Porodični biznis Batrićevića: Seoski turizam i organska hrana po ukusu stranaca

batricevic111
Milovan Danilović
  • Autor onogost.me
  • 17.01.2017. u 08:04

Nikšićani Javorka i Sreten Batrićević tri godine uspješno se bave proizvodnjom organske hrane na porodičnom imanju u Trubjeli, nadomak Nikšića.    

Prije tri godine Javorka Batrićević uz podršku supruga  Sretena odlučila je da se bavi proizvodnjom organske hrane.  Po riječima Batrićević, prvo su se opredijelili za uzgoj koza i proizvodnju kozjeg sira.

“Prvo smo počeli sa oko 50 koza, da bi sada ta brojka porasla na 150”, kaže Batrićević.

Kako bi proširili ponudu i iskoristili potencijal imanja na kojem žive, Batrićevići se odlučuju i za proizvodnju suvog mesa, kao i raznih poslastica od voća koje je ranijih godina Javorka isključivo pravila za potrebe domaćinstva.

“U ponudi imamo 12 vrsta kozjeg sira i kozji zatop. Vremenom, uz kozarstvo počeli smo da razvijamo i proizvodnju ostalih prehrambenih namirnica, kao što su suva kastradina, domaća kobasica, čvarci, razne vrste likera, sokova, džemova, medovača… Naša proizvodnja je zaista raznovrsna”, ističe Batrićević. 

Sve proizvode Batrićevići sami proizvode na tradicionalan način prateći stroge uslove organske proizvodnje. Kako bi bili konkurentni i kupcu ponudili kvalitetan proizvod, Batrićevići sami uzgajaju stoku  i voće.

“Kod nas se oduvijek vodilo računa da hrana koju konzumiramo bude kvalitetna. Dvadeset godina se hranimo proizvodima koje sami napravimo. Nikada nijesam otišla u prodavnicu da kupim proizvod sa konzervansom, vinobranom ili nekom aromom. Uvijek, u mom domaćinstvu bile su domaće namirnice koje sam kasnije odlučila da ponudim tržištu”, naglašava Batrićević.

Stranci česti kupci domaćih proizvoda

Da proizvodi Batrićevića zaslužuju da se nađu na tržištu, najbolje potvrđuje prodaja.

“Zadovoljni smo prodajom. Naši kupci su najčešće stranci i ljudi sa primorja. Imamo stalne mušterije. Stranci su ti koji često svraću na naše gazdinstvo, vide reklamu pored puta pa dođu, obiđu ranč i kupe dosta proizvoda. Baš je prošlog ljeta bilo dosta stranaca”, kaže Batrićević. 

Iako ima pune ruke posla svkodnevno, od jutra do mraka, Javorka kaže da se trud i rad isplate.

“Zadovoljni smo.  Može da se živi od proizvodnje organske hrane. Bitno je samo da se dosta radi i ulaže. Svaki trud urodi plodom. Ko hoće da radi, sve može da stigne.  Bitno je da svako iskoristi svoj potencijal”, poručuje Batrićević. 

Vrijedna domaćica kaže i da je za razvijanje porodičnog biznisa bilo potrebno mnogo ulaganja.

“U startu treba dosta sredstava da bi se posao započeo. Dosad smo uložili dosta novca, ali ulaganja nijesu prestala. Stalno se ulažu nova sredstva. Treba čovjek godinama da radi da bi došao na pozitivnu nulu. Ne mogu se odmah zaraditi pare.  Mi smo imali neka naša sredstva i nijesmo morali kreditno da se zadužujemo, ali smo morali mnogo da radimo i da uložimo sve što imamo”, kaže Batrićević.

U planu razvoj seoskog turizma

Batrićević kaže da bi voljela da proširi proizvodnju, ali da joj je na prvom mjestu kvalitet.

“Naši planovi su proširenje proizvodnje koja će da prati kvalitet. Mnogo će nam značiti pomoć Opštine u izgradnji vještačkog jezera, jer se naše imanje nalazi u bezvodnom kraju. Radovi su počeli i beskrajno sam zahvalna Opštini.  Voda će mi puno značiti jer kada imate vodu, onda možete da planirate šta god hoćete”, ističe Batrićević.

Ukoliko voda uskoro poteče, Batrićevići planiraju da idu korak dalje i ponudu podignu na još veći nivo.

“Naš krajnji cilj je razvoj seoskog turizma. Već smo počeli pripreme na našem ranču. Stranci su ti koji su zainteresovani za takvu vrstu ponude. Prošle godine smo imali nekoliko grupa Arapa. To polako ide uzlaznom putanjom i kada dobijemo vodu, a nadamo se uskoro, sve planove ćemo uspjeti i da realizujemo, jer je voda neophodna  našem gazdinstvu”, kaže Batrićević.

 Uz posao, nađe vremena i za modnu kreaciju

 Iako najveći dio dana provede radeći  na imanju, Javorka plijeni pažnju otmenošću i ljepotom.

“Zvanje poljoprivrednog proizvođača sa ponosom nosim. Ništa se ne razlikujem od žena koje žive u gradu i bave se nekim drugim djelatnostima. Sve stižem. Uvijek nađem vremena da se posvetim sebi i modnoj kreaciji, koja je oduvijek bila centar mog interesovanja. Više od dvadeset pet godina modna kreacija je bila moja profesionalna djelatnost.  Volim samo da radim unikatne stvari i imam kreativan duh koji sam prenijela i na proizvodnju organske hrane”, kaže Batrićević i poručuje svim ženama da iskoriste svoje potencijale za biznis, ali da uvijek nađu vremana i za sebe.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Kupac peleta u obavezi je da uzme račun kako bi tržišna inspekcija utvrdila da je kupljen ili prodat po cijeni većoj od propisane, saopštila je glavna tržišna inspektorka Marina Radulović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro". Ona je za TVCG kazala da se još nije desilo da je neko došao sa konkretnim dokazom da je pelet prodat za više od 269, odnosno 320 eura.
Uprava za ljudske resurse izvršila je unos za obračun naknada korisnicima Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.