Dabović vratio Nikšić na vinsku mapu

1
onogost.me, vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 20.03.2017. u 20:48

Vina, ali i rakije, najmlađeg vinara u Crnoj Gori, ali i jedinog koji ima vinariju na teritoriji opštine Nikšić, Aćima Dabovića, nastavljaju da „osvajaju“ region, ali i Evropu. 

Prije desetak dana u Splitu je osvojio dvije srebrne medalje za vina „žilavku“ i „serdar“, a bronzu za lozovu rakiju, dok je u Mostaru, gdje će dodjela medalja i priznanja biti narednog mjeseca, osvojio tri srebrne medalje i njegova vina su najviše ocijenjena mlada vina.

„Posebno bih htio da istaknem broj bodova sa kojima sam  na međunarodnom sajmu GAST u Splitu osvojio srebra – ‘žilavka’ je dobila 83, a ‘serdar’ 83,6 bodova, dok se zlato dobijalo sa 84 boda. Time je moj uspjeh još veći. Tako je bilo i sa mladom lozovom rakijom koja je osvojila 18, 75 poena od mogućih 20. Sve to govori kako je bila jaka konkurencija”, kazao je Dabović, koji je prije pet godina riješio da Nudo vrati na vinsku mapu.

Za sada mu to dobro polazi za rukom. Selo u kojem živi i ima vinariju bio je najpoznatiji vinarski kraj u Crnoj Gori,  a „žilavka“ autohtono bijelo vino koje se proizvodilo u nudolskim vinogradima, i za koje Dabović tvrdi da je “kraljica” bijelog vina, završavalo je i na Bečkim dvorovima. Upravo su mu  Bečki dvor, ali i kvalitet vina, “pomogli“ da se prije pola godine pojavi na međunarodnom sajmu „Vie Vinum“ u Austriji.

„To je jedan od najjačih sajmova koji se održava svake druge godine, a kotizacija za učešće se uplaćuje dvije godine unaprijed. To nisam znao pa sam poslao zahtjev za učešće i uzorke vina. Dobio sam odgovor da  sam zakasnio. Međutim, nakon nekoliko dana, pošto su uradili analize uzoraka, ponovo su me pozvali i saopštili da će napraviti izuzetak zbog kvaliteta uzoraka i tradicije, jer se za vrijeme Austrougarske sva ‘žilavka’ morala prodati  njima i od tog grožđa su pravili vino i slali ga na Bećki dvor, i dozvoliti da učestvujem kao zemlja Nove Evrope, a moja pića su svrstali u organic”, kaže za “Vijesti” Dabović.

Da Austrijanci nijesu pogriješili što su za vina vinarije “Dabović” napravili izuzetak govori podatak da je na masterklasu,  gdje je 70 somelijera pojedinačno ocjenjivalo vina, moja “žilavka” je proglašena za najbolje bijelo vino.

U decembru je na sajmu GIUPP Iscro u Zagrebu, sa rakijom “kum” osvojio srebro.

Dabović je uspio da hobi pretvori u biznis i da tako nastavi porodičnu tradiciju. Adaptirao je podrum za odlaganje vina, proširio vinograd i na tome se ne zaustavlja.

“Pored standardnih vrsta vina koja pravim, ‘vranca’ i ‘žilavka’, ove godine napravio sam i dvije vrste ‘rozea’ – jednu od autohtone vrste ‘ružica’, a drugu od ‘merloa’ koji sam pravio po tehnologiji bijelih vina i planiram da ih pošaljem na prvo ocjenjivanje u Novi Sad”, kaže ovaj vrijedni vinar.

Ove godine prokrčio je jedan stari vinograd i  zasadio mladi od 900 čokota ‘žilavke’, pa sada ima 8.500 čokota vinove loze. Narednog mjeseca planira izgradnju i proširenje podrumskih kapaciteta i degustacione sale pošto u postojećoj nema dovoljno mjesta za  sve veći broj turista koji posjećuje njegovu vinariju. 

“U narednom periodu planiram kupovinu zemljišta za proširenje vinograda ili uzimanje u zakup vinograda, širenje proizvodnje, kao i izbacivanje nove,   sasvim neobične za naše prostore, vrste vina na tržište”, obećao je Dabović.

 

vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pandemija koronavirusa u prethodne dvije godine ključni je razlog zbog koga kasni izgradnja vjetroelektrane “Gvozd” jer su njene posljedice uticale na globalni poslovni ambijent i energetski sektor, a to se sve odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta.
I pored izdašnih padavina, energetska situacija u Crnoj Gori se nije značajnije popravila kada su u pitanju dotoci na rijeci Zeti i nivoi akumulacija HE Perućica, izjavio je za Portal RTCG izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG Darko Krivokapić.