BIRAJMO NIKŠIĆKO: Drenjina – porodični biznis Mirjačića „star“ 30 godina

95378053_1066936493703547_1635641262780448768_n
Privatna arhiva
  • Autor Marija Vujovic
  • 02.05.2020. u 06:13

Prije 30-ak godina Dragica Mirjačić, trudeći se da svojoj djeci Mariji i Milanu obezbijedi zdravu ishranu, počela je sa prerađivanjem plodova drijena, sakupljenih na porodičnom imanju, za kućnu upotrebu.

Iz godine u godinu, uvidjevši blagodeti drenjine, osim sokova krenula je da pravi je sirup, džem, liker, rakiju, kompot….

Vremenom, Dragica je uz podršku svog supruga Slobodana Bata Mirjačića krenula u realizovanje zajedničke ideje o plasiranju proizvoda na crnogorskom tržištu.

Tada je, prije 14 godina, Slobodan organizovao NVO pod nazivom „Dani drenjina“, kada su izloženi svi proizvodi Dragičini napravljeni u radionici porodične kuće u selu Bršno blizu Nikšića.

Dragica je vremenom postala poznata kod ljubitelja domaće hrane i zdrave ishrane, pa je gotovo svaki sajam hrane u Crnoj Gori bio nezamisliv bez njenih proizvoda.

Iz godine u godinu, biznis je bio zahtjevniji, potrošača je bilo sve više, pa je porodica Mirjačić imala potrebu za proširenjem proizvodnih kapaciteta.

„U Ozrinićima 2018. godine izgrađen je objekat površine 164m2. Stvoreni su adekvatni uslovi za opsluživanje tržišta, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Danas, porodični biznis pretvoren je u društveno odgovorno preduzeće čija je djelatnost proizvodnja, tj. prerada drenjine organskog porijekla u širok asortiman proizvoda“, pričaju Mijačići za portal Onogošt.

U firmi „Cornelian“ koju danas posjeduju, a koja se bavi se proizvodnjom raznih proizvoda od drenjina su, kako navode, zaposlena dva stalna radnika, devet kooperanata i pet sezonskih radnika.

Proizvodnjom se bavi Dragica, osnivač i izvršni direktor je sin Slobodanov i Dragičin – Milan.

Tok prerade plodova do gotovog proizvoda nije lak, ali želja za uspješnim radom i kvalitetom svojih proizvoda Dragici daje podstreka.

„Plodovi drijena, sakupljeni sa plantaže „Makljen“ blizu porodične kuće, lageruju se u rashladnoj komori „Corneliana“ kapaciteta  40 tona. Potrebe za sirovinom su velike, pa se drenjine otkupljuju od kooperanata sa kojima imamo dugogodišnju uspješnu saradnju. Mašine za preradu ovog jedinstvenog voća smještene su u prostoriji gdje se obavlja proizvodnja i pakovanje, dok gotov proizvod se lageruje u rashladnim vitrinama prostorije „za gotov proizvod““, objasnili su oni.

Objekat je opremljen po HACCP standardu, pa se i pravila standarda itekako poštuju.

„Cornelian“ d.o.o. u ponudi ima razne proizvode od drenjina – bistri sok, voćni sirup, džem, matični mutni sok, liker i rakiju, sve u raznovrsnim ambalažama.

„Na etiketama svih proizvoda istaknuti su proizvođač, sastav, rokovi upotrebe, način čuvanja. Svi proizvodi su bez konzervansa, vještačkih boja i aroma“, ističu Mijačići.

Ozbiljna firma „Cornelian“ d.o.o. proistekla  iz porodičnog biznisa, prodaje svoje proizvode fizičkim licima, malim, srednjim, velikim preduzećima i određenim prodavnicama zdrave hrane širom Crne Gore.

„Nikšićani naše proizvode mogu naći na policama Idea marketa, Aroma marketa, na policama Volija i prodavnicama zdrave hrane „Pahulja““, dodaju.

U toku je, kako naglašavaju, uređenje prostorije na spratu objekta u kojoj će njihovi gosti konzumirati proizvode Mirjačića, kao i slušati prezentacije o blagodetima istih, ali i drenjine.

„Porodica Mirjačić realizovala je svoje ideje uz velike napore. Od početka pa do danas proizvodnja je povećana, ali je kvalitet ostao onaj isti, domaćinski – onaj koji je Dragica davno pravila svojoj djeci“, zaključuju oni priču za naš portal.

Za sve informacije Mirjačiće možete  kontaktirati putem mail-a: [email protected] i na brojeve telefona 067/427-394, 067/302-199.

Takođe,  o pomenutoj firmi, ponudi i poslovanju možete se upoznati putem sajta www.cornelian.me

Dostavu naručenih proizvoda na teritoriji opštine Nikšić obavljaju sami, a van Nikšića narudžbe dostavlja kurirska služba čije troškove snosi ova vrijedna familija.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na konkurs za odabir članova Odbora direktora državne Elektroprivrede (EPCG) pristigle su 52 prijave, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva energetike i rudarstva.