Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
14:15
12.9.2019.

Otkup jagnjadi i ove godine

U saradnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, Saveza udruženja penzionera, Investiciono razvojnog fonda, uz učešće privrednih subjekata iz sektora mesne industrije i ove godine biće organizovan otkup tržišnih viškova jagnjadi, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.


Realizacija ovog programa biće značajna podrška i sigurnost poljoprivrednim proizvođaćima za plasman tržišnih viškova jagnjadi, a penzionerima će se omogućiti da se pod povoljnim uslovima snabdiu kvalitetnim mesom.

Investiciono razvojni fond Crne Gore će obezbijediti kredit u iznosu od dva miliona eura za finansiranje otkupa i blagovremenu isplatu poljoprivrednim proizvođačima. 

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno je da će otkupna cijena jagnjadi u ovoj godini iznositi 2.40 eura po kilogramu žive mjere, dok će cijena mesa za penzionere iznositi 4.40 eura po kilogramu, uz plaćanje na osam mjesečnih rata.

"Otkup će obavljati dvije mesne industrije: MI Goranović - Nikšić i MI Mesopromet - Bijelo Polje. Očekuje se da će biti otkupljeno oko 13.000 jagnjadi", navodi se u saopštenju iz ovog ministarstva.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:47
  18.9.2019.

  Nakon vrelog ljeta vrijeme je da svoj garderober dopuniš udobnim i toplim jesenjim kombinacijama

 • 16:39
  18.9.2019.

  Broj zaposlenih u Crnoj Gori u drugom kvartalu je, prema podacima Monstata, bio 5,5 odsto veći nego u prethodnom, dok je u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom porastao 3,3 odsto.

 • 12:52
  18.9.2019.

  Elektroprivreda Crne Gore je potpisala ugovor sa KfW bankom za projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica. Ugovor vrijedan 33 miliona eura potpisali su izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić i Bodo Schmuelling, glavni projekt menadžer u KfW.

 • 11:47
  18.9.2019.

  Naš cilj je da se kroz ove mjere investira u sektor prerade, kako bi se osnažili prerađivači, koji bi bili u mogućnosti da svoje proizvode usklade sa standardima kako nacionalnim, tako i sa standardima Evropske unije i kako bi takvi proizvodi mogli kasnije da se plasiraju na tržište, ne samo naše, već i tržište EU, kazala je Kristina Radović iz Direktorata za ruralni razvoj na današnjoj prezentaciji IPARD javnog poziva za investicije u preradi i marketingu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Evropskom unijom.