Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
09:05
23.11.2021.

Prvo će isplatiti Vagonimpeks, pa bivše radnike Rudnika boksita

Potraživanje mađarskog Vagonimpeksa, vrijedno 800.000 eura ima prioritet i biće prvo namireno u slučaju dalje prodaje imovine Rudnika boksita, kazao je Pobjedi stečajni upravnik Mladen Marković.


On je pojasnio da je prioritet u isplati potraživanja Vagonimpeksu priznao Apelacioni sud, te istakao da će bivši radnici biti namireni nakon toga.

Marković negira navode bivših radnika da na računu Privrednog suda ima dva miliona eura za isplatu zarada koje im se duguju.

“Ne postoje nikakva sredstva na računu Boksita ili Privrednog suda koja bi mogla ili trebala da se „puste“ za bivše radnike, već su njima isplaćena sva raspoloživa sredstva sa računa Boksita u ukupnom iznosu od 3,14 miliona eura i time su utrošena trenutna sredstva stečajne mase”, ukazao je Marković.

Apelacioni sud nije, navodi Marković, krajem prošle godine donio rješenje da se iz stečajne mase isplati dva miliona eura bivšim radnicima, već je zauzeo stav da njihova potraživanja treba premjestiti iz trećeg u prvi isplatni red.

 

“To znači da bi ta potraživanja imala prioritet u odnosu na potraživanja drugog isplatnog reda, ali samo u slučaju da postoji stečajna masa za diobu”, pojašnjava Marković, dodajući da krajem prošle godine u stečajnoj masi Boksita nije bilo dva miliona eura.

Odlučujući po žalbi mađarske kompanije, Apelacioni sud je potom naložio Privrednom da njihova potraživanje uvrsti u konačnu listu kao obavezu stečajne mase, čime je Vagonimpeksu dao pravo prioriteta u isplati u odnosu na prvi isplatni red i bivše radnike.

“S obzirom da stečajni dužnik ima još imovine koja nije prodata, ovo znači da će sva sredstva dobijena od prodaje imovine, shodno stavu Apelacionog suda, biti isplaćena Vagonimpeksu do potpunog namirenja njegovog potraživanja. Ukoliko ostane sredstava na računu Boksita, biće izmirena i potraživanja bivših radnika”, naveo je Marković.

Bivši radnici, njih 250, traže da im stečajna uprava isplati sedam plata koje su zaradili prije uvođenja stečaja. Oni su nedavno saopštili da Privredni sud ima taj novac na računu.

Komentarišući njihove navode, iz Privrednog suda su Pobjedi rekli da oni ne raspolažu ničijim novcem, nemaju račune na koje se nalazi novac određenih lica, osim što kao državni organ imaju račune vezane za budžet.

“Stečajni dužnici imaju svoje račune, kojima upravlja stečajni upravnik a ne sud. Ukoliko su bivši radnici ishodovali odluke koje su donijete u njihovu korist, a protiv Rudnika boksita, onda svoja prava ostvaruju kroz predmetni stečajni postupak, isplatom potraživanja u skladu sa Zakonom o stečaju i to iz sredstava koja čine stečajnu masu”, ukazali su u sudu.

Stečaj u Rudniku boksita uveden je u novembru 2013. godine, na zahtjev CKB zbog duga od 1,59 miliona eura.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:55
  28.11.2021.

  Zahvaljujući programu Evropa Sad – jedan bračni par će zarađivati minimalno 900 eura, a ne 444 eura kao do skoro, konačno prenoseći ekonomsku benefit porodicama koje će moći da ostanu u Crnoj Gori i odgajaju svoju djecu ovdje, tvrdi Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

 • 13:18
  27.11.2021.

  Budžet Opštine Nikšić za 2022. planiran je u iznosu od 23,7 miliona eura, što je skoro 200 hiljada više od ovogodišnjeg.

 • 19:56
  26.11.2021.

  Vlada Crne Gore objavila je listu obračuna zarada javnih funkcionera za oktobar ove godine, u kojoj se navodi da je premijer Zdravko Krivokapić primio neto zaradu od 2.099 eura.

 • 16:49
  26.11.2021.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 202.392.527 kWh električne energije, što je na nivou ostvarene potrošnje tokom istog perioda prethodne godine. Najviše električne energije, oko 39 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz Crnogorskog distributivnog sistema.