Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:57
25.5.2020.

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Vina u Vinariji „Bošković“ spoj prirode i zdrave proizvodnje

Ako želiš biti srećan jedan dan, popij bocu vina, ako želiš biti srećan cijelog života, zasadi vinograd - ova misao vodila je Nikšićanina Krsta Boškovića kada je prije deset godina odlučio da uđe u svijet vina i osnuje vinariju.


Podneblje sa 200 sunčanih dana u godini, visok stepen harmonije sa prirodom bili su pažljivo odabrani kriterijumi da pored Zete, u selu Zagorak, na tri rala počne da uzgaja oko tri hiljade čokota Vranca, Kratosije, Merlota, Caberneta...

„Čovjek je došao iz prirode i redovno joj se treba vraćati. Mendeljejev sistem ima 186 elemenata, a vino ima više od petsto različitih spojeva - jedinjenja. Sad vidite koji je to mozaik uvijek neponovljiv, uvijek različit, čitavog života ga istražujete“, započinje priču za portal Onogošt Krsto, jedan od najmlađih doktora nauka u Crnoj Gori, dobitnik dvije nagrade „18. septembar“ grada Nikšića, kao i dobitnik nagrade Privredne komore Crne Gore.  

Iako su u podrumima mnogih vinarija ušle mašine, a napredak tehnologije i tehnike povećao želju za većim prinosima, Krsto objašnjava da vino ne voli žurbu niti trku sa vremenom, te se u Vinariji „Bošković“ grožđu prilazi tanano i suptilnije.

„Ko započne trku sa vremenom, vino će ga uvijek poraziti i staviti mu do znanja da je to suludo. Vinarija „Bošković“ se bazira na ograničenoj količini proizvodnje sa akcentom na zdravu proizvodnju, uglavnom manuelnu i prirodnu u zdravom podneblju i u skladu sa prirodom. Riječ je o niskoproduktivnoj, napornoj i tihoj proizvodnji“, objašnjava on.

Ističe da je prepoznatljiv proizvod Vinarije „Bošković“ vino Gorštak, koji karakteriše pitkost, aromatičnost i dobro balansirane strukture.

Za posebna vina, kako kaže, treba više kockica mozaika da se spoje,  ali ono što se osjeti na prvi gutljaj je rezultat uplitanja u stvari prirode i njene ukuse.

„Teruar-zdrava zemlja (majka), mnogo sunca - 200 sunčevih dana godišnje, zdrava klima, strujanja zraka i pozitivne emocije, slobodan let ptica i njihove pjesme su ključni za vina. Jednom riječju sve ovo treba upakovati na prirodan način, a nikako industrijski“, napominje on.

Na pitanje kako procjenjuje 2020. godinu i hoće li iz nje biti premijum kategorija, Krsto objašnjava da postoji neizvjesnost.

„Uprkos tome, radiće se na Premijum Barik vinu i na Pegaz vinu. Ukoliko bi se nekontrolisani uvoz vina sveo u izdržive okvire, radilo bi se i na bijelim vinima i voćnim vinima. A šanse za to su vrlo male. Volio bi da bude pozitivno iznenađenje“, ističe vinar.

Zbog nekontrolisanog uvoza, objašnjava, da je moguća kupovina na lični poziv, sajamski, u vinariji, nešto u restoranu, preporuka prijatelja.

Ukoliko želite da probate neka od vina koja nastaju u Vinariji „Bošković“ možete pozvati na broj telefona: 067/639-808.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:53
  6.7.2020.

  Od ponoći će u Crnoj Gori poskupiti eurodizel i lož ulje za dva centa po litru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 08:12
  6.7.2020.

  Najjeftinije kilovate u Evropi plaćaju domaćinstva u Ukrajini svega 4,4 centa po kilovatsatu (kWh), dok je struja za građane najskuplja u Njemačkoj čak 30,88 centi za kWh, pokazuju zvanični podaci EUROSTAT-a za 2019. godinu objavljeni krajem prošle sedmice. Prema tim podacima E cijena kilovatsata električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva iznosi 10,3 centi i upola je niža od evropskog prosjeka EU (28), koji iznosi 21,54 centi po kWh.

 • 08:09
  6.7.2020.

  Zbog prisustva salmonele, tokom maja je veterinarska inspekcija zabranila uvoz 47 tona smrznute piletine, navodi se u mjesečnom izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 • 07:51
  6.7.2020.

  Krediti koji su na kraju prošle godine iznosili više od tri milijarde eura bili su veći nego na vrhuncu kreditnog buma iz 2007/2008.