Radnici Željezare započeli štrajk glađu na krovu zgrade

onogošt.me
  • Autor Marija Goranović
  • 11.08.2022. u 19:55
Radnici Željezare započeli su štrajk glađu na krovu fabrike. Nakon što je još jedan krug pregovora o kupovini fabrike protekao neuspješno, radnici su odlučili da zauzmu fabriku. Kako poručuju, od danas jedini vlasnici fabrike su radnici.

„Turski Tosjali više ne može da uđe u fabriku, od sada oni koji budu željeli da pregovaraju, mogu samo sa radnicima Željezare“, kazao je predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović.

Poručio je premijeru Abazoviću i Davidoviću da dođu u Željezaru i objasne radnicima ko govori istinu, a ko ne.

“Treba svi da znaju da smo 10 godina trpjeli i ćutali. Sad je Tosjali odlučio da pošalje radnike kući od 1. septembra, a gospodin Davidović i država nijesu bili u stanju 70 dana da se dogovore šta i kako”, kazao je Vujović.

On je poručio da očekuju posjetu Abazovića, jer radnici Željezare traže da država preuzme fabriku.

Na ranije danas održanom sastanku radnika odlučeno je da do 18 časova na krovu fabrike sačekaju odgovor Davidovića da li preuzima fabriku.

“Da mi znamo šta ćemo da radimo dalje. Više nećemo da čekamo. Mi 1. septembra ostajemo bez posla. To nećemo dozvoliti. Ukoliko gospodin Davidović nije sposoban da preuzme fabriku, pozivamo državu da je preuzme, jer mislimo da ovdje ima dovoljno kadra sposobnog da Željezaru podigne na noge. Do 18 sati čekamo da nam odgovore iz Vlade i gospodin Davidović da li se fabrika preuzima“, kazao je Vujović.

Davidović i Abazović različito o zahtjevima

Premijer Vlade Dritan Abazović i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović danas su različito komentarisali zahtjeve koje je Davidović uputio prema državi.

Davidović je u ponedjeljak dao rok državi da mu danas do 14 časova, kada nastavlja pregovore sa turskim Tosčelikom, odgovore na tri zahtjeva – da li može koristiti vodu sa Liverovića, kamenolom, kao i da reguliše pitanje struje.

Kako je Davidović kazao „Vijestima“  danas nije dobio odgovore na ove zahtjeve.

On je kazao da su ga predstavnici Tosjali grupe obavijestili da pregovore u kupovini Željezare mogu nastaviti 22. avgusta, ali i da nije dobio odgovore iz ministarstava o njegovom zahtjevu da mu se omogući izgradnja solarnih i vjetro elektrana za budući rad Željezare, da se vrati pravo Željezare na korišćenje voda iz Liverovića i krečane na kamenomolu Budoš, kao i da sve to otežava njegovu namjeru da preuzme ovu fabriku i ponovo pokrene proizvodnju.

Sa druge strane, premijer Abazović kaže da su Davidovićevi zahtjevi upućeni državi ispunjeni.

„Mi smo izašli gospodinu Davidoviću na ono što su bili njegovi zahtjevi, koji su po meni bili sasvim racionalni. Da li su se tu pojavili neki novi momenti, ja u ovom trenutku ne znam. Znam da smo zajedno sa ministrom finansija, ekonomskog razvoja, ministarkom prostornog planiranja i ministrom poljoprivrede uradili sve što treba da se zaokruži takozvani biznis plan, vezan za Željezaru. Ostalo je da on u kontaktu sa vlasnicima iz Turske dogovori detalje“, kazao je Abazović.

Poručuje da su opet spremni da posreduju u pregovorima zbog radnika.

„Mi nemamo drugi motiv. Želimo da sačuvamo radna mjesta i oživimo Željezaru. To je ideja. Mi ne možemo dogovor između dvije kompanije da dovedemo do kraja, ako one ne pronađu zajednički jezik“, poručio je premijer.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.