Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:00
26.9.2020.

U Nikšiću od ponedjeljka zatvoreni lokali, zabrana izlaska od 22 časa do pet...

Institut za javno zdravlje objavio je listu kumulativne incidencije za lokalne samouprave na osnovu koje se od ponedjeljka primjenjuju nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.


Iz Vlade je saopšteno da je promjena u odnosu na jučerašnju listu ta da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

Kumulativna incidencija COVID19 po opštinama za period od 12. do 25. septembra u 24:00 i odgovarajuće mjere:

Najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici u trajanju od 14 dana:

a. Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
b. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
c. Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14 dnevna stopa manja od 400 nema novih mjera, ali se nastavlja striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

U Kotoru, Podgorici, Budvi i Pljevljima od ponedeljka će biti ograničen rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, za jednim stolom i u objektu i izvan njega mogu biti najviše dvije osobe uz poštovanje razmaka od najmanje jednog metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenute su leđima jedne drugima.

U Rožajama se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, kao i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom prije podne. Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno
ponedeljkom u 00:00 sati.

Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa
kretanjem stopa.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:02
  28.11.2020.

  Čaj od kamilice su dugo koristi u liječenju nesanice, ali istraživanja pokazuju da ova čudotvorna biljka pomaže i u ublažavanju osjećaja tjeskobe, te kod održavanja zdravlja kostiju.

   

 • 17:59
  28.11.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 2274 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 618 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.

 • 12:00
  28.11.2020.

  U Opštoj bolnici u Nikšiću preminula su dva pacijenta zbog komplikacija izazvanih Covid infekcijom.

 • 21:48
  27.11.2020.

  Prolazimo kroz period realne prijetnje za zdravlje, suočavamo se sa virusom koji je za kratko vrijeme izmijenio našu svakodnevicu iz korijena. Pomiješane emocije, strah, isfrustriranost, prirodne su i očekivane. Naša sposobnost da se prilagodimo prolazi vjerovatno jedan od najtežih testova.