Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prijave za “Solari 5000+” do kraja marta

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 17.03.2024. u 08:18
Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat “Solari 5000+” produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede

To su “Vijestima” zvanično kazali iz državne energetske kompanije.

“Solari 5000+” najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 miliona eura, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima, kompanijama i stanovima u malim stambenim zgradama, do četiri sprata. Na taj način građani osim potrošnje, mogu da proizvode i prodaju struju.

Iz EPCG su pojasnili da se do 7. marta, prijavilo 523 domaćinstava i 42 kompanije. Naglasili su da su stigle i prijave vlasnika 160 stanova u ukupno 40 zgrada.

Oni koji ispune neophodne uslove, završe montaži i dobiju fakture, mogu ostvariti pravo na subvencije od 20 odsto, što će kako su naveli iz EPCG, za “Solari 5000+” ostvariti 389 potrošača.

“Instalisana snaga sistema može biti od 3-10 kilovata (kW) za domaćinstva, dok za firme instalisana snaga može biti od 10-999 kW. Elektroprivreda će omogućiti da svi prijavljeni u okviru planiranih 70 MW budu i realizovani”, istakli su iz ove kompanije.

Nabavku, projektovanje, ugradnji i održavanje ovih sistema vrši dio grupacije EPCG, kompanija “Solar gradnja”. Tehničke uslove za “Solari 5000+” kako su naveli iz EPCG, za sada zadovoljava 3,9 hiljada potrošača pri čemu su ugovori za rad, potpisani sa njih 1,95 hiljada. Dodali su da potrošači pravo na subvencije od 20 odsto, mogu ostvariti nakon završene montaže i izdate fakture, što će za “Solari 5000+” ostvariti 389 potrošača.

Pojasnili su i da ne mogu precizirati koliki će maksimalno biti ugrađeno ovih sistema jer taj broj zavisi od pojedinačnih sistema i snage prijavljenih.

Sa druge strane, istakli su da tehničke uslove za projekat “Solari 3000+” i “Solari 500+” koji su pokrenuti sredinom 2021., zadovoljava 3.385 potrošača. Ovim 30 miliona eura vrijednim projektom se omogućava da 3.000 domaćinstava, koja stanuju u individualnim stambenim objektima dobije solarne panele a osim njih, ista mogućnost data je i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova. Ovim programom EPCG predviđeno je da se na krovove privatnih stambenih objekata mogu postaviti solarni paneli snage do 10 kW, a kod privrede i javnih institucija od 10 do 30 kW.

Iz EPCG su istakli da će pravo na subvencije od 20 odsto u tim projektima nakon završene montaže i izdate fakture, ostvariti 3,36 hiljada korisnika. Istakli su i da su u fazi obrade ugovora o “Eko fondu”, pa su do sada izdate 202 subvencije te institucije.

Izvor: Vijesti

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Sutjeska će naredne sezone u NLB ABA2 ligi igrati u grupi B protiv Vojvodine, Bosne i Rabotničkog, odlučeno je na žrijebu.