Autor: onogost.me
Foto: screenshot
13:35
15.1.2021.

Predstavljena Nacionalna strategija za imunizaciju protiv COVID-19

Ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje prof.dr Dragan Laušević i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović predstavili su danas Nacionalnu strategiju za imunizaciju protiv SARS – CoV-2 (COVID-19).


Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da se nada da će vakcinacija moći da počne krajem januara ili početkom februara, ali da ne može reći konkretan datum jer su ugovori opširni i administrativno zahtjevni.

"Molimo građane za određeno strpljenje, jer su pregovori koje mi sada vodimo, sve zemlje u regionu vodile u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora", tvrdi Borovinić Bojović.

Ona je istakla da su u svakodnevnim intenzivnim pregovorima oko nabavke vakcina.

U pitanju su bilateralni pregovori ali i pregovori unutar Kovaks inicijative.

"Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu", navela je Borovinić Bojović.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Dragan Laušević, je kazao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

Nacionalna strategija, kako je precizirao epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, sadrži 11 poglavlja.

"Dokument je podložan izmjenama i dopunama. Sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina - regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično..."

Laušević je kazao da Crna Gora ima kapacitet za držanje vakcina i to na tri mjesta kada je u pitanju Fajzerova vakcina. 

Laušević je dodao da za druge vakcine imaju još veće kapacitete.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, rekla je da strategija ima jedan cilj - nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

Brajović je rekla da su planom definisane prioritetne grupe i da su to prije svega zdravstveni radnici kao i osobe starije životne dobi i hronični pacijenti.

Iako smo nekih 11 mjeseci u ovoj pandemiji i dalje, kako je rekla, funkcionišemo u ambijentu u kom imamo "jednačine sa puno nepoznatih".

"Strategija ja vanredno važna, odnosno priprema za suočavanje sa izazovima sa kojima se suočava Crna Gora i sve zemlje svijeta", rekla je Brajović.

Dokument je, kako su naveli, proslijeđen Vladi Crne Gore. Kada je Vlada usvoji, Strategija će biti dostupna za širu javnost.

 

Ostale vijesti iz kategorije