Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:59
7.11.2019.

Zdravstveni problemi koje možete da riješite plakanjem

Žene u Sjedinjenim Američkim Državama plaču 3,5 puta mjesečno, a muškarci 1,9 puta. Plakanje stvarno ima više zdravstvenih koristi, a „Svijetla strana“ navodi koje su to.

Studija iz 2014. otkrila je da plakanje može da pomogne ljudima da se opuste tokom stresnih vremena. Rezultati plača nisu trenutni i moglo bi proći nekoliko minuta prije nego što se tijelo počne da se opušta. Prema istraživačima, plač aktivira parasimpatički živčani sustav (PNS), koji kada se aktivira, djeluje umirujuće na mozak.

Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak može da dovede i do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, demencije, pa čak i otkazivanje bubrega. No dobra je vijest da, prema nekoliko studija, plakanje snižava krvni pritisak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom.

Akumulacija toksina

Suze koje teku iz očiju dok plačeš mogu te očistiti nečistoće, poput dima i prašine. Takođe, kada plačeš, tvoje suze ispiru toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Ne čudi da često možeš da osjetiš kako težina odlazi nakon dobroga plakanja.

Promjene raspoloženja

Ako se pitaš zašto se tvoje ponašanje pretvorilo u agresivno i stalno se osjećaš anksiozno i razdražljivo u posljednje vrijeme, onda bi trebalo da znaš da definitivnog odgovora ne može da bude. Promjene raspoloženja mogu da se dogode zbog različitih razloga. Jedan od takvih razloga je nakupljanje mangana u tijelu. No, kad plačeš, taj višak mangana ističe iz tijela zajedno sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu i kao rezultat, čini te mirnim i usresrijeđenim, piše 24sata.hr

Bol

Kad si u fizičkim bolovima, nekoliko se kapljica suza često nehotice otkotrlja. Na taj način tijelo smanjuje osjećaj boli. Istraživanje je otkrilo da emocionalne suze oslobađaju i oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi i endorfin, hormon sreće. Navedeni hormoni čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:14
  24.2.2020.

  Na pitanje koje muči roditelje još otkako se beba rodi, odgovor daje profesorka sa Univerziteta Rutgers.

 • 08:05
  24.2.2020.

  Izgradnja heliodroma u okviru Opšte bolnice Nikšić krenula je početkom ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 70 dana. Direktor te ustanove Ilija Ašanin očekuje da radovi, ukoliko vremenski uslovi dozvole, budu završeni sredinom aprila.

 • 22:04
  22.2.2020.

  Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

 • 16:03
  22.2.2020.

  U Crnoj Gori je zbog koronavirusa pod nadzorom 29 osoba, kazao je Marko Bakić iz Instituta za javno zdravlje. On je potvrdio da je crnogorski državljanin koji se nalazi na brodu Diamond Princess u japanskoj luci Jokohama, prema najnovijim informacijama, zaražen virusom i kazao da će u najkraćem roku biti prebačen u nadležnu bolnicu na kopnu gdje će biti zadržan do potpunog ozdravljenja i oporavka.