Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
19:57
6.4.2020.

Bankarski sistem snažno odgovorio izazovima pandemije COVID-19

Predstavnici Centralne banke Crne Gore (CBCG), zakonodavne, izvršne vlasti, asocijacije privrednika i Udruženja banaka, jedinstveni su u stavu da je bankarski sistem do sada snažno odgovorio najvećim izazovima uzrokovanim uticajem pandemije COVID – 19 na crnogorsku ekonomiju, navodi se u saopštenju CBCG.


Kako navode, sastanak na temu uloge bankarskog sistema u uslovima negativnog uticaja novog korona virusa na ekonomiju održan je danas. 

Na sastanku su predstavljeni i analizirani dosadašnji efekti Odluke o privremenim mjerama koju je Centralna banka u saradnji sa poslovnim bankama pripremila, a Savjet CBCG usvojio 17. marta 2020.

Prvi element Odluke predstavlja moratorijum na otplatu kredita na period od 90 dana, gdje je Crna Gora jedna od rijetkih dvanaest zemalja u svijetu koja je usvojila ovu mjeru, a čiji se obračun kamate tokom trajanja moratorijuma sprovodi na identičan način kao u ostalim jurisdikcijama.

"Ova odluka omogućava da pravna i fizička lica u ovim izazovnim vremenima povećaju svoj raspoloživi dohodak. Efekti moratorijuma su jasni: za sedam dana primjene moratorijuma, prijavilo se ukupno 61,434 korisnika kredita, odnosno 47% fizičkih lica korisnika kredita i gotovo 75% privrede, dok iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,23 milijarde uura, odnosno 44% ukupnih kredita u sistemu", navode u saopštenju.

Drugi važan element pomoći građanima i ekonomiji je, kako navode, odobravanje kredita za likvidnost i u periodu moratorijuma, kao i u procesu oporavka nakon njegovog isteka.

"U martu mjesecu su banke odobrile 3,486 partija kredita za fizička lica i 282 partije kredita za pravna lica, odnosno 73,4 miliona eura ukupno. Banke su spremne da svoju raspoloživu likvidnost usmjere prema klijentima, privredi i građanima, kako sada, tako i u daljem periodu oporavka ekonomije", dodaju u saopštenju.

Kreditna podrška će biti, kako navode, obezbijeđena pod objektivno najpovoljnijim mogućim uslovima u ovom trenutku.

"Uz podršku likvidnosti banke su se obavezale da će aktivno raditi na fleksibilnom restrukturiranju kredita, u skladu sa novim očekivanim novčanim tokovima privrede i građana", ističu u saopštenju.

Kriza je, kako navode, ujedno i šansa da radeći na distanci banke dodatno razviju kartičarstvo i e-banking za svoje klijente i time da utiču na smanjivanje gotovine u opticaju.

"Zajednički zaključak je da neophodno raditi na svemu navedenom, uz obavezu očuvanja stabilnosti bankarskog sistema, jer ovaj sistem predstavlja osnovnu polugu oporavka naše ekonomije u izazovnom periodu koji je ispred nas", zaključili su u saopštenju.

Sastanku, koji predstavlja dio stalne komunikacije Centralne banke Crne Gore i komercijalnih banaka, prisustvovali su guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, ministar finansija Darko Radunović, savjetnik predsjednika Vlade Radule Raonić, predsjednik Upravnog odbora IRF-a Zoran Vukčević, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, izvršni direktori poslovnih banaka i predstavnici Udruženja banaka Crne Gore.

 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:40
  30.5.2020.

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu izdato 27 građevinskih dozvola i prijava radova, pokazuju podaci Monstata.

 • 13:14
  30.5.2020.

  Pšenično pivo pod nazivom „Čista desetka“ novi je, osmi po redu, proizvod iz Crne Gore, čiji je poseban i specifičan kvalitet potvrđen registracijom jedne od oznaka kvaliteta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 • 07:57
  30.5.2020.

   Mladi koji su zainteresovani da se bave društvenim preduzetništvom i žele da osvoje podršku za razvoj i implementaciju svojih ideja mogu da se do 26. juna prijave na konkurs Social Impact Award.

 • 14:13
  29.5.2020.

  EPCG kreće u realizaciju projekta “Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG“ čime će, kako su kazali, dati pozitivan primjer kompanije koja primjenjuje savremene standarde u oblasti energetske efikasnosti i promoviše trendove smanjenja potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora.