih i teškim poslom koji moraju da obave medicinski radnici i pozvao građane na odgovornost.

"Jedini način da spriječimo širenje virusa je da ostanemo u kući. Svaki izlazak nosi veliki rizik", istakao je on.

Rekao je da je u jednom ulazu zabilježeno nekoliko oboljelih i istražuju da li je to vezano za kretanje kroz taj ulaz i nevođenje računa da se poštuje samoizolacija i fizička distanca od ljudi i predmeta.

" Od samog kretanja do vrata, sretanja ljudi, dodirivanja raznih površina za koje ne znate ko je dodirivao, evo u jednom ulazu imamo nekoliko oboljelih, i mislimo da je to posljedica kretanja kroz taj ulaz", naveo je Mugoša

Poseban apel je uputio majkama koje izvode djecu i puštaju da se igraju sa drugom djecom, koja bi, ističe Mugoša, mogla biti inficirana. 

"Isto to se odnosi i na ljude koji se srijeću, pozdravljaju, budu blisko jedni sa drugim", kazao je Mugoša.

Pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić, kazao je da među 241 zaraženih ima najmanje 25 klastera, odnosno najmanje 25 grupa zaraženih koji su međusobno povezani i koje karakteriše zajednički izvor i lanac transmisije.

"Što se tiče ostalih slučajeva, epidemiološko istraživanje je u toku kod 24, što znači da za 24 slučaja još uvijek nemamo validne epidemiološke podatke koji bi nam ukazali na izvor i način zaražavanja. Preostalih 192 oboljelih su djelovi ovih 25 klastera", kazao je on.

Upitan da prokomentariše da li je talas jake gripe s početka januara mogao biti korona virus, kazao da ne postoji dovoljno epidemioloških dokaza da je obimnije obolijevanje od gripa prouzrokovano koronavirusom niti podaci koji bi ukazivali da je došlo do importacije koronavirusa, kazao je on i podsjetio da je tada infekcije bilo u jednoj provinciji u Kini. 

Begić je objasnio da protokol testiranja predviđa da osobe pozitivne na virus budu testirane više puta, ali da od toga ne zavisi ni liječenje ni postupanje sa pacijentom do momenta oporavka. Kako je naveo,onog trenutka kada se pacijent klinički oporavi i kada se može razmišljati o njegovom puštanju, tada se radi dodatno testiranje.

"Opravljena je ona osoba koja je u 24 sata dva puta negativna" , rekao je Begić i još jednom napomenuo da virus može da se širi i kada je osoba klinički zdrava.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:39
  28.5.2020.

  Institut za javno zdravlje ima dovoljno PCR testova na SaRSCoV-2, a testiranje je za crnogorske osiguranike besplatno.

 • 16:54
  27.5.2020.

  Institut za javno zdravlje od jučerašnjeg presjeka analizirao je 137 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije kovid-19, pokazuju podaci te ustanove.

 • 10:43
  27.5.2020.

  Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović kaže da bi drugi talas epidemije koronavirusa mogao da se dogodi na jesen.

 • 22:11
  26.5.2020.

  Knjige su nezamjenjiv dio odrastanja djece i imaju veliku ulogu u formiranju ličnosti i razvoju znanja, vještina i sposobnosti. Naučnici kažu da 15 minuta čitanja dnevno omogućava djetetu da se u godini dana susretne s milion riječi.