Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede
12:09
5.8.2020.

Isplaćeno 1,1 miliona eura bespovratne podrške za razvoj povrtarstva i ratarstva

U okviru ovogodišnjih mjera za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada je do danas isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške za 1.423 poljoprivrednika iz 21 opštine. Takođe, u zahtjevnim uslovima pandemije COVID 19, obezbijeđena je stabilnost tržišta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.


Predstavljajući rezultate mjera, danas u Golubovcima, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović istakao je da se i ovi, novi rezultati, predstavljaju na terenu, te da je posebno značajno što su ostvareni u doba  pandemije koronavirusa koja širom svijeta ostavlja teške posljedice po zdravlje i živote ljudi i ekonomije.

„Danas smo zajedno na terenu, sa vrijednim domaćinima. Za protekle tri i po godine, ovo je naš 301. susret sa izazovima, planovima, sugestijama i rezultatima vrijednih proizvođača i preduzetnika na terenu širom Crne Gore, na njihovim adresama. Na adresama na kojima smo uvijek vodili otvorene razgovore i u fazi planiranja i u fazi realizacije dogovorenog i u fazi predstavljanja ostvarenih rezultata“, kazao je Simović na press konferenciji održanoj na imanju uzornog poljoprivrednog proizvođača Radomira Dobrovića, u selu Bistrica. 

Drugi paket mjera pravovremen i efektan

Govoreći o izazovima koje je donijela pandemija, potpredsjednik je istakao da je Vlada pažljivo pratila i analizirala izazove sa kojima su se suočavali poljoprivredni proizvođači i preduzetnici i u okviru II paketa mjera donijela poseban set podrške namijenjen poljoprivredi, vrijedan 17 miliona eura.

„Uspjeli smo da sačuvamo stabilnost tržišta i u ovim zahtjevnih uslovima. Početkom juna, kada je došlo do zasićenja tržišta krompirom i lubenicom, Ministarstvo je preventivno reagovalo i pokrenulo mjeru Intervencija na tržištu koja podrazumijeva povlačenje, skladištenje i pomoć u distribuciji viškova proizvoda, čime je obezbijeđena stabilnost tržišta i sa aspekta cijena i ponuđenih količina, a samim tim i spriječeni poremećaji“, kazao je Simović.

Izvezeno 2.000 tonalubenice, značajno smanjen uvoz drugih kultura

Potpredsjednik je saopštio i da su pronađena i alternativna tržišta za izvoz lubenice, čime je domaće dodatno rasterećeno.

„Ove godine je do danas izvezeno oko 2.000 tona lubenice, što je uvećanje u odnosu na prošlu godinu za 84 odsto. Uvoz paradajza je smanjen za 37 odsto, kupusa 55 odsto, salate 75 odsto, krastavca 30 odsto i tikvice za 45 odsto. Dakle, nije bilo poremećaja koji su mogli dovesti u pitanje održivost proizvodnje i značajno ugroziti dohodak proizvođača“, poručio je Simović.

Simović je podsjetio da je jedna od mjera u okviru II paketa podrške bila i avansna isplata 80% direktnih plaćanja u stočarstvu i biljnoj proizvodnji u iznosu od 3,3 miliona eura, koja je realizovana još 30. aprila. „Prema riječima proizvođača ova podrška je došla u pravo vrijeme i pomogla im da održe svoju proizvodnju u ovom izazovnom vremenu. Stalna komunikacija koju ostvarujemo sa domaćinima na terenu, bila je dragocjena u prepoznavanju svih izazova i kreiranju mjera za njihovo prevazilaženje“, kazao je Simović.

On je najavio i da će narednih dana proizvođači dobiti i preostalih 20 odsto direktne podrške za biljnu proizvodnju, za šta je iz Agrobudžeta opredijeljeno još dodatnih preko 200.000 eura.

Nove šanse kroz Koncept brzih prodora u poljoprivredi

Potpredsjednik Simović je podsjetio da je Vlada, na osnovu brojnih i obimnih analiza i sagledavanja potreba, potencijala i komparativnih prednosti, u okviru III paketa ekonomskih mjera kreirala Koncept brzih prodora u poljoprivredi, čijom će realizacijom crnogorska poljoprivreda u značajnoj mjeri zadovoljiti domaće potrebe za hranom.

„Na taj način iskoristićemo naše brojne izdašne potencijale i stvoriti uslove za dalji razvoj u oblasti poljoprivrede, dalje snaženje konkurentnosti i otvaranje brojnih radnih mjesta. To su nove šanse za brojne proizvođače i preduzetnike i siguran sam da će ih oni odlučno iskoristiti za svoj i napredak naše države“, poručio je Simović.

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:14
  22.9.2020.

  Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo finansija, Direktorat za ugovaranje sredstava EU pomoći uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori raspisali su Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru kojeg će se pružiti podrška poslodavcima u manje razvijenim crnogorskim opštinama u cilju otvaranja novih radnih mjesta i povećanja zapošljivosti.

   

 • 08:31
  22.9.2020.

  Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, što je izazvalo ograničenje putovanja ka nama, ne možemo govoriti o postsezoni koja bi u nekoj mjeri kompenzovala gubitke turističke privrede ove godine koja je nastala zbog pandemije korona virusa, kazao je Pobjedi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

 • 19:17
  21.9.2020.

  Poreska uprava (PU) objavila je treći set često postavljanih pitanja u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije radi edukacije i informisanja poreskih obveznika o preduslovima koje treba obezbijediti za sprovođenje fiskalnog servisa.

 • 13:27
  21.9.2020.

  Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust ove godine iznosila je 641,8 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.